Kategoriarkiv: Fest

Ny bekant: shisoblad

IMG_0111

Mandarin Oriental är en überlyxig hotellkedja med trevliga rum och ännu trevligare barer och restauranger så när jag var i London tidigare denna månad hälsade jag på för lite mat och dryck. På Mandarin Bar fann jag, förutom anmärkningsvärt god service, också shisoblad (Perilla Frutescens): en asiatisk kryddört, släkt med mynta,som ofta används i matlagning som nudelrätter, men bladen kan också friteras och fröna används med fördel till daikon.

Väldigt festligt att lära sig något helt nytt medan en dricker cocktails!

IMG_0112IMG_6004

IMG_0118

IMG_0120

På nedersta bilden kan du i bakgrunden se vad jag gjorde senare samma kväll, det ska jag berätta mer om så snart jag hinner!

Testat: Moët et Chandon Ice Impérial

140710 ice1

Det bästa med gäster är att de ofta kommer med nya smakupplevelser i present, som den nya champagnen Ice Impérial från Moët & Chandon, speciellt framtagen för att drickas med is. Det är en halvtorr champagne gjord på pinot noir, pinot meunier och chardonnay-druvor. Sällskapet igår försökte definiera skillnaden på den här och andra champagner. Det var inte det lättaste, men vi tror att den är lite sötare (många frukttoner, som nektarin) samt mindre bubblig. Oklart om det senare helt enkelt beror på isen.

Jätteroligt att prova, kommer inte köpa igen. Vanlig champagne är godare. Men jag har en bekant som alltid beställer bantningsdrickat ”champagne on the rocks” och för henne borde detta vara perfekt!

Sommarens godaste drink: Daisy Beauty 2014

140708 drink1

Jag är faktiskt helt briljant ibland. Särskilt när jag hittade på sommarens bästa drink/cocktail/grogg Daisy Beauty 2014. Alla som har testat den gillar den!

När jag inte äter så jobbar jag (och inte helt sällan gör jag båda samtidigt). Jag jobbar på (och deläger) ett mode- och skönhetsmagasin som heter Daisy Beauty och när vi senast hade medarbetarfest uppfann jag en drink som jag kallar Daisy Beauty 2014. Den är episkt god och jag är ett geni som har hittat på den. Den är så god att du kommer att tacka mig efter att du har provat den. Faktum är att du kan ge dig ut på jakt efter rabarberdrycken från Värmdö Musteri på en gång, eftersom den är väldigt viktig för slutresultatet och inte helt lätt att hitta. Jag hittade den av en slump på en stormarknad, och nu till sommarferien har vi fem bag-in-boxar med till sommarstugan.

Ingredienser:
Rabarberdryck (jag har bara hittat från Värmdö musteri, men det kanske finns fler?)
Vaniljvodka (förvaras i frysen för optimal temperatur)
Pynt, exempelvis lime eller mynta eller både och

Gör så här:
Veva ihop kylskåpskall rabarberdryck och ”fryst” vaniljvodka över is i ett glas. Smaksätt/piffa med lime och mynta. Snyggast och godast är att servera i ett martiniglas, men andra glas funkar också.

Rabarber. Vanilj. Sommar. Livsfarligt. Varsågod.

140708 drink2

Västerbottensbuffé 2014: Årets höjdpunkt (jo, redan)

IMG_2877

Ett par gånger om året äter jag mig mätt på löj- eller sikrom. Det händer ibland på ett kryssningsfartyg, och så händer det så klart på Grand Hôtels västerbottensbuffé. Västerbottensbuffén är det enda jag kan hitta som skåpar ut julbordet på Fjäderholmarnas krog. Fjällripmousse på konjaksplommon,  älgfärsbiffar med lökstekta kantareller, tartar på röding, havtornscrême brûlée på chokladkex, hjortronsnaps… inte konstigt det är fullt i veckorna tre.

IMG_2876

IMG_2870

IMG_2872

IMG_2889

 

Sjukt god champagne: Moët Chandon 2004 Grand Vintage

IMG_9973

När jag inte äter så jobbar jag. På riktigt, jag gör bara de sakerna i mitt liv, förutom promenerar med hundar och sover. Jag jobbar på Sveriges främsta skönhetstidning och i mitt jobb får jag göra fantastiska saker. Som gå på pressvisning hos Dior och dricka fin champagne. I vanliga fall gillar jag nästan uteslutande Pol Roger, men här är en variant av Moët et Chandon som faktiskt kan konkurrera med/ut gamle Pol. Både Dior och Moët ägs av lyxkonglomeratet Louis Vuitton Moët Henessy (LVMH, uttalas Ellve-Emmasch).

IMG_9961
Agnetha Ståhl, VD för Dior Sverige.

Årets surströmming: En riktig klämma

IMG_1155

Det är ju inte älgjakt om en inte får äta surströmming, säger vi i vår familj och anammar för andra året i rad vår nya traditions älgjaktssurströmming. Hos oss äter vi strömmingen på tunnbröd med mandelpotatis, rikliga mängder hackad gul lök och, efter rekommendation från Surströmmingssällskapet, äppelmps. Till det dricker vi snaps och sockerdricka.

IMG_1154

IMG_1152

IMG_1151

Vänner med pippi på fågel

IMG_0574

Det bästa som finns är vänner som kommer på besök och jobbar, exempelvis med att rensa ogräs eller klippa ned buskar. Och så förstås vänner som kommer på besök med saker som går att äta eller dricka. Och så finns det den ultralyxiga typen av vänner, nämligen den som inte bara tar med saker som går att äta utan också lagar till maten. Som mina vänner som jobbar i matimportbranschen och dök upp med frigående fransk kyckling, uppfödd på vegetabiliskt foder, och en liten fikonspäckad ankleverterrine där ankorna har haft ett bra liv.

IMG_0569

IMG_0276

gåslever

Tips: Stirrings Simple Mojito-mix

IMG_8772

För inte så länge sedan hade jag en middagsgäst som körde bil och plockade därför tveksamt upp den här flaskan från Stirrings på Systembolaget. Det är en mojitomix som blandas med sodavatten för en god, alkoholfri drink, en så kallad nojito. Jag piffade nojiton med hackad mynta och trodde att min gäst främst var artig som sa att den var god.

Nu har jag provat den själv och dammit, den smakar verkligen gott! Lite syrlig, lite söt och så myntasmak på det. Självklart går den att pimpa med rom för alkococktails också, men det behövs faktiskt inte. Perfekt för kvällar när man vill ha festligt på middagen eller bara framför TV:n men inte vara tung i huvudet dagen efter. Eller för den som är gravid, kör bil, detoxar eller av andra skäl inte kan dricka alkohol.

Endast naturliga ingredienser: vatten, limejuice, rörsocker, aromämnen från lime och mynta, askorbinsyra. Bör göras på is och serveras riktigt kall. Jag noterade att Systembolaget har fina alkoholfria alternativ, fanns goda juicer som jag också blev sugen på att prova.

Recept: Pulled pork (8+ personer)

IMG_8424

Jag brukar göra mitt pulled pork-recept på högrev och får då en underbar chili con carne-bas, men så här i påsktider köpte jag mig en billig skinka och tillagade enligt originalrecept (nästan). Pulled pork är väldigt enkelt och kräver lite tid från dig men lång tid i ugnen. Du gör en kryddpasta, smörjer in köttbiten, fräser den och ställer in den i ugnen med 0,5 dl vatten i botten av grytan. 4-6 timmar senare har du en maträtt. Jag gjorde min kryddpasta så här:

IMG_8427
I originalreceptet ska pastan göras på 1 dl ketchup. Min ketchup tog slut och jag gillar mitt kött spicy, så jag fyllde på med harissa (chilipasta) och honung tills jag hade ungefär 1 dl i skålen. Harissa finns på min vanliga ICA, men då är det en välsorterad butik. Asiatiska chilipastevarianter går också bra.

IMG_8429
Sedan rev jag vitlök. Vår vitlök var gammal och mjuk så jag rev nästan hela löken, har du en mer spänstig vitlök räcker 3-6 klyftor.

IMG_8430
Sedan kryddar du med goda kryddor. Jag tog ingen chili(blandning) då harissapastan tar hand om styrkan. Jag körde salt, hel koriander (som jag mortlade) och spiskummin.

IMG_8431
Sedan slog jag på lite olja för att dryga ut smetenIMG_8432 och rörde. Du som har en stor mortel kan mortla alla ingredienser, inklusive vitlöksklyftorna, till en smet i den.
IMG_8435

Sedan blev det bråttom så jag tog inga fler bilder. Men jag masserade alltså köttet med den här röran, fräste köttet hastigt i en gryta och ställde sedan in grytan i ugnen i 150 grader i fyra timmar efter att ha slagit 0,5 dl vatten i botten.

IMG_8425

Då mitt kött hade en svål, vilket bidrar till saftighet men egentligen inte ska vara med i den här typen av långkok, pillade jag bort den när köttet var klart. Den var då en lös, mjuk substans som var lätt att lyfta ur grytan. Sedan lyfte jag köttet ut grytan, la det på en skärbräda och drog isär det med två gafflar, därav namnet ”pulled pork”. Sedan la jag tillbaka köttet i grytan, rörde om så det blandades med den goda saften i botten och lät den stå en halvtimme till.

Pulled pork serveras oftast i ett pitabröd med god sallad och god dressing men vi serverade den med harissamajonnäs på hamburgare, som på Kung Carl. Till det åt vi pommes, och det blir ett eget inlägg, samt en god salsa på fint tärnad mango, avocado, tomat, rödlök och färsk koriander.

Pulled pork är ett bra sätt att piffa upp jul- eller påskskinka när den säljs billigt efter högtiderna, så den här veckan är exakt rätt vecka för dig att testa detta enkla och goda recept.

Recept: Pavlova (4 pers)

IMG_8026

I söndags fyllde sambon år och som glutenintolerant blir tårta ofta tråkigt. Därför gjorde vi en pavlova, ett slags enkel marängtårta, istället. En pavlova fylls ofta med grädde men förra årets Sveriges Mästerkock-vinnare fyller sin med lemon curd istället, det finns recept med amarettogrädde och jag kan tänka att en chokladsmet också skulle vara god. Mästerverket pyntas med bär eller frukt efter behag så möjligheterna är oändliga. Vi ogillar att diska spritsar så vi formade smeten utan sprits. Tårtan räckte till 4 sötsugna personer.

Så här gjorde vi:

Marängbotten

3 st äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk citronsaft
2 tsk Maizena

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna i en bunke så hårt att bunken går att vända upp och ner. Tillsätt socker och citronsaft och vispa nästan lika länge till; smeten ska vara glansig och bilda små toppar. Blanda i Maizena. Bredd ut i ett tjock runt lager på bakplåtspapper på plåt. Lägg sista slevarna smet som en kant runt ”marängpannkakan”. Kanten ska hålla fyllningen på plats sedan.

IMG_8018

Grädda i 15 minuter och sänk sedan värmen till 100 grader och grädda 30 minuter till. Här kan du också fundera på om du ska rengöra glaset på ugnsluckan någon gång i framtiden när du har tid.

IMG_8022
Vispa grädde och lägg på den svalnade marängbotten. Pynta med frukt och/eller bär (vi använde tinade blåbär och hallon).

IMG_8025