Kategoriarkiv: Fest

Igår: Grand Hôtel Västerbottensbuffé 2013

IMG_7794

Igår var dagen D, Dagen när jag fick äta årets västerbottensbuffé. För mig är det stans bästa matupplevelse, tillsammans med julbordet på Fjäderholmarnas krog. Förra årets favoriter, som jag har bloggat om tidigare, stod sig. Tyvärr var bunkarna med sikrom borttagna (!) men istället hittade jag en läcker rökt sik på rostade rotsaker (bild nedan).

10-i-topp på Västerbottensbuffén (2013)
1. Torkat, saltat, lättrökt renkött
2. Hjortronsnaps
3. Potatispalt med smält smör (ovan)
4. Tartar på röding
5. Terrine på rökt mandelpotatis och röding med löjrom (nedan)
6. Timbal på västerbottensost med laxrom (ovan)
7. Souvaslax (nedan)
8. Citrongravad sik
9. Getmese
10. Fjällripmousse på konjaksplommon

Som det bufféproffs jag är drack jag inte öl till maten (kolsyra = för tidigt mätt) men ryktet säger att skelleftebryggda Kallholmen var delikat. (Öl innehåller dessutom oftast gluten.) Istället drack jag vatten och hjortronsnaps, vilket gav mig utrymme att klämma ner fem snaps. (Jag var svag igår – rekordet ligger på sju.) Jag tycker generellt i livet att inget är bättre än kött, men faktum är att fiskdelen vann igår. Det kan bero på att jag äter älgfärsbiffar och renskav till vardags (= inte så magiskt), eller så kan det bero på att alla varianter av röding och sik var djävulusiskt (= magiskt) bra tillagade.

Det är tråkigt att vi sänkte medelåldern på gästerna med 100 år och att det har skrivits så lite på bloggar och i tidningar om den här fantastiska matskatten. Sällskapets matintresserade franske gäst sa att det var den bästa matupplevelse han har haft i Stockholm så länge som han kan minnas. Idag stänger Grand Hôtel verandan i åtta månader för renovering och utbyggnad. Jag ser redan fram emot nästa västerbottensbuffé i nya lokaler om si sådär 11,9 månader.

IMG_7776

IMG_7789

IMG_7785

Helsingfors jan 2013: Matbloggkryssning genomförd – vi överlevde (knappt)

bild

Jag är helt trött efter en fantastisk weekendkryssning med Moster Ullas Event, som jag har valt att kalla detta tillfälle (och kanske fler) när jag försöker hitta på roliga saker för matbloggare. Jag har fått två frågor flera gånger under helgen, så jag tänkte att jag skulle svara på dem lite mer offentligt.

Hur valde jag vilka bloggare som skulle åka med? På samma sätt som jag väljer bloggare till min skönhetstidning Daisy Beautys beautybloggevent: bloggar som uppdaterar ofta, bloggare som har en personlighet i bild eller ton, bloggare som är trovärdiga. Det senaste är det viktigaste då jag pratar bloggetik på alla mina event. Självklart är det intressant med stora bloggare, då blir det mer intressant för olika företag att medverka som sponsorer, men för mig är det viktigaste att jag tror bloggaren kan bidra med något positivt på resan. Det har verkligen helgens gäster gjort. Tack för allt från öppenhet kring arvoden till självlysande discoarmband!
Blir det fler resor? Jag hoppas det! Att döma av den fina feedback jag har fått från helgens gäster så är det väldigt sannolikt. Tid är alltid ett problem, både för Moster Ullas Event (mig) och gäster, men jag tror ju att alla problem går att lösa så det ska nog ordna sig.

Nu gäller det bara att vänja sig av med obegränsade mängder sikrom med smetana till frukost och drinkar för 56 kronor och att ha en dubbelsäng för sig själv och att alla runt omkring en tycker det är helt normalt att man knapprar på mobilen samtidigt som man äter…

På Twitter och Instagram hittar du våra äventyr under #muhelsinki13. Jag heter för övrigt @kickinorman där. Och mer om resan kommer så klart så fort jag har sovit ikapp. Låt oss hoppas det var den första av många!

Allt gott.

Västerbottensbuffé på Grands veranda 2013: Uppladdning

bild
Det finns två viktigt mathändelser i Stockholm varje år: julbordet på Fjäderholmarnas krog, som jag redan har skrivit om, och västerbottensbffén på Grands veranda. Grand Hôtel har ju den goda smaken att ha temaveckor (skaldjur, Mårten Gås, med mera) varje år. En av dem är Västerbotten. 16 januari och tre veckor framåt kan du äta rensouvas, mandelpotatisblini med sikrom, rödingtartar och femtiotalet andra goda rätter. Till det: världens godaste hjortronsnaps. Har du inte bokat bord redan så är det dags! Då får du äta detta:

10-i-topp på Västerbottensbuffén
1. Torkat, saltat, lättrökt renkött
2. Hjortronsnaps
3. Tartar på röding
4. Potatispalt
5. Rensteksrullad i tunnbröd
6. Sikrom
7. Citron- och färskostmousse med råröda blåbär
8. Enbärsgravad regnbågslax
9. Västerbottensgravad strömming
10. Ripmousse på plommon

Recept: Räksoppa (4 små portioner)

IMG_7059

Räksoppan räcker till fyra små förrätter eller två rejäla portioner. Jag har använt ett recept från Leif Mannerström och skalat ner mängden lite. Ursprungsreceptet är på 600 gram räkor och alla frysta räkor jag hittade såldes i 500-gramspåsar. Jag har också ökat mängden tomatpuré, dessutom tror svärmor att lite tabasco i soppan skulle göra susen så det ska jag testa nästa gång. (Den är väldigt snäll i smaken nu.)

IMG_7046
Fräs skal från 500 gram skalade räkor i en slurk olivolja i ett par minuter.

IMG_7047
Lägg till en tärnad fänkål och en finhackad lök samt 1,5 msk tomatpuré och fräs lite till.

IMG_7050
Slå på 5 dl vatten, en fiskbuljongtärning och 1 dl vitt vin. Låt koka 10 minuter.

IMG_7053
Sila soppan. Jag slog den genom ett durkslag ner i en tillbringare med pip. Sam tryckte ner räkskal och grönsaker i durkslaget med en sked för att få ut så mycket fond som möjligt. Slå sedan tillbaka fonden i kastrullen och slå på 2,5-3 dl vispgrädde. Låt koka 10 minuter till. Innan servering kan du röra ner ett knippe hackad dill och också garnera med lite dill.

Jag serverade vår nyårsförrätt med parmesanflan, som du gör genom att lägga riven ost på bakplåtspapper på en plåt i 275 grader i ugnen i 3 minuter. Lika enkelt som det låter, men håll ett öga på plåten för osten blir klar (=smälter ihop) snabbt. Låt svalna innan du serverar och tappa den inte i soppan – då smälter det fina kexet.

IMG_7044
Så här såg våra parmensanflarn ut innan de hoppade in i ugnen. Efter att de färdigbakade ”ostpinnarna” hade svalnat bröt jag dem på mitten.