Kategoriarkiv: Frukost

Favoriter för frukost i Covent Garden

Just hemkommen från London har jag några färska tips på vad du kan äta och dricka i mitt favoritområde Covent Garden istället för att knapra bacon från hotellbuffén.

Jag tycker visserligen att hotellfrukost är en gudagåva, men ibland är det roligare att vara ute bland folk och känna pulsen!

Ankröra, eller rörig anka? En smakfest för både öga och gom!

Jag är väldigt förtjust i frukosten på The Ivy Market Grill i Covent Garden, men nu har jag äntligen hittat ett ställe som är ännu bättre (till bättre pris).

The Black Penny har nämligen fått mig att både äta och tycka om sötpotatis. Jag avskyr sötpotatis! Det är dessert förklädd till potatis, ett djävulens påfund! Enda gången där sötpotatis är gott är i The Black Pennys duck hash.

Sötpotatisen har använts som rotsak i ”ankröran”, inte som potatis, vilket gör anrättningen lyckad.

Dessutom blir alla livsmedel goda med salt och ankfett! Även äggröran är mycket god, tricket stavas då s-m-ö-r.

Stor varning för det glutenfria brödet som ser ut som och smakar masonit!

Akta dig! Annars kommer sågspånsbrödet och tar dig!

The Black Penny finns på 34, Great Queen Street och också på Sloane Square och South Bank.

3 viktiga saker att tänka på när du gör müsli

IMG_4161
Jag har ju gjort müsli förut, men det var ett tag sedan. Så länge sedan att jag inte hittade igen receptet trots att det ligger på min egen blogg utan fick improvisera lite. Och det går ju bra när det gäller müsli. För trots att jag kanske inte gjorde den ultimata müslin, så är den jättegod! Jag siktade på ungefär 8-10 dl torra ingredienser och 2-3 dl blöta.

Förutom det uppenbara kloka rådet att om du har ett recept, titta på det innan du gör müslin istället för efter, så lärde jag mig några andra bra saker idag:

1. Müsli är godast om du inte glömmer saltet.
2. Ha inte för mycket torra ingredienser på plåten, då blir ingredienslagret tjockt och müslin torkar inte bra.
3. Olivolja går inte lika bra som rapsolja i müslin, eftersom den har en smak.

Idag gjorde jag müsli så här:

IMG_4154

IMG_4158 IMG_4155 IMG_4157 IMG_4159

Brunchtips: Glutenfri pannkaksmix från Stonewall Kitchen

IMG_8172

Livet är sällan enkelt för den som är glutenintolerant/-känslig, och glutenfritt är heller sällan gott. Semlor smakar pappkartong, bröd är torrt och dessutom är det omöjligt att hitta glutenfri och alkoholfri god öl. Kort sagt är det deppigt att vara mat- och dryckälskare och inte kunna äta gluten.

Därför älskar jag Stonewall kitchen litegrann, för det amerikanska matföretaget har lyckats veva ihop en mix för amerikanska pannkakor som faktiskt blir goda. Jag hittade den på en ICA-butik och blev glatt överraskad när den var enkel att använda (förutsatt att en läser instruktionerna på burken). Pannkakorna var hyfsat fluffiga, söta samt hade smak av vanilj och inte alls av pappkartong, papper eller damm.

Nu blev jag tvungen att göra väldigt många eftersom jag inte läste på burken utan bara dunkade i hela innehållet, och sedan fick räkna om receptet med hjälp av gissningssiffror, men det gick bra ändå. Jag åt pannkakorna med banan och krispigt bacon. Och honung, men den var helt överflödig.

IMG_8177_2

IMG_8181_2

Testat: Kusmi Prince Vladimir, Thé Vert à la Rose, Chocolate-Epices

140707 Kusmi

Jag har tur nog att ha gäster som kommer med fina värdinnegåvor när jag bjuder på kalas. Senast fick jag dessa mini-teburkar från Kusmi. När man som jag gillar smaker är det roligare att testa tre än att hitta en perfekt på en gång. Och när man som jag tycker att 219 kronor för en burk te är lite väl dyrt, är det bra att få dyra teet i present.

Prince Vladimir: Bergamot- och citrussmaksatt svart te med toner av kanel och vanilj. För mig som älskar ur-teet Earl Grey är det här favoriten ur trion.

Thé vert à la rose: Är, precis som det låter, ett grönt te smaksatt med ros. Den alltför parfymaktiga smaken mildras av de vackra tebladen som bildar organiska, sammetslena former i vattnet. Och grönt te ska ju vara så nyttigt, gubevars.

Chocolate-Épices: Kusmi har fler chokladsmakande teet, vilket är konstigt eftersom chokladte är konstigt. Vill jag har choklad dricker jag choklad. Chokladsmakande saker ska inte ha tunn, vattning konsistens. Om vi bortser från det är teet för all del drickbart, men jag kommer inte köpa det igen.

Eftersom jag fortfarande tycker att 219 kronor för en teburk är rent oförskämt, kan jag erkänna att jag har fått smak för Kusmis teer. Om någon vill ge mig en present någon gång så är jag väldigt nyfiken på Smoky Earl Grey då både bergamott och rökta teer är två favoriter.

Frukost: Oxreveben och pommes

IMG_1127

Mina hundar vill gärna gå ut tidigt, senast klockan sju är vi ute och travar Stockholms parker runt. Och långt ska de gå också, så när jag förra söndagen kom hem vid åttatiden var jag rejält hungrig. Som tur var hade jag a) doggybag från The Flying Elk och b) fritös så framåt nio hade jag hunnit äta en rejäl flottfrukost som jag stod mig på en bra bit in på eftermiddagen.

Jag tycker det är väldigt mycket trevligare att äta middag till frukost istället för en vanlig frukost-frukost.

IMG_1129

Grodan: No more frukost

IMG_3684

Jag har gillat frukosten på Grodan, det har jag. Inte nog med att du kan få en god raggmunk, om raggmunken dessutom smakar bränt stekflott (bild) så får du en ny, krispig och gyllengul utan knot. Servicen kanske inte är den mest alerta, men otroligt trevlig för det mesta.

Imorse ringde jag Grodan för att kolla om det serverades frukost på klämdagen fredag den här veckan. Riche har nämligen stängt. Och nej, det gör det inte. Det serveras ingen frukost på Grodan, för ”nej, vet du, det är mest affärsmän här så vi har stängt på fredag”. Med den lilla gumman-klappen på huvudet tackar den här affärskvinnan för sig och tar frukostmötena på annat ställe.

1. Vilka dåliga affärer affärsmännen måste göra om de inte arbetar på arbetsdagar.
2. De fem gånger jag har ätit frukost på Grodan har det aldrig varit mer än åtta gäster samtidigt, varav ungefär 25 % har varit kvinnor.

Vila i frid, frukosten på Bistro Rigoletto

IMG_2323

Bistro Rigoletto har varit mitt hemliga (nå, inte så hemliga) vattenhål, där jag ätit frukost i snitt en gång i veckan senaste månaderna. Tyvärr har jag varit ensam om det och imorgon gör Bistro Rigoletto sin sista dag som frukostrestaurang. Luncherna och middagarna, för att inte tala om baren, lever kvar med de både prisvärda och mättande omeletterna har satt sin sista potatis planterat sin sista tomat.

Ryktet säger att det kan göras ett nytt försök med frukost när uteserveringen öppnar till våren. Till dess ska jag testa Grodans frukost, och kanske också Broms. Riches är ju en klassiker, medan Wienerkaféet inte levererar alls. Frukostmöten är nämligen det enda som får upp mig ur sängen den här månaden, och jag misstänker trenden kommer vara ända in till påska.

Bästa mellanmålet: Baguette med salami & brie

IMG_2208

Det är svårt att hitta bra bröd när du inte äter gluten, men det mesta glutenfria brödet är gott okej så länge det är varmt. Därför har det blivit mycket värmda baguetter på sistone. Jag åt massor med baguette med salami, tomat och brie på den tiden jag reste mycket till Frankrike och fortfarande trodde att jag tålde gluten. Idag har jag uppat baguetterna genom att välja brie de meaux och tryffelsalami istället för de vanliga varianterna. Lika gott idag; kompenserar nästan för glutenfria.

Frukost i Stockholm: Bistro Rigoletto

IMG_1674

I Stockholm är det trend att äta frukost ute. Mot veckosluten här i innerstan är det omöjligt att få bord på Riche vid (0)8-tiden. Saturnus är knökat från 9 och en timme framåt, medan Wienercaféet, som nyöppnade för ett par veckor sedan, har fullt redan klockan 7. Vad inget vet är att frukosten på Bistro Rigoletto faktiskt trumfar Riches.

Restaurangen som svek mig på lunchen förra veckan överleverade till frukost imorse. Grym omelett med grym bayonneskinka och gruyère, min kräsna frukostdejt var lika lycklig över sin äggröra. Hen tyckte baconet var för salt, jag som är saltoman älskade det väldigt rökta grisköttet.

Servicen är otrolig. Jag mailade i förrgår om glutenfritt bröd. Idag bad servisen om ursäkt för att det inte hade hunnit komma – de beställde minuten efter att mitt mail hade kommit. Från favoriten Friends of Adam, dessutom. Christine, det är här vi ska ha våra frukostmöten framöver!

Frukost är bästa tiden på dagen för möten. Du måste ändå äta på morgonen så där sparar du en halvtimme, och du behöver till skillnad från på lunchen inte lägga restid både till och från restaurangen. Många slarvar ofta med frukosten, med ett sjyst frukostmöte blir du mättare och gladare hela dagen. Och ät den gärna på Bistro Rigoletto. Vive la France!

IMG_1672