Kategoriarkiv: Frukost

Frukost i Stockholm: Bistro Rigoletto

IMG_1674

I Stockholm är det trend att äta frukost ute. Mot veckosluten här i innerstan är det omöjligt att få bord på Riche vid (0)8-tiden. Saturnus är knökat från 9 och en timme framåt, medan Wienercaféet, som nyöppnade för ett par veckor sedan, har fullt redan klockan 7. Vad inget vet är att frukosten på Bistro Rigoletto faktiskt trumfar Riches.

Restaurangen som svek mig på lunchen förra veckan överleverade till frukost imorse. Grym omelett med grym bayonneskinka och gruyère, min kräsna frukostdejt var lika lycklig över sin äggröra. Hen tyckte baconet var för salt, jag som är saltoman älskade det väldigt rökta grisköttet.

Servicen är otrolig. Jag mailade i förrgår om glutenfritt bröd. Idag bad servisen om ursäkt för att det inte hade hunnit komma – de beställde minuten efter att mitt mail hade kommit. Från favoriten Friends of Adam, dessutom. Christine, det är här vi ska ha våra frukostmöten framöver!

Frukost är bästa tiden på dagen för möten. Du måste ändå äta på morgonen så där sparar du en halvtimme, och du behöver till skillnad från på lunchen inte lägga restid både till och från restaurangen. Många slarvar ofta med frukosten, med ett sjyst frukostmöte blir du mättare och gladare hela dagen. Och ät den gärna på Bistro Rigoletto. Vive la France!

IMG_1672

(LCHF-)mellanmål: Kycklingklubbor

IMG_7545

Kycklingklubbor är ett smart mellanmål att ha i kylen. Gör dem med lightmarianad om du bantar eller med sockerfri marinad om du LCHF:ar eller är diabetiker. För mig som är glutenintolerant är det suveränt att kunna ta en kycklingklubba eller två som mellanmål eftersom glutenfria mackor är så tråkiga. Jag har faktiskt ätit dem som frukost också.

Jag marinenerar dem i en brödpåse (6-litersplastpåse) i grillolja och afrikanska kryddblandningen berbere i två timmar, lägger dem sedan i en ugnsfast form och kör dem på över- och undervärme i ugnen i 225 grader i 30 minuter. (På bilden har jag slagit på lite grädde som fått koka med sista minuterna – det är alltid bra att ha lite extra sås i kylen).

Problemet med just de här kycklingklubborna var att de var så goda så vi åt dem innan de ens hade kallnat. Måste nu köpa fler klubbor och göra om processen. Den här gången köper jag dubbelt så många.

Glutenfri müsli med nötter, frön, gojibär och äpple

Efter förra månadens müslifiasko och med ny spis/ugn har jag experimenterat fram den bästa glutenfria müslin. Du gör den enkelt på 40 minuter (max 10 minuters arbetstid!). Fiberrik med bara naturligt socker.

Gör så här: Blanda

5 dl glutenfria havregryn
1 dl boveteflingor
2 dl hackade hasselnötter
2 dl hackade valnötter
0,5 dl krossat linfrö
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl riven kokos/kokosflingor
2 msk torkade gojibär
1,5 dl russin
1 skalat stort äpple som du skär i tunna bitar
1 msk kanel
1 tsk salt
2 tsk vanilj

ordentligt på en plåt med kant och bakplåtspapper. Häll på

1,5 dl raposolja
2 dl apelsinjuice
flytande honung efter smak (ca 2-3 msk, kan uteslutas)

på alla torra ingredienser och mojsa runt ordentligt så allt blir lika genomblött. Platta till på plåten. Sätt in i ugnen i 200 grader i 30 minuter. Låt svalna och häll upp i fin glasburk.

Müsliduellen: Lizi’s granola och Lantmännen Start! Original


”Nyttig” granola från Lizi’s, ”onyttig” Start från Lantmännen.

Det här med nyttigt och onyttigt. Jag gillar inte begreppet för de betyder olika från person till person och missbrukas också. Många som bantar kallar det till exempel för att ”äta nyttigt”. Och någon som gör LCHF eller går på detox tycker så klart inte att nyttigt är samma sak som någon som viktväktar eller är rawfoodare. Trots detta har jag köpt två müsli som säkert skulle kunna kallas det enda eller det andra. Det skiljer inte så hemskt mycket i innehållet på dessa två. Start innehåller lite mer mättade fetter och lite mer socker. Däremot skiljer det i smak, för Lizi’s granola smakar fågefrö och Start smakar godis. Och framför allt skiljer det på priset: Lizi’s granola har ett kilopris på 249 kr, Start på ungefär 69 kr.

Häromkvällen fick jag müslicravings och sprang ner på ICA för müslihamstring i en reklampaus på TVn. I brådskan läste jag innehållsförteckningarna lite slarvigt, så jag missade att det längre ner i ingredienslistan på Start stod veteflingor, jag blev bara glad för att det var havregryn på förstaplats. Igår klagade jag för sambon att jag var dålig i magen och kände mig sjuk. Jag borde ha fattat. Idag är jag så trött att jag knappt tar mig ur sängen. Jag fryser, är tung i kroppen och får inget gjort utan tre koppar kaffe i kroppen. Så är det att äta (ganska lite) gluten när man inte tål det.

Hädanefter är jag dömd till ett liv med dyra fågelrön.

Lördagsmiddag/Söndagsfrukost: Älgfärsburgare

Igår hade jag min gamla väninna superpublicisten Charlotta Flinkenberg på middag. Då Charlotta inte direkt är känd för att passa tider, och jag ungefär aldrig har maten klar när mina gäster kommer, lämpade sig en kall sallad utmärkt till förrätt. Jag dammade därför av färskostsalladen jag visade förra veckan. Sedan hade jag en coleslaw i kylen och fint preparerade burgartillbehör framställda, pannbiff-/hamburgersmet iordningrörd samt knaperstekt bacon på låg värme i ugnen, så när det var dags för huvudrätt behövde jag bara steka själva burgaren och montera.

Burgarsmeten är löjligt enkelt. Jag låter 1/2 dl glutenfritt ströbröd svälla i 1 dl grillolja tillsammans med salt, peppar och en riven gul lök. Måtten är väldigt ungefärliga, det viktiga är att smeten blir geggig och inte rinnig, annars får jag ta mer ströbröd. Efter 5-10 minuter och när smeten är geggig rör jag ner ungefär 400 gram älgfärs.

På min burgare, som jag serverar utan lock för jag gillar inte när det blir för brödigt, har jag majonnäs, romansallad, tomat&äppelmarmelad, tomat, älgfärsbiff, bacon och saltgurka. Rödlök, färsk gurka, senap, ketchup och amerikansk dressing är också gott. Den äventyrliga kan prova en äppelskiva/rivet äpple. Burgaren äts med kniv och gaffel. Och är tydligen god även utan coleslaw, eftersom jag glömde att servera den igår. Coleslawn fick vara med nu till frukost istället.


Hamburgersmet, burgartillbehör, coleslaw.


Färdigmonterad.

Recept: Laxröra (4-6 personer)


Du behöver: Bröd, smör, 2 hårdkokta ägg, 1/2 rödlök, dill, citron, gurka, majonnäs, crème fraîche, kryddor. Och en rejäl bit tillagad laxfilé, jag hade ungefär en kvadratdecimeter stor, rätt tjock filé kvar från igår.


Stek bröd i smör (två skivor blev lagom för min lunch idag).


Hacka dill, ägg, rödlök. Skiva gurka. Klyfta citron.


Gaffla laxen så den faller sönder i sina beståndsdelar. Blanda med 1 dl crème fraîche och 1 dl majo.


Krydda röran med kryddor du gillar.


Vänd ner hacket i röran.


Lägg röra på brödet. Pynta med gurka, citron och dill.

Jag är rätt nöjd att det blev så himla mycket röra eftersom jag har middagsgäster både idag och imorgon. Någon av dem kanske får sig en liten laxröretoast som förrätt, eller så serverar jag röran i en bakad potatis eller i en avocado. Jag gillar att laxfilén hitills har räckt till min lunch igår, min middag med en gäst igårkväll, och dessutom oändliga mängder röra. Bra invstering!

Den här röran brukar jag också göra med kall tonfisk på burk istället för lax, då med mer majonnäs än crème fraîche. Båda rörorna är goda på knäckebröd som lyxfrukost. Jag gissar att laxröran går att servera både kall och varm som pastasås också, möjligen att man då ska göra den helt utan majonnäs.

Frukost: Baconmacka

Om man råkar ut för tråkigt glutenfritt bröd, som man ju gör om man inte tål gluten, kan man piffa brödet. Till exempel genom att steka det i mängder av smör och göra baconmacka.På den här ligger i tur och ordning: Majonnäs, tomat, tomat&äppelmarmelad (tack, Linnéa!), hemkokt senap (tack, moster Ulla!), stekt ägg, knaperstekt bacon, ketchup och saltgurka.

Glutenfria bröd håller sällan ihop speciellt bra så det blir en fördel att göra mackor som ska ätas med kniv och gaffel.