Kategoriarkiv: Glutenkänslighet

Köpenhamn mars 2014: Almanak

IMG_3223

I Köpenhamn finns The Standard, en byggnad med tre restauranger och ibland också en jazzklubb. En av restaurangerna är smørrebrødsrestaurangen Almanak, vars ägare en gång i tiden öppnade den nu världsberömda restaurangen Noma (modernt skandinaviskt kök). En trio på tre smørrebrød blir en utmärkt lunch. Min favorit var, föga förvånande, mackan med råbiff. Den andra mackan på bild nedan är inte min, men pålägget var typ fisk och ägg.

Brödet var dessutom hembakat, på bovete, så det var glutenfritt.

IMG_3224

IMG_3225

IMG_3226

Quesadillas med pulled pork

IMG_3163

Ofta när jag hittar en god maträtt jag inte har ätit på ett tag, blir jag besatt och äter den ofta. Som nu när jag har hittat ICAs jättegoda, glutenfria tortillabröd: Nu blir det quesadillas dag ut och dag in. Västerbottensosten är svår att passa in, då den kräver vissa kompletterande smaker för att komma till sin rätt och inte ta över paletten, så här har jag en mildare ost tillsammans med pulled pork.

Pulled pork är för övrigt inte hälften så god som pulled högrev (favoritrecept här).

IMG_3162

Lunch/brunch: Västerbottensquesadilla

bild-2
Lyckan när jag hittade glutenfria tortillabröd i snabbköpet! Med lite bladspenat, västerbottensost och rökt skinka gjorde jag idag quesadillas till lunch. Jag lägger fyllningen mellan två ”pannkakor” och steker på hög värme i stekpanna. Quesadillan serverades med insalata caprese (buffelmozzarella, tomater, basilika). Viktigt med smakrik skinka eftersom osten annars tar över. Mmmm.

IMG_3162

Pastagratäng med salsiccia

IMG_2221

På helgerna gör jag gärna en stor form med pastagratäng. Den blir lika god när den värms sedan under veckan. I den här har jag majspasta (ICAs glutenfria skruvar, funkar jättebra i en lite sötare gratäng som den här med ärtor och morötter). I övrigt är det fint skuren och stekt tryffelsalsiccia, kokta gröna ärter, rivna och stekta morötter, en gräddsås (grädde + kalvfond) samt extralagrad herrgårdsost. Gratineras i 200 grader i 15 minuter.

Ett mer utförlig recept (med bilder) på en liknande gratäng hittar du här.

IMG_2217

IMG_2219

IMG_2216

Frukost i Stockholm: Bistro Rigoletto

IMG_1674

I Stockholm är det trend att äta frukost ute. Mot veckosluten här i innerstan är det omöjligt att få bord på Riche vid (0)8-tiden. Saturnus är knökat från 9 och en timme framåt, medan Wienercaféet, som nyöppnade för ett par veckor sedan, har fullt redan klockan 7. Vad inget vet är att frukosten på Bistro Rigoletto faktiskt trumfar Riches.

Restaurangen som svek mig på lunchen förra veckan överleverade till frukost imorse. Grym omelett med grym bayonneskinka och gruyère, min kräsna frukostdejt var lika lycklig över sin äggröra. Hen tyckte baconet var för salt, jag som är saltoman älskade det väldigt rökta grisköttet.

Servicen är otrolig. Jag mailade i förrgår om glutenfritt bröd. Idag bad servisen om ursäkt för att det inte hade hunnit komma – de beställde minuten efter att mitt mail hade kommit. Från favoriten Friends of Adam, dessutom. Christine, det är här vi ska ha våra frukostmöten framöver!

Frukost är bästa tiden på dagen för möten. Du måste ändå äta på morgonen så där sparar du en halvtimme, och du behöver till skillnad från på lunchen inte lägga restid både till och från restaurangen. Många slarvar ofta med frukosten, med ett sjyst frukostmöte blir du mättare och gladare hela dagen. Och ät den gärna på Bistro Rigoletto. Vive la France!

IMG_1672

Igår: Dill Sthlm pop-up

IMG_1371

När våra vänner från London var på besök i somras fick vi veta att i London är det trendigt med pop-up- restauranger. En pop-up-restaurang finns bara till under några veckor och oftast i otippade lokaler. Lite besviket konstaterade vi att Stockholm låg efter (annars brukar vi faktiskt ligga före med mattrender, har vi märkt). Men nu har vi en riktigt sjyst pop-up i Stockholm: från 13 september till 4 oktober gästspelar stjärnkocken Michael Wignall med Dill Sthlm. Annars huserar han på The Latymer, som har två stjärnor i Guide Michelin. Wignall pysslar med molekylärgastronomi, en matlagningsform som inspirerats av kemilabbet och där köket hittar nya konsistenser och strukturer på maten. Igår åt jag, Sam och ett par av våra mest matintresserade vänner avsmakningsmenyn på nio rätter för bara 495 kr.

IMG_1369Maten är löjligt prisvärd. Trots att lokalen antagligen var så gott som gratis och det tillhörande vinpaket – som jag avstod och beställde vin på glas istället – överprissatt så fick vi väldigt mycket och avancerad mat för pengarna. Portionerna var visserligen små, som sig bör på avsmakningsmenyer, men smakkombinationerna felfria och intressanta. Det var inga problem att glutenanpassa menyn till mig.

IMG_1366Redan i hissen hörde vi cellomusik och när vi äntrade den ruffa lokalen med fantastiska fönster, regelbundna skakningar från Saltsjöbanan och bajamajor som gästtoaletter såg vi cellisten som framförde ljuva toner framför det öppna köket. Takhöjden är enorm, jag gissar sex meter. Från taket hänger vita, droppformade glaskupelampor och tunna vita tygstycken som ger ett både luftigt och ombonat intryck.

IMG_1368
Vi som är trettinånting och bor i Stockholms innerstad säger att lokalen har ”New York-känsla”, andra skulle nog säga att den ser ut som en byggarbetsplats stylad till visningslägenhet. De grovt tillyxade stolarna är väldigt temporära i ena halvan av lokalen; konferensstolar med stålram i den andra delen.

IMG_1378
Amusen var ett par intressanta flan med huvudsakligen dillsmak.

IMG_1374
Bordspyntet var krondill.

IMG_1381
Första rätten var bresaola på får med flytande och torkade oliver samt färskost.

IMG_1385
Hö-rökt sill med morötter, beta, ost och basilikafrön. I en skål på sidan utanför bild: ljuvlig laxconsommé som lyckades med konststycket att vara fyllig och inte smaka fiskigt. Röken såg ut som en garderob med vitt draperi till dörr och stod i ett hörn i lokalen. Höet låg på sidan; sillen röks på plats varje morgon.

IMG_1373
Menyn fanns ritad också.

IMG_1391
Bakad tomat, fylld med frukt, sotad lök och kikärtspanache (bröd på kikärtsmjöl).

IMG_1396
Saltad torsk, pocherad i olivolja, samt tre strukturer av blomkål (skum, rostad, kräm).

IMG_1399
Rimmad och stekt oxfilé med persiljepuré, palsternacka och rödvinssås med lingonpärlor.

IMG_1398
Så såg maträtten ut på skissen.

IMG_1404Därefter flyttades alla gäster över i restaurangens vänstra del där ett underbart band, The Sol, spelade oss igenom de tre efterrätterna: ”exotiskt ägg” (kall kokos-mango-historia i form liknande det pocherade äggets), chuao (typ chokladfondant fast ändå inte med vit chokladsnö och björnbärssorbet), samt äppelkompott med vaniljkräm och pecan. The Sol kallade själv sin musik för ”omnipop”. Jag tycker det lät rätt likt reggae, men vad vet jag. I den delen av restaurangen var ljuset så dåligt att jag inte tog några bilder mer än den ovan.

En vanvettigt cool upplevelse. Upplevelsen var större än maten, men det var en kul och god matupplevelse också! Maila och tjata till dig ett bord om du inte redan gjort det.

Recept: LCHF/glutenfri laxpaj

IMG_1320

Det är ju himla tur att sån här LCHF (eller var det GI?) är poppis, det gör det betydligt enklare att hitta glutenfria maträtter. Till exempel fick jag ett finfint recept på laxpaj av en bantande kompis. Jag modifierade det efter vad jag själv var sugen på den dagen; i original görs fyllningen på crème fraîche, fetaost, soltorkade tomater och gud-vet-vad förutom lax.

IMG_1312Pajbotten görs på 5 dl mandelmjöl, 2 ägg, 1 msk smör (jag avrundade uppåt), 1 tsk salt, 1 tsk fiberhusk och 1 tsk bakpulver. Degen blir rejält salt, så ta mindre salt om du är saltfobiker. Själv tycker jag salt är gott.

Degen ska vila i 10 minuter innan du bakar ut den, vilket är lagom länge för att du ska hinna springa på affärn och handla ingredienserna du har glömt. Sedan förgräddar du den 10-15 minuter i 200 grader. Under tiden kan du göra fyllning. Jag fräste purjolök i rapsolja.

IMG_1311

Och drog skinnet av en ungefär 300 gram tung bit kallrökt lax och tärnade den.

IMG_1314

Sedan slängde den i purjolöken. Jag hade också babyspenat kvar från lunchen, den fick vara med. Jag gissar att broccoli är jättegott, om man är lagd åt det hållet.

IMG_1315

Fyllningen la jag sedan i den förgräddade degformen, klippte en kruka dill över och gjorde en stanning på 2 dl grädde, 2 ägg, vitpeppar och salt som jag också slog på fyllningen.

IMG_1316

Sedan fick pajen stå i ugnen i 20-25 minuter till stanningen stelnat. Vi åt den med varsin god tomat, och den räckte då till två personer och lite till.

IMG_1320

Helgen som gick: insalata caprese, grillad älgfilé, västerbottenspaj

IMG_1024

Kommer du ihåg Vänner-avsnittet där Rachel ska göra trifle (tårta i flera lager med kakbotten, vaniljsås och frukt) men kokbokens sidor har klibbat ihop så hon lagar trifle med nötkött i. Och Joey älskar det:
”Custard – good. Jam – good. Meat – goooood.” Lite så kan jag vara när jag äter ibland. Jag lägger lite av allt jag gillar på en tallrik och äter det. I fredags blev det insalata caprese, västerbottenspaj, gazpacho, fuet och tryffelsalami. Inga konstigheter.

Den glutenfria västerbottenspajens recept har jag fått från ekobeauty-bloggaren Hannah och det lyder så här:

300 gram riven ost. 4 ägg. 2 dl grädde. Riven muskot. Osten i smörad form, sen häller du över ägglbandningen. 20-25 min i 225 grader.

Det är alltså en ostomelett i pajform, vilket funkar hur bra som helst! Så bra att jag ska äta det till middag idag igen – köpte nämligen 1,7 kg västerbottensost när jag ändå var igång. På bilden ser du också andra goda saker jag åt i helgen, nämligen helgrillad älgfilé, god marmelad med rätta beskan och mer västerbottenspaj, den här gången med kantareller.

Middagstips: Kantarellsoppa (2 pers)

IMG_0912

Min mamma kom på besök med kantareller och efter att ha ätit kantarellpasta (pastasåsen är ungefär som den här soppan, men med kyckling också) så blev det igår soppa. Den gör jag så här:

Steker kantareller i torr panna, ungefär så mycket som ryms hackat på en stor skärbräda.
Steker hackad schalottenlök i smör i gryta, ungefär tre lökar.
Lägger kantarellerna i lökgrytan.
Häller på 3 dl grädde.
Häller ditt 1-2 msk kalvfond, trots att det finns kantarellfond att köpa men den är så mesig.
Mortlar 10-15 torkade korianderfrön och häller pulvret i soppan.
Smakar av med lite peppar (salt behövs inte på grund av fonden).

Du blir väldigt mätt av alla denna grädde så det går alldeles utmärkt att använda mjölk för lite mindre mättande soppa. Har du lite mindre kantareller och/eller mjölk kan du vilja reda med Maizena.

Ikväll ska jag nog ge mig på kantarellstuvning. I crêpes.

IMG_0901

Glutenfri pizza: Ren och Schär lycka!

pizza3

Det finns några saker där jag fram till nu har misslyckats att hitta som goda glutenfria alternativ: spagetti och pizza. Jag dillar fortfarande om den fantastiska glutenfria pizzan jag hittade på restaurang Beneventos i Boston för två år sedan (jag åt fem stycken på tre dagar, sista kvällen i Boston tog jag med mig en hem för att ha som frukost innan jag och Sam flög hem morgonen efter).

Plötsligt händer det. På tips av min veteallergiska kompis Sanna köpte jag idag färdigpizza från Schär. Sanna tipsade om att pimpa Margerita, men jag ryckte en korvpizza och pimpade den med tryffelsalami, tomat, prästost och basilika.

Det var så sjukt gott. SJUKT! GOTT! Det är den bästa glutenfria pizza jag har ätit i Sverige. Sam, som solidaritetsåt glutenfritt, hävdar att Schär-pizzan till och med var godare än Beneventos, men det är jag inte övertygad om. pizza5