Kategoriarkiv: Glutenkänslighet

Grilla kyckling: Tips från experten

IMG_0473

Du som har försökt vet att det tar väldigt lång tid att grilla kyckling, och är det något som absolut måste vara välgrillat är det just kyckling. Så när vi hade våra fågelförsäljande vänner på besök passade vi på att lyssna och lära. Bland annat lärde vi oss att det är en bra idé att blanchera kycklingen innan du grillar den, just för att förkorta grilltiden. Blanchera  betyder att du snabbt kokar upp i saltat vatten och sedan lika snabbt kyler ner, med exempelvis isbitar. På grund av tidsbrist (dvs hunger) gjorde jag en snabb fuskvariant på det: jag kokade upp tio kycklingben i saltat vatten med chili och vitlök i. Sedan hällde jag av vattnet, lät kycklingen svalna några minuter och fortsatte sedan kyla den i en marinad med iskall Coca-Cola (och salt, rapsolja och pil-pil-kryddblandning). Efter 30 minuter i marinad grillade vi, mest under lock, i ungefär en kvart.

Middagstips: Flygande Jakob

IMG_0321

Tack vare Sveriges Televisions utmärkta serie Historieätarna (som vi alla så klart betalar TV-licens för att få se!) fick jag i torsdags inspiration att laga en alldeles utmärkt märklig och god rätt som jag inte ätit på länge. Så här gjorde jag min variation på Flygande Jakob.

Jag la fyra små kycklingfiléer i en rapsoljad ugnsfast form och satte in dem i ugnen i 225 graders värme i 20 minuter. Under tiden kokade jag ris, skivade tre bananer och vispade 2 dl vispgrädde. I grädden blandade jag 0,5 dl chilisås, salt och en ansenlig mängd av kryddblandningen pil-pil, som jag har fått av en väninna. Är du inte lagd åt pil-pil-hållet går allt som är starkt bra, exempelvis fajitaskrydda (tänk färdig kryddblandning på tacohyllan) eller berbere.

Efter 20 minuter la jag banan och vispgrädde på kycklingfiléerna i ugnen och satte in dem 15 minuter till. Innan servering pimpade jag med jordnötter. Serverat med ris blev det glutenfritt. Och som du ser på bilden kommer kökskaklet här i sommarstugan från rätt tidsepok också. Gott så!

Restaurangtips Köpenhamn: Mother

mother 5

Köpenhamnarna är ju lite mer bohemiska är stockholmarna, ”avslappnad” är viktigare än ”trendig” i vårt södra grannland. Därför är den mysiga pizzerian Mother en av de hetaste restaurangerna i Köpenhamn just nu. Man kan tycka att det är en helt vanlig modern pizzeria med skön atmosfär (och med modern menar jag färska champinjoner istället för konserverade, tunn pizzabotten istället för tjock, och total avsaknad av pizzasallad på vitkål), och man kan också gå dit och ha en väldigt trevlig kväll. Självklart inte optimalt för dig som liksom jag inte tål gluten, faktiskt finns det i så fall ungefär 100 bra restauranger att hellre gå till, men min kära kollega Christine kommer att gå dit och glädjas åt att det finns pizza med potatis på.

mother 4

mother 3

mother 1

Grillpremiär 2013: Salsasallad med fransk twist

IMG_9528

Man kan tro att allt man är sugen på automatiskt skulle passa ihop på tallriken, men så är det inte alltid. Igår var en lyckokväll. Jag var sugen på kött i någon form, getost i någon form och haricots verts i någon form, och när jag, Sam och våra vänner Lars och Camilla grillade på gården i den allt kyligare försommarkvällen lyckades vi kombinera alla goda grejer. Vi gjorde framför allt en sallad-utan-sallad som var helt fenomenal och kommer att bli vår go-to hela grillsommaren 2013. Den innehöll:

2 avokado
1 mango
1 paket haicots verts, kokta 3-4 min
1 paket sockerärtor
1 förpackning minitomater

IMG_9525

Den åt vi med getostkräm (getost, crème fraîche, salt, peppar), fyra sorters korv (Taylors & Jones salsiccia med parmesan var min favorit), champinjoner med vitlökssmör och grillad majs.

Salladen var så god att jag och Sam åt den till lunch idag igen, till hamburgare den här gången, och idag har vi lagt till en halv rödlök och två rårivna morötter. Det var gott, det med. Vi gjorde så mycket att den räcker till vår lunch imorgon också, då ska vi äta den med kycklingklubbor.

IMG_9527

Restaurangtips London: Prêt-à-Portea på The Berkeley

IMG_0893

Innan jag hade hundar reste jag mer än vad jag gör nu. Jag brukade till exempel vara i London fyra gånger per år, både för att shoppa, träffa vänner och äta. En gång övertalade jag mina vänner att hänga med på fashion afternoon tea, så kallat Prêt-á-Portea, på lyxhotellet The Berkeley i Kensington.

I en engelsk afternoon tea börjar man oftast med sandvikare (sandwiches) och äter sedan sötsaker. Sötsakerna har på Prêt-à-Portean inspirerats av modevisningar: Kreatören av de små bakverken går på London Fashion Week för att sedan återskapa nyckelplagg och -accessoarer som kakor och bakelser. Bakverken byts ut efter modesäsongerna. Jättefint – men inte speciellt gott, om man ska vara ärlig. Sandvikarna är däremot väldigt goda, men kanske inte värda £39 + 12,5 % påtvingad dricks plus vad champagnen, som man ju vill ha, kostar.

Möjligt att få goda glutenfria alternativ om man förvarnar vid bokning.

IMG_0898
Fint porslin.

IMG_0903
Sandvikarna var inte bara brödsnittar utan såna här små läckerheter också.

IMG_0905
Mer söt – i dubbel bemärkelse – än god.

IMG_0920
Fina doggy bags. Bakelserna blev dock aldrig uppätna…

Recept: Lövbiffsrullader med färskost och skinka (2 pers)

IMG_8832

När du väl har börjat rulla ihop din mat går det inte att sluta. Så i veckan gjorde jag lövbiffsrullader och serverade, precis som med skinkrullarna, med ostgratinerade grönsaker. 3-4 rullar/person är lagom. Jag antar att det här är GI-vänlig mat, eller om det är LCHF det är, jag vet inte så noga. Gott är det i alla fall!

Jag använde laktosfri mjukost,lövbiff, prosciutto och broccoli samt squash.  Och en gammal ost jag hade i kylen.

IMG_8827

Laktosfri färskost är i det närmaste smaklös, så den måste pimpas med kryddor man gillar. Jag använde grillkrydda och citronpeppar. Jag rörde ihop kryddorna och osten med en gammeldags smörkniv av trä som på grund av sin lätta svikt sedan passar utmärkt att bre smeten på köttet med.

IMG_8830

Sedan bredde jag smeten på köttet, som jag hade lagt på en skinkskiva.

IMG_8831

Som sedan rullades ihop. Och så gjorde jag om det tills jag hade tre rullader/person.

IMG_8833

Jag tror att jag egentligen här borde ha stuckit en tandpetare genom rulladerna men det struntade jag i. Det gick bra ändå, även om mycket av osten hamnade utanför rulladerna innan de var färdigtillagade. För först fräste jag dem lite i en gryta.

IMG_8834

Och sedan satte jag lock på grytan och lät den stå i ugnen i 20 minuter.

IMG_8837

Sedan tog jag mig ett glas gott rött vin för att börja orka med de tråkiga grönsakerna.

IMG_8842

Jag gjorde små fina broccolibuketter och tärnade zucchini.

IMG_8838

Jag kokade broccolin tre minuter, la sedan i zucchinitärningarna och lät koka två minuter till. Sedan slog jag av vattnet, la grönsakerna i en form, hyvlade över ost och ställde in den i ugnen. Grönsakerna och osten fick stå så lång tid som det var kvar på rullarna, cirka sju minuter.

IMG_8850

Sedan var allt klart.

IMG_8846

Så vi åt. Det goda ostspadet från rulladgrytan åt Sam upp med hjälp av ett mjukbröd. Jag nöjde mig med ostgrönsaker och ostrullader.

IMG_8848

Tre är en trend: Fastfood de Luxe

IMG_8736

Idag var det återigen dags för pressdagar, vilket innebär att presskontor håller öppet hus under några dagar för att journalister ska kunna se kommande säsongs nyheter. I konceptet ingår också att de trendkänsliga och/eller glamourösa PR-byråerna bjuder på mat och dryck och ofta ser man här vad huvudstadens innefolk ägnar sig åt på sin fritid. Nämligen att äta snabbmat i lyxtappning.

Som jag kommenterade förra gången det var pressdagar är tre en trend och idag var det inte mindre än tre PR-byråer som bjöd på elegant street food: Griffins Steakhouse hade korvstånd på ett ställe, Taco-trucken serverade tacos och öl på ett annat och À la crêpe stekte franska pannkakor på ett tredje. (Jag DÖR på galett med vit choklad, lakritssås och blåbär. Dör!) På tacostället serverades mjukglass till efterrätt.

Till min förtjusning erbjöds dessutom glutenfria bröd till korven, tillbehörslöken var friterad i Maizena och galetterna var gjorda på bovetemjöl. Glutenfri trend?

IMG_8706

IMG_8707

IMG_8709

IMG_8710

IMG_8718

IMG_8719

IMG_8722

IMG_8726

IMG_8727

Recept: Istället för makaronilåda (3 portioner)

IMG_8227

Det här åt jag till middag idag. Makaronilåda med grönsaker, ungefär. Det är ju ingen hemlighet att glutenfri pasta behöver extra piff för att inte smaka… glutenfri pasta, så här är min makaronilåda.

IMG_8203
Viktiga ingredienser.

IMG_8207
Sempers Fusilli är en av de mindre äckliga glutenfria pastasorterna. Så när jag har satt på pastavatten så hackar jag en stor gul lök lök, river två stora morötter och skär broccolihuvudet i buketter. Sedan strimlar jag två paket bacon.

IMG_8205

Jag kokar broccolin.

IMG_8210

Jag steker löken.

IMG_8211

När löken böar bli lite genomskinlig lägger jag i de rivna morötterna och steker lite till.

IMG_8212

Ungefär här är det också dags att lägga pastan i det kokande vattnet. Sedan stekar jag baconet.

IMG_8216

Det tar lite tid, så medan baconet steks så river jag ett par deciliter av en god lagrad ost.

IMG_8217

Sedan blandar jag alla stekta saker i en stor ugnsfast form.

IMG_8218

Ungefär här är pastan kokt så jag häller vattnet av den. Sedan gör jag en äggstanning på tre ägg och 3 dl grädde/mjölk som jag vispar ihop i en skål med en gaffel.

IMG_8219

Jag rör runt i den ugnsfasta formen och lägger också ditt svartpeppar och drygt hälften av den rivna osten.

IMG_8221

Sedan ställer jag den i ugnen i 200 grader i 30 minuter. Då lägger jag på resten av osten och kör den 15 minuter till.

IMG_8223

Och sedan kan två hungriga personer äta upp den här goda gratängen som egentligen borde räcka till dubbelt så många.

IMG_8227

Recept: Pavlova (4 pers)

IMG_8026

I söndags fyllde sambon år och som glutenintolerant blir tårta ofta tråkigt. Därför gjorde vi en pavlova, ett slags enkel marängtårta, istället. En pavlova fylls ofta med grädde men förra årets Sveriges Mästerkock-vinnare fyller sin med lemon curd istället, det finns recept med amarettogrädde och jag kan tänka att en chokladsmet också skulle vara god. Mästerverket pyntas med bär eller frukt efter behag så möjligheterna är oändliga. Vi ogillar att diska spritsar så vi formade smeten utan sprits. Tårtan räckte till 4 sötsugna personer.

Så här gjorde vi:

Marängbotten

3 st äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk citronsaft
2 tsk Maizena

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna i en bunke så hårt att bunken går att vända upp och ner. Tillsätt socker och citronsaft och vispa nästan lika länge till; smeten ska vara glansig och bilda små toppar. Blanda i Maizena. Bredd ut i ett tjock runt lager på bakplåtspapper på plåt. Lägg sista slevarna smet som en kant runt ”marängpannkakan”. Kanten ska hålla fyllningen på plats sedan.

IMG_8018

Grädda i 15 minuter och sänk sedan värmen till 100 grader och grädda 30 minuter till. Här kan du också fundera på om du ska rengöra glaset på ugnsluckan någon gång i framtiden när du har tid.

IMG_8022
Vispa grädde och lägg på den svalnade marängbotten. Pynta med frukt och/eller bär (vi använde tinade blåbär och hallon).

IMG_8025

Tips: Kaffeverket

IMG_7836

I veckan hittade jag Kaffeverket där det inte fanns mindre än tre (3) bakverk jag kunde äta. Chokladtårtan var ljuvlig: kladdig, gräddig och chokladig. Så jag bortsåg helt från hur komiskt Vasastan stället och gästerna var (vit övre medelklass, ljust och fräscht) och tänker gå hit igen så snart jag kan!

IMG_7837

IMG_7838