Kategoriarkiv: Glutenkänslighet

Tre är en trend: Gräddbullen

Inom mode säger man ”tre är en trend”. Det betyder att när du har sett något tre gånger kan du säkert säga att det är en trend. Typ när du har sett tre stickade toppluvor med pälsbolle på stan vet du att hela Stockholm kommer att gå runt i dem kommande vinter, eller när tre kändisar har dykt upp på röda mattan med Timosjenko-fläta vet du att alla moderiktiga tjejtidningsredaktörer kommer bära den inom snart framtid. Eller när det har serverats gräddbullar på tre pressträffar vet du att det är den nya macaronen (som i sin tur var den nya cupcaken).

Gräddbulle är det skånska ordet för vad som i Dalarna kallas Gagnefsbollen, i godiskiosken Krokofant och i resten av världen skumboll. Detta klassiska svenska (möjligen österrikiskt) bakverk har piffats upp på Gräddbullerian i Helsingborg och görs i olika läckra smaker, oftast på mandelmasse- istället för kexbotten (gott för glutenintoleranta!).

Nu har jag sett gräddbullen på två event. Jag väntar ivrigt på den tredje så att vi kan få en gräddbulleria lite längre norrut också, tack så mycket.

Glutenfri müsli med nötter, frön, gojibär och äpple

Efter förra månadens müslifiasko och med ny spis/ugn har jag experimenterat fram den bästa glutenfria müslin. Du gör den enkelt på 40 minuter (max 10 minuters arbetstid!). Fiberrik med bara naturligt socker.

Gör så här: Blanda

5 dl glutenfria havregryn
1 dl boveteflingor
2 dl hackade hasselnötter
2 dl hackade valnötter
0,5 dl krossat linfrö
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
1 dl riven kokos/kokosflingor
2 msk torkade gojibär
1,5 dl russin
1 skalat stort äpple som du skär i tunna bitar
1 msk kanel
1 tsk salt
2 tsk vanilj

ordentligt på en plåt med kant och bakplåtspapper. Häll på

1,5 dl raposolja
2 dl apelsinjuice
flytande honung efter smak (ca 2-3 msk, kan uteslutas)

på alla torra ingredienser och mojsa runt ordentligt så allt blir lika genomblött. Platta till på plåten. Sätt in i ugnen i 200 grader i 30 minuter. Låt svalna och häll upp i fin glasburk.

Takeaway Stockholm: Wagamama

Chili Beef Ramen

Visst kan man äta på Wagamama – inredningen är rätt trevlig och personalen också – men läget intill Centralstationen gör att jag hellre tar en takeaway. Wagamama Stockholm har chanserat. När den öppnade (!) trotsade den alla barnsjukdomar och var bättre än Wagamama Harvey Nichols, som jag har ätit och varit nöjd på flera gånger, och definitivt bättre än förfärliga Wagamama Tivoli/Köpenhamn. Min favoriträtt förutom de färskpressade (och ganska dyra) juicerna är Chili Beef Ramen där nudlarna byts till risnudlar, och så eftersaltar jag en hel del. Smasken för en lyxig och lat lördagsmiddag (som igår) eller en bakisbrunch.

Recept: Macarons (40 små)

Lagom till att macarons börjar bli omoderna har jag (och min nya ugn) (och Sam, för all del) gett oss på att baka dessa franska mandelmarängburgare med söt krämfyllning. Macarons är så populära vid det här laget att recept fanns både på mandelmjöls- och florsockerförpackningarna, jag körde på mandelmjölsreceptet för att det verkade krångligare och alltså måste vara bättre. Krånglet började redan kvällen innan baket, då jag separerade fyra äggulor från vitorna och lämnade vitorna ute i rumstemperatur över natten.

När vi dagen efter bakade, vispade Sam vitorna till så hårt skum att skålen kunde vändas upp och ner, sedan vispade han ned 25 gram socker. Under tiden vägde jag upp och siktade 225 gram florsocker i 125 gram mandelmjöl. Sedan blandade jag noga. Sedan vek vi ner marängsmeten i mandelblandningen försiktigt och spritsade sedan ut smeten i små rundlar på bakplåtspapper. Spritsandet var inget för någon med dåligt tålamod, så Sam fick göra det mesta.

Plåtarna (det blev två stycken) fick sedan stå till sig en dryg timme. Därefter gräddade vi rundlarna i 160 grader i 10-12 minuter. (Vi provade med 10 minuter och det blev kladdigt. 11 är perfekt i vår ugn.) När rundlarna sedan hade svalnat petade vi loss dem från papperet, la ihop dem två och två som burgare med lakritspulversmaksatt smörkräm emellan.

Smörkräm gör du genom att röra ihop 1,5 dl florsocker med 100 gram rumsvarmt smör. Den går att smaksätta med allt möjligt. Vi använder som sagt lakritspulver, men jag är säker på att vanilj, nutella, fruktpuréer och likör är gott också. Då burgarbotten och burgarlocket smakar väldigt lite är det viktigt att fyllningen exploderar i munnen, så vi öste på med massor av lakrits.

Vårt bak räckte till små till normala 40 macarons. Det hade nog kunnat bli tio till men då vi bestämde oss för att äta alla trasiga råkade väldigt många gå sönder i monteringen.

Chokladbollar med smak

I chokladbollar ska det vara lite vätska, exempelvis vatten eller – vanligare – kaffe. På lördag har jag kalas hemma för mina kollegor så därför har jag och sambon experimenterat med godare och vuxnare smaker, nämligen sprit. Konjak, rom eller likör går alldeles utmärkt att som vätska ha i sina chokladbollar, så jag valde att testa punsch och päronkonjak (och rullade bollarna i kakao – vuxet), sambon gjorde sina med mint- och bananlikör (och rullade dem i pärlsocker – inte lika vuxet). Jag tyckte båda mina varianter var godare än hans, även om både Minttun och bananlikören överraskade positivt. Så här röstade jag:

1. Punsch
2. Päronkonjak
3. Mintlikör
4. Bananlikör

Vi ska testa några fler innan vi spikar lördagens vuxna barnsliga efterrätt.

 

 

18 chokladbollar senare…

Sedan jag nyligen upptäckte att glutenintoleranta kan äta havregryn har jag haft cravings efter chokladbollar. Så i söndags gjorde jag och mamma en sats. Pappa åt en, Sam är tre och jag åt… 18. Jag trodde jag skulle kunna äta alla men efter 18 smakade de inte gott längre.

Om du har glömt hur man gör är det superenkla receptet så här:

100 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl socker
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk starkt kaffe
5 dl havregryn

Veva ihop ingredienserna. Rulla till bollar, om du orkar, och rulla bollarna i pärlsocker, kokos eller strössel, om du orkar. Annars kan du äta smeten direkt ur bunken också. Och kaffet kan du byta ut mot likör. Förvara i kylskåp, om det blir några över.

Man ska inte vara matsnobb: Jensens bøfhus

Låt oss prata lite om danska restaurangkedjan Jensens bøfhus, ett helgutflyktsmål för barnfamiljer, folk med skrala kassor och dem som inte känner sig hemma på Teatergrillen. I helgen har jag ätit där två gånger på grund av närhet till en kurslokal där jag befunnit mig för att måla, och på grund av att vi hade diverse matallergier i sällskapet som uteslöt sesam, soja och nötter (asiatiskt) och gluten (italienskt). Jensens är dessutom väldigt duktiga på att veta vad maten innehåller.

Förutom detaljer som att ”hovmästarinnan” var sjukt otrevlig (och då menar jag så oförskämd att vi hade lämnat lokalen om det inte var just för det där med allergierna) på lördagen, borden inte  avtorkade på söndagen och bearnaisesåsen inte smakade bearnaise någon av dagarna, så var det inget jättefel på stället. För ganska lite pengar får du kött, potatis och sås. Köttet smakade bra även om min ”rare” biff igår inte var det minsta rare (bild nedan), pommes fritesen är bättre än dem du vanligtvis gör hemma i ugn, så jag ger ändå ett hyfsat medelbetyg. Visst, om du går på Sturehof så är maten toppen varje gång, jag har ätit allt från råbiff till blodpudding till torsk där och aldrig, verkligen aldrig, blivit besviken, varenda detalj är alltid perfekt. Så är inte Jensens bøfhus. Standarden är som på en modern och snygg vägkrog. Men jag tycker det är ett prisvärt alternativ för dig som har barn eller bråttom. Kom bara med rimliga förväntningar och undvik bearnaisen.

 

Müsliduellen: Lizi’s granola och Lantmännen Start! Original


”Nyttig” granola från Lizi’s, ”onyttig” Start från Lantmännen.

Det här med nyttigt och onyttigt. Jag gillar inte begreppet för de betyder olika från person till person och missbrukas också. Många som bantar kallar det till exempel för att ”äta nyttigt”. Och någon som gör LCHF eller går på detox tycker så klart inte att nyttigt är samma sak som någon som viktväktar eller är rawfoodare. Trots detta har jag köpt två müsli som säkert skulle kunna kallas det enda eller det andra. Det skiljer inte så hemskt mycket i innehållet på dessa två. Start innehåller lite mer mättade fetter och lite mer socker. Däremot skiljer det i smak, för Lizi’s granola smakar fågefrö och Start smakar godis. Och framför allt skiljer det på priset: Lizi’s granola har ett kilopris på 249 kr, Start på ungefär 69 kr.

Häromkvällen fick jag müslicravings och sprang ner på ICA för müslihamstring i en reklampaus på TVn. I brådskan läste jag innehållsförteckningarna lite slarvigt, så jag missade att det längre ner i ingredienslistan på Start stod veteflingor, jag blev bara glad för att det var havregryn på förstaplats. Igår klagade jag för sambon att jag var dålig i magen och kände mig sjuk. Jag borde ha fattat. Idag är jag så trött att jag knappt tar mig ur sängen. Jag fryser, är tung i kroppen och får inget gjort utan tre koppar kaffe i kroppen. Så är det att äta (ganska lite) gluten när man inte tål det.

Hädanefter är jag dömd till ett liv med dyra fågelrön.

Idag: Rawfalafel från Yogayama, hängmörad biff från Pontus

Idag är det så kallade ”pressdagar”. Det innebär att journalister och numer också bloggare hänger runt på olika presskontor och blir uppvaktade som små kungligheter. Det serveras alkohol från förmiddag till kväll, presskontoren trumfar varandra i uppfinningsrik catering och vid avgång delas presentpåsar påsar med pressprover ut. Från början var pressdagarna ett bra sätt för framför allt modejournalister att se kommande säsongs kollektioner samlade, för alldeles efter pressdagarna börjar kläder att lånas ut till fotograferingar. Har du då inte sett kollektionerna så är det risk att du som stylist inte vet vad du ska fråga efter när du själv ska fotografera – plaggen är ju aldrig på plats. Idag presenteras också skönhetsnyheter på pressdagarna, skönhetsnyheter du egentligen kan se när som helst men pressdagarna är ett smidigt sätt att se alla nyheter på en och samma gång. Samtidigt är omständigheterna så generösa och flotta att jag nästan skäms. Särskilt mycket skäms jag när journalister/bloggare blir sedda utanför pressvisningarna när de rensar sina påsar på information och bilder – materialet de behöver i sitt arbete – och slänger det i närmsta papperskorg medan de behåller skönhetsprodukter, scarves och andra fina pressgåvor/produktprover de vill använda privat. Jag antar att man kan ha lite olika förhållanden till sitt uppdrag.

Idag besökte jag ett modeföretag som serverade raw food från Yogayama, bland annat raw falafel. Raw food är, enligt entusiasterna, en ”livsstil för maximal hälsa och skönhet”. I korthet kan man säga att maten tillagas… inte alls. Den ska inte ha varit upphettad till mer än 40 grader och ingredienserna är ekologiska, oftast veganska och det påstås att du får i dig optimalt med vitaminer, mineraler och enzymer när du äter raw. Jag har ätit jättegod raw food, men låt oss konstatera att en kall spiskumminkryddad gummiboll inte är en falafel. Låt oss konstatera att lunchen från Pontus som serverades hos en närliggande PR-firma var mer i min smak: kött, fett och salt.

Frukost: Baconmacka

Om man råkar ut för tråkigt glutenfritt bröd, som man ju gör om man inte tål gluten, kan man piffa brödet. Till exempel genom att steka det i mängder av smör och göra baconmacka.På den här ligger i tur och ordning: Majonnäs, tomat, tomat&äppelmarmelad (tack, Linnéa!), hemkokt senap (tack, moster Ulla!), stekt ägg, knaperstekt bacon, ketchup och saltgurka.

Glutenfria bröd håller sällan ihop speciellt bra så det blir en fördel att göra mackor som ska ätas med kniv och gaffel.