Kategoriarkiv: Hemlagat

Recept: Världens godaste köttsoppa (4 pers)

IMG_1696

Det här är världens godaste köttsoppa och kanske onödigt krånglig, eftersom jag silar buljongen två gånger, jag är säker på att en gång går lika bra. Men så här gjorde jag i alla fall.

IMG_1676
Tina en älgbröstkorg som du har liggande i frysen. Såga upp den.

IMG_1678
Ta fram säsongens rotfrukter som du köpte för 2,90 kr/kilot. Såga upp dem i grova bitar. (På bilden saknas en gul lök.)

IMG_1680
Bryn älgbenen rätt hårt i grytan du sedan tänker koka soppa i. Ta ur dem när de fått fin ytfärg.

IMG_1684
Släng rotsakerna i samma gryta, som du inte sköljt ur efter älgbensbryningen, och fräs på.

IMG_1685Häll på 1,5-2 liter vatten. Lägg i en buljongtärning av valfri sort per halvliter vatten.

IMG_1688
Krydda med vitpeppar, svartpeppar, viltkrydda och lagerblad. Koka upp och låt koka minst 20 minuter.

IMG_1689
Sila allt över en skål. Släng de soggiga gamla grönsakerna åt helvete. Häll tillbaka goda buljongen i grytan.

IMG_1690
Koka de brynta revbenen i buljongen i 1,5 timme.

IMG_1691
Låt souscheferna diska upp. Det är viktigt att hålla rent i köket.

IMG_1695
När benen kokt ser soppan brungrå ut. Sila igen, häll i en ny omgång rotsaker – utan lök den här gången, men kanske med stora bitar potatis om du gillar det – och låt koka tillsammans med benen ytterligare 10-12 minuter. Rotsakerna ska vara mjuka.

IMG_1696

 

 

 

Recept: LCHF/glutenfri laxpaj

IMG_1320

Det är ju himla tur att sån här LCHF (eller var det GI?) är poppis, det gör det betydligt enklare att hitta glutenfria maträtter. Till exempel fick jag ett finfint recept på laxpaj av en bantande kompis. Jag modifierade det efter vad jag själv var sugen på den dagen; i original görs fyllningen på crème fraîche, fetaost, soltorkade tomater och gud-vet-vad förutom lax.

IMG_1312Pajbotten görs på 5 dl mandelmjöl, 2 ägg, 1 msk smör (jag avrundade uppåt), 1 tsk salt, 1 tsk fiberhusk och 1 tsk bakpulver. Degen blir rejält salt, så ta mindre salt om du är saltfobiker. Själv tycker jag salt är gott.

Degen ska vila i 10 minuter innan du bakar ut den, vilket är lagom länge för att du ska hinna springa på affärn och handla ingredienserna du har glömt. Sedan förgräddar du den 10-15 minuter i 200 grader. Under tiden kan du göra fyllning. Jag fräste purjolök i rapsolja.

IMG_1311

Och drog skinnet av en ungefär 300 gram tung bit kallrökt lax och tärnade den.

IMG_1314

Sedan slängde den i purjolöken. Jag hade också babyspenat kvar från lunchen, den fick vara med. Jag gissar att broccoli är jättegott, om man är lagd åt det hållet.

IMG_1315

Fyllningen la jag sedan i den förgräddade degformen, klippte en kruka dill över och gjorde en stanning på 2 dl grädde, 2 ägg, vitpeppar och salt som jag också slog på fyllningen.

IMG_1316

Sedan fick pajen stå i ugnen i 20-25 minuter till stanningen stelnat. Vi åt den med varsin god tomat, och den räckte då till två personer och lite till.

IMG_1320

Helgen som gick: insalata caprese, grillad älgfilé, västerbottenspaj

IMG_1024

Kommer du ihåg Vänner-avsnittet där Rachel ska göra trifle (tårta i flera lager med kakbotten, vaniljsås och frukt) men kokbokens sidor har klibbat ihop så hon lagar trifle med nötkött i. Och Joey älskar det:
”Custard – good. Jam – good. Meat – goooood.” Lite så kan jag vara när jag äter ibland. Jag lägger lite av allt jag gillar på en tallrik och äter det. I fredags blev det insalata caprese, västerbottenspaj, gazpacho, fuet och tryffelsalami. Inga konstigheter.

Den glutenfria västerbottenspajens recept har jag fått från ekobeauty-bloggaren Hannah och det lyder så här:

300 gram riven ost. 4 ägg. 2 dl grädde. Riven muskot. Osten i smörad form, sen häller du över ägglbandningen. 20-25 min i 225 grader.

Det är alltså en ostomelett i pajform, vilket funkar hur bra som helst! Så bra att jag ska äta det till middag idag igen – köpte nämligen 1,7 kg västerbottensost när jag ändå var igång. På bilden ser du också andra goda saker jag åt i helgen, nämligen helgrillad älgfilé, god marmelad med rätta beskan och mer västerbottenspaj, den här gången med kantareller.

Middagstips: Kantarellsoppa (2 pers)

IMG_0912

Min mamma kom på besök med kantareller och efter att ha ätit kantarellpasta (pastasåsen är ungefär som den här soppan, men med kyckling också) så blev det igår soppa. Den gör jag så här:

Steker kantareller i torr panna, ungefär så mycket som ryms hackat på en stor skärbräda.
Steker hackad schalottenlök i smör i gryta, ungefär tre lökar.
Lägger kantarellerna i lökgrytan.
Häller på 3 dl grädde.
Häller ditt 1-2 msk kalvfond, trots att det finns kantarellfond att köpa men den är så mesig.
Mortlar 10-15 torkade korianderfrön och häller pulvret i soppan.
Smakar av med lite peppar (salt behövs inte på grund av fonden).

Du blir väldigt mätt av alla denna grädde så det går alldeles utmärkt att använda mjölk för lite mindre mättande soppa. Har du lite mindre kantareller och/eller mjölk kan du vilja reda med Maizena.

Ikväll ska jag nog ge mig på kantarellstuvning. I crêpes.

IMG_0901

Grilla kyckling: Tips från experten

IMG_0473

Du som har försökt vet att det tar väldigt lång tid att grilla kyckling, och är det något som absolut måste vara välgrillat är det just kyckling. Så när vi hade våra fågelförsäljande vänner på besök passade vi på att lyssna och lära. Bland annat lärde vi oss att det är en bra idé att blanchera kycklingen innan du grillar den, just för att förkorta grilltiden. Blanchera  betyder att du snabbt kokar upp i saltat vatten och sedan lika snabbt kyler ner, med exempelvis isbitar. På grund av tidsbrist (dvs hunger) gjorde jag en snabb fuskvariant på det: jag kokade upp tio kycklingben i saltat vatten med chili och vitlök i. Sedan hällde jag av vattnet, lät kycklingen svalna några minuter och fortsatte sedan kyla den i en marinad med iskall Coca-Cola (och salt, rapsolja och pil-pil-kryddblandning). Efter 30 minuter i marinad grillade vi, mest under lock, i ungefär en kvart.

Sommarinspiration: Saker vi äter i stugan

IMG_0353
Galiamelon med lufttorkad skinka.

IMG_0248
Tryffelsalami.

IMG_0355
Tzatziki.

IMG_0358
Helstekt oxfilé (ja, den ska vara rosa, så rosa att den nästan muar fortfarande.)

IMG_0407
Insalata caprese, det vill säga tomat med buffelmozzarella, basilika och en god olivolja. (Glöm inte dofta på tomaterna i butiken! Doftar de inte tomat kommer de heller inte smaka tomat! Kvisttomater och ekologiska tomater doftar ofta mer än plommontomater eller bifftomater.)

IMG_0395
En vanligt (glutenfri) fusilli med köttfärssås, gott de grå dagarna!

Kanske kan våra sommarmiddagar inspirera dig också att äta/laga något gott idag?

Recept: Baconbroccoli (2 pers)

IMG_0418

Koka upp en gryta med vatten. Medan du väntar på att vattnet ska koka skär du ett broccoliträd i fina små buketter. När vattnet kokar – salta. Släng de små buketterna i det kokande vattnet.

IMG_0425

Medan broccolin kokar förereder du resten av maten. Olja en ugnsfast form i lagom storlek (jag använder rapsolja).

IMG_0420

Rulla ut ett paket bacon på en skärbräda eller annat underlag.

IMG_0421

När broccolin är kokt, häll av vattnet och låt den svalna. Fördela sedan broccolin jämnt på baconremsorna.

IMG_0429

Lägg rullarna i den lätt oljade formen.

IMG_0435

För att få i oss alla delar av kostcirkeln ska vi så klart ostgratinera härligheten. (Ost är ju som bekant en egen del i kostcirkeln.) Ockelbo Ost producerar tyvärr inte egen ost utan köper in och packar, men är ändå ett kul alternativ till de stora aktörerna.

IMG_0437

Och skjuts in i ugnen!

IMG_0438

Efter cirka 15-25 minuter, beroende på hur länge du orkar vänta på att osten ska få färg, så är rätten klar.

IMG_0442

Servera som förrätt, en enkel lättare lunch, eller med kompletterande smårätt. Vi har framgångsrikt kombinerat den med chèvreomelett. Baconbroccolin på bilden åt vi med rödbetor, mer bacon och majskolv (grillrester).

Vänner med pippi på fågel

IMG_0574

Det bästa som finns är vänner som kommer på besök och jobbar, exempelvis med att rensa ogräs eller klippa ned buskar. Och så förstås vänner som kommer på besök med saker som går att äta eller dricka. Och så finns det den ultralyxiga typen av vänner, nämligen den som inte bara tar med saker som går att äta utan också lagar till maten. Som mina vänner som jobbar i matimportbranschen och dök upp med frigående fransk kyckling, uppfödd på vegetabiliskt foder, och en liten fikonspäckad ankleverterrine där ankorna har haft ett bra liv.

IMG_0569

IMG_0276

gåslever

Middagstips: Flygande Jakob

IMG_0321

Tack vare Sveriges Televisions utmärkta serie Historieätarna (som vi alla så klart betalar TV-licens för att få se!) fick jag i torsdags inspiration att laga en alldeles utmärkt märklig och god rätt som jag inte ätit på länge. Så här gjorde jag min variation på Flygande Jakob.

Jag la fyra små kycklingfiléer i en rapsoljad ugnsfast form och satte in dem i ugnen i 225 graders värme i 20 minuter. Under tiden kokade jag ris, skivade tre bananer och vispade 2 dl vispgrädde. I grädden blandade jag 0,5 dl chilisås, salt och en ansenlig mängd av kryddblandningen pil-pil, som jag har fått av en väninna. Är du inte lagd åt pil-pil-hållet går allt som är starkt bra, exempelvis fajitaskrydda (tänk färdig kryddblandning på tacohyllan) eller berbere.

Efter 20 minuter la jag banan och vispgrädde på kycklingfiléerna i ugnen och satte in dem 15 minuter till. Innan servering pimpade jag med jordnötter. Serverat med ris blev det glutenfritt. Och som du ser på bilden kommer kökskaklet här i sommarstugan från rätt tidsepok också. Gott så!

Grilltips: Vitlökschampinjoner

IMG_0285

Förra årets favorit: Vitlökssmörsfyllda champinjoner. Du behöver inte vara en mästerkock för att räkna ut hur man gör såna här men om semesterhjärnan har tagit över ska jag hjälpa dig på traven. Vi brukar äta två champinjoner per person om du har endast ett annat tillbehör till köttet, förutom sås.

Ställ fram ungefär 50 gram smör i rumstemperatur. Låt stå till smöret blivit mjukt, cirka 30-45 minuter. Pressa 3-4 klyftor vitlök i smöret och salta. Rör om.

Vrid försiktigt foten av fyra stora champinjoner. Skär av fotens nedersta del och hacka resten av foten.

Fyll champinjonhattarna med en dryg tesked vitlökssmör. De ska inte vara fyllda till brädden, då kokar smöret över på grillen. Lägg champinjonfotshacket som ett ”lock” ovanpå smöret. Då minskar risken att smöret kokar över och rinner ner på kolen.

Grilla 10-15 minuter på sidan av kolen. Möjligen kan du ha svamparna ovanför kolen en halv minut i början för att få grillmönster på dem.

Servera med kött, sås och något fler tillbehör, exempelvis grillad majs, sparris eller halloumi.

Lägg märke till det smutsigt apelsingula autentiska 70-talsporslinet som har bott i sommarstugan ända sedan det var modernt.

IMG_0286