Kategoriarkiv: Hemlagat

Recept: Hovmästarsallad (4 pers)

IMG_9750

Gravad lax är bland det godaste man kan äta så här års. Eller rökt lax, eller pepparlax, eller kall lax i någon annan form. Och då vill man gärna ha något gott till laxen också, exempelvis något med potatis. Då kan man göra en väldigt enkel hovmästarsallad. Den funkar också utmärkt på picknick och går enkelt att göra i stora mängder till exempelvis studentmottagningar, födelsedagsfirande eller midsommar. En perfekt sommarsallad!

Idén till salladen har jag snott från Riche och förändrat efter min smak och mina behov till något jag kan göra på tio minuter om det finns kall kokt potatis i kylskåpet. (Jag har mer potatis och andra grönsaker än Riche, som heller knappast använder köpt hovmästarsås.) Godast är min variant av hovmästarsallad med mandelpotatis – min kommer från Gryssjön – men annan potatis går också bra. Gör så här:

Koka potatis och låt den svalna. Potatisen kan vara ljummen eller kall men inte varm. Gammal potatis har fördelen att vara lätt att skala: skalet går att ”klämma” av (som på bilden nedan). Har potatisen tunt skal kan du gott lämna det på. Jag lagar gärna mat snabbt så jag brukar ta bort skal som fastnar i kniven eller går enkelt att ta av, annars får skalen vara kvar i salladen.

Koka upp vatten i en ganska stor kastrull (sparris ska få plats) medan du håller på med potatisarna.

IMG_9729

Och så delar du potatisen i bitar som är så stora att de passar din smak. Jag har dem gärna ganska stora.

IMG_9728

Skölj ett paket sockerärter eller ännu hellre sugar snaps (en kraftigare och krispigare släkting till sockerärtan). Torka av dem allt blött.

IMG_9722

Strimla dem i minismå bitar.

IMG_9723

IMG_9725

Någonstans här borde vattnet ha kokat upp så att du kan slänga i sparrisen. Koka kort, 3-5 minuter. ungefär så lång tid som det tar att skala och skiva en röd lök supertunt. Och när jag säger supertunt menar jag så tunt att lökringarna är nästan genomskinliga.

IMG_9732

Häll sedan vattnet av sparrisen och skär sparrisen i två-tre delar.

IMG_9730

IMG_9731

Blanda alla grönsaker med potatisen i en skål. Ta fram en burk hovmästarsås.

IMG_9735

IMG_9734

Ta ett verktyg som också är bra att röra med, exempelvis en slickepott, och veva ner ungefär 1 dl hovmästarsås i salladen. Ta lite mer om du gillar hovmästarsås och/eller kladdiga sallader.

IMG_9737

Sedan lägger du i en påse babyspenat. Den gör att salladen ser mindre fräsch ut eftersom spenaten bli så soggig, speciellt dagen efter om det blir rester,  så vill du servera något som ser snyggt ut på tallriken kan du hoppa över spenat.

IMG_9739

Sedan kan du pimpa salladen med salt, peppar och dill, om du vill.

IMG_9740

Servera sedan med sommarlax, vi använde gravad och strösslade dill över.

IMG_9747

 

 

 

 

Lappland: Koka kaffe, karva torrkött

IMG_9535

Nu kanske du inte riktigt förstår vad som är på bilderna. Vem bränner upp en sagokaffekanna? Vem har arrangerat ett stilleben med en liten konstig kniv och en fossilerad bajskorv? Jo, förstår du, så här gör vi i norr. Vi kokar kaffet över en öppen eld och njuter av den rökiga smaken. Och vi torkar kött, skär det i små flan och äter som snacks, väldigt bra under långa skoterturer i fjällen.

Det torkade köttet är faktiskt det godaste jag vet. Jag kan äta säkert ett kilo kött om det är torkat och sönderskuret. Dels är det salt, vilket är det bästa jag vet, dels är det inte speciellt fett, så du blir inte mätt så snabbt. ”Torrkött” finns både på älg och ren, samt enbart saltat eller lättrökt och saltat. Min favorit är älg utan rök, och då min förträffliga pappa både jagar älg, gör saltlag och torkar kött är det här en delikatess jag har tillgång till året om. Lyckos mig!

IMG_9198

IMG_0661

Grillpremiär 2013: Salsasallad med fransk twist

IMG_9528

Man kan tro att allt man är sugen på automatiskt skulle passa ihop på tallriken, men så är det inte alltid. Igår var en lyckokväll. Jag var sugen på kött i någon form, getost i någon form och haricots verts i någon form, och när jag, Sam och våra vänner Lars och Camilla grillade på gården i den allt kyligare försommarkvällen lyckades vi kombinera alla goda grejer. Vi gjorde framför allt en sallad-utan-sallad som var helt fenomenal och kommer att bli vår go-to hela grillsommaren 2013. Den innehöll:

2 avokado
1 mango
1 paket haicots verts, kokta 3-4 min
1 paket sockerärtor
1 förpackning minitomater

IMG_9525

Den åt vi med getostkräm (getost, crème fraîche, salt, peppar), fyra sorters korv (Taylors & Jones salsiccia med parmesan var min favorit), champinjoner med vitlökssmör och grillad majs.

Salladen var så god att jag och Sam åt den till lunch idag igen, till hamburgare den här gången, och idag har vi lagt till en halv rödlök och två rårivna morötter. Det var gott, det med. Vi gjorde så mycket att den räcker till vår lunch imorgon också, då ska vi äta den med kycklingklubbor.

IMG_9527

Recept: Lövbiffsrullader med färskost och skinka (2 pers)

IMG_8832

När du väl har börjat rulla ihop din mat går det inte att sluta. Så i veckan gjorde jag lövbiffsrullader och serverade, precis som med skinkrullarna, med ostgratinerade grönsaker. 3-4 rullar/person är lagom. Jag antar att det här är GI-vänlig mat, eller om det är LCHF det är, jag vet inte så noga. Gott är det i alla fall!

Jag använde laktosfri mjukost,lövbiff, prosciutto och broccoli samt squash.  Och en gammal ost jag hade i kylen.

IMG_8827

Laktosfri färskost är i det närmaste smaklös, så den måste pimpas med kryddor man gillar. Jag använde grillkrydda och citronpeppar. Jag rörde ihop kryddorna och osten med en gammeldags smörkniv av trä som på grund av sin lätta svikt sedan passar utmärkt att bre smeten på köttet med.

IMG_8830

Sedan bredde jag smeten på köttet, som jag hade lagt på en skinkskiva.

IMG_8831

Som sedan rullades ihop. Och så gjorde jag om det tills jag hade tre rullader/person.

IMG_8833

Jag tror att jag egentligen här borde ha stuckit en tandpetare genom rulladerna men det struntade jag i. Det gick bra ändå, även om mycket av osten hamnade utanför rulladerna innan de var färdigtillagade. För först fräste jag dem lite i en gryta.

IMG_8834

Och sedan satte jag lock på grytan och lät den stå i ugnen i 20 minuter.

IMG_8837

Sedan tog jag mig ett glas gott rött vin för att börja orka med de tråkiga grönsakerna.

IMG_8842

Jag gjorde små fina broccolibuketter och tärnade zucchini.

IMG_8838

Jag kokade broccolin tre minuter, la sedan i zucchinitärningarna och lät koka två minuter till. Sedan slog jag av vattnet, la grönsakerna i en form, hyvlade över ost och ställde in den i ugnen. Grönsakerna och osten fick stå så lång tid som det var kvar på rullarna, cirka sju minuter.

IMG_8850

Sedan var allt klart.

IMG_8846

Så vi åt. Det goda ostspadet från rulladgrytan åt Sam upp med hjälp av ett mjukbröd. Jag nöjde mig med ostgrönsaker och ostrullader.

IMG_8848

Recept: Skinkrullar med färs (3-4 pers)

IMG_8767

Igår läste jag ikapp matbloggarna i min länklista och hittade ett recept hos Matdelikat som a) innehöll ingredienser jag gillade och b) var löjligt enkelt. Så igår gjorde jag Cecilia vTs svägerskas skinkrullar, med vissa modifikationer (det roliga med att laga mat är just modifikationerna). Till exempel ville Sam ha finskinka, inte smörgåspålägg, och jag ville ha varma grönsaker, inte kall sallad, och lökig gul lök, inte finsmakarrödlök.

Först preparerade jag de grönsaker jag ville ha. Jag skar en broccolikvast till små fina buketter och kokade sju minuter i saltat vatten. När det hade börjat koka tärnade jag en halv squash. Tärningarna slängde jag i kokvattnet tillsammans med en förpackning sockerärtor sista två minuterna av koktiden. Jag satte också på ugnen på 200 grader över- och undervärme.

Under kokningen hann jag också göra rullarna. Jag började med att riva en lök.
IMG_8760

Som jag sedan blandade med 400 gram blandfärs, 2 msk kalvfond, salt och peppar i en skål.
IMG_8761

Sedan gjorde jag järpar som jag la på skinkskivorna…
IMG_8763

…och rullade ihop till cigarrer. Cigarrerna fick bo i en ugnfast form.
IMG_8764

Här var grönsakerna kokta, så jag slog av vattnet.
IMG_8765

Grönsakerna fick bo i ugnsfasta formen med skinkrullarna i ugnen i 10 minuter.
IMG_8767

Ost är gott, så jag rev en dryg deciliter.
IMG_8766

Den la jag på grönsakerna och rullarna i ugnen och ställde in formen i 10 minuter till.
IMG_8770

Jag hade med fördel kunnat ha osten i ugnen hela tiden, 20 minuter, men hann inte riva den nog snabbt. Jag var hungrig. Så den fick bara vara med på slutet.
IMG_8771

Någon som inte är så hungrig som jag var kan ha lite mindre ost.
IMG_8776

Tack vare skinkan var rätten salt (väldigt salt för någon som går på lågsaltkost, lagom salt för oss västerbottningar), och då hade jag ändå varit försiktig med saltet. Så salta med lätt hand. I övrigt var den god och väldigt mättande.
IMG_8777

Uppdaterat 130422: Gjorde dem igen i helgen, med annan skinka och mindre ost. Lika gott och ser finare ut:

IMG_8798

Nytt familjenöje: Fritera

IMG_8439

För länge sedan skaffade min mamma en fritös och som så mycket annat hos henne blev den liggande på köksmaskinskyrkogården (det vill säga: i ett skåp). Tills jag kom och räddade den. Sedan blev den liggande på min köksmaskinskyrkogård ett tag och först i lördags vågade jag använda den. Har haft skräckvisioner av uppflammande olja och brinnande kök, men det var ju inte värre än att koka vatten. Peppar peppar.

Så här på jungfruturen körde jag och Sam Cajsa Wargs delikata förtillagade pommes frites. Det var gott men smaken skilde sig inte nämnvärt från när man gör dem i ugn. Nästa gång ska vi nog våga oss på att göra egna direkt från potatis, kanske med tryffelsmak. Vi har också planer på att fritera kycklingvingar, vårrullar, bananer, zucchiniblommor, aubergine, blomkål och Snickers, så där som man tänker när man just har upptäckt en ny leksak… Vi får se vad som dyker upp på matbordet framöver.

IMG_8438

IMG_8440

IMG_8436

 

Recept: Pulled pork (8+ personer)

IMG_8424

Jag brukar göra mitt pulled pork-recept på högrev och får då en underbar chili con carne-bas, men så här i påsktider köpte jag mig en billig skinka och tillagade enligt originalrecept (nästan). Pulled pork är väldigt enkelt och kräver lite tid från dig men lång tid i ugnen. Du gör en kryddpasta, smörjer in köttbiten, fräser den och ställer in den i ugnen med 0,5 dl vatten i botten av grytan. 4-6 timmar senare har du en maträtt. Jag gjorde min kryddpasta så här:

IMG_8427
I originalreceptet ska pastan göras på 1 dl ketchup. Min ketchup tog slut och jag gillar mitt kött spicy, så jag fyllde på med harissa (chilipasta) och honung tills jag hade ungefär 1 dl i skålen. Harissa finns på min vanliga ICA, men då är det en välsorterad butik. Asiatiska chilipastevarianter går också bra.

IMG_8429
Sedan rev jag vitlök. Vår vitlök var gammal och mjuk så jag rev nästan hela löken, har du en mer spänstig vitlök räcker 3-6 klyftor.

IMG_8430
Sedan kryddar du med goda kryddor. Jag tog ingen chili(blandning) då harissapastan tar hand om styrkan. Jag körde salt, hel koriander (som jag mortlade) och spiskummin.

IMG_8431
Sedan slog jag på lite olja för att dryga ut smetenIMG_8432 och rörde. Du som har en stor mortel kan mortla alla ingredienser, inklusive vitlöksklyftorna, till en smet i den.
IMG_8435

Sedan blev det bråttom så jag tog inga fler bilder. Men jag masserade alltså köttet med den här röran, fräste köttet hastigt i en gryta och ställde sedan in grytan i ugnen i 150 grader i fyra timmar efter att ha slagit 0,5 dl vatten i botten.

IMG_8425

Då mitt kött hade en svål, vilket bidrar till saftighet men egentligen inte ska vara med i den här typen av långkok, pillade jag bort den när köttet var klart. Den var då en lös, mjuk substans som var lätt att lyfta ur grytan. Sedan lyfte jag köttet ut grytan, la det på en skärbräda och drog isär det med två gafflar, därav namnet ”pulled pork”. Sedan la jag tillbaka köttet i grytan, rörde om så det blandades med den goda saften i botten och lät den stå en halvtimme till.

Pulled pork serveras oftast i ett pitabröd med god sallad och god dressing men vi serverade den med harissamajonnäs på hamburgare, som på Kung Carl. Till det åt vi pommes, och det blir ett eget inlägg, samt en god salsa på fint tärnad mango, avocado, tomat, rödlök och färsk koriander.

Pulled pork är ett bra sätt att piffa upp jul- eller påskskinka när den säljs billigt efter högtiderna, så den här veckan är exakt rätt vecka för dig att testa detta enkla och goda recept.

Recept: Istället för makaronilåda (3 portioner)

IMG_8227

Det här åt jag till middag idag. Makaronilåda med grönsaker, ungefär. Det är ju ingen hemlighet att glutenfri pasta behöver extra piff för att inte smaka… glutenfri pasta, så här är min makaronilåda.

IMG_8203
Viktiga ingredienser.

IMG_8207
Sempers Fusilli är en av de mindre äckliga glutenfria pastasorterna. Så när jag har satt på pastavatten så hackar jag en stor gul lök lök, river två stora morötter och skär broccolihuvudet i buketter. Sedan strimlar jag två paket bacon.

IMG_8205

Jag kokar broccolin.

IMG_8210

Jag steker löken.

IMG_8211

När löken böar bli lite genomskinlig lägger jag i de rivna morötterna och steker lite till.

IMG_8212

Ungefär här är det också dags att lägga pastan i det kokande vattnet. Sedan stekar jag baconet.

IMG_8216

Det tar lite tid, så medan baconet steks så river jag ett par deciliter av en god lagrad ost.

IMG_8217

Sedan blandar jag alla stekta saker i en stor ugnsfast form.

IMG_8218

Ungefär här är pastan kokt så jag häller vattnet av den. Sedan gör jag en äggstanning på tre ägg och 3 dl grädde/mjölk som jag vispar ihop i en skål med en gaffel.

IMG_8219

Jag rör runt i den ugnsfasta formen och lägger också ditt svartpeppar och drygt hälften av den rivna osten.

IMG_8221

Sedan ställer jag den i ugnen i 200 grader i 30 minuter. Då lägger jag på resten av osten och kör den 15 minuter till.

IMG_8223

Och sedan kan två hungriga personer äta upp den här goda gratängen som egentligen borde räcka till dubbelt så många.

IMG_8227

Blomkålssoppa (4 pers)

IMG_8094

Skala och hacka en gul lök samt två vitlöksklyftor. Fräs i rapsolja. Ta bort alla blad och tjocka stamdelar från ett blomkålshuvud så bara fina små buketter återstår. Skölj och fräs med löken. Slå på 6-7 dl vatten, 1 msk god fond (jag använde kalv-) och låt koka en kvart. Mixa med mixerstav. Mortla 6 vitpepparkorn och slå i. Slå på 2-3 dl vispgrädde. Salta om du vill ha mer salt smak. Koka upp.

Servera med tryffelolja, hårdstekta baconbitar eller både och.

Och goda ostmackor förstås.

IMG_8093

Recept: Pasta med gorgonzolasås (4 rejäla portioner)

 

Sätt på pastavatten. Finhacka 3 paket bacon och stek i 3-4 omgångar knaprigt i stekpanna. Lägg upp på hushållspapper för att bli av med stekfett. Torka också fett ur stekpannan mellan varven. Koka pasta.

 

IMG_8030

Hacka en sköljd purjolök och stek mjuk i smör eller rapsolja. Klicka i 125-150 gram mild mögelost, exempelvis gorgonzola. Mer ost = mer ostsmak. Låt smälta i stekpannan.

IMG_8034

Slå sedan på 2,5-3,5 dl matlagningsgrädde. Mer grädde = mindre ostsmak. Jag har kört 130 gram ost till 3,3 dl grädde, då blev det för lite mögelostsmak. Jag har också kört 150 gram ost till 2,5 del grädde, då blev det för mycket mögelostsmak. För mig, då. Alla tycker vi olika. Så prova dig fram!

IMG_8033

Låt ostsåsen koka ihop en stund, exempelvis medan du väntar på att pastan ska bli klar och medan du häller av vattnet. Smaka av, eventuellt behöver du salta lite (men troligen inte). Häll tillbaka pastan i kastrullen. Blanda ihop ostsås och bacon med pastan och veva runt. Svartpeppra. Servera.

IMG_8035

Smaklig spis!