Kategoriarkiv: Lunch

Beauty cruise april 13: Sikrom, getost, torsk, crème brûlée

IMG_8691

I lördags anordnade jag en beauty cruise med mitt jobb på Sveriges ledande skönhetstidning. Jag och en handfull läsare lärde oss mer om skönhet, drack champagne och åt väldigt god mat under ett dygn.

Precis som i februari åkte jag med nya fartyget Viking Grace. (Champagne)frukost och trerättersmiddag åt vi i den lite lyxigare restaurangen Oscar medan lunchen var en klassisk buffélunch på restaurang Aurora. Som det bufféproffs jag är åt jag bara exakt det jag var sugen på på buffén; det visade sig vara sikrom och getostbollar med apelsinzest och däremellan en liten köttbit. Middagens torsk såg allt annat än fantastisk ut – för mig är en god torsk Sturehofs rena vita fiskbit med gyllene skirat smör, handpillade räkor och en hög pastellgul riven pepparrot – men Viking Graces variant med en ovanlig brun sås var rena vinsten. Såsen är lite söt och mustig, som om det vore en sås anpassad för kött.Och risotton var ljuvlig, om än lite väl gräddig.

Viking Line är precis som Tallink duktiga på matallergier så det gick också utmärkt att få en gluten- och laktosfri crème brûlée. Lycka!

IMG_8621

IMG_8627

IMG_8666

IMG_8671

IMG_8669

IMG_8672

Restaurangtips Köpenhamn april 2013: Café Viktor, Nimb, Geist och… Peder Oxe

IMG_8608De senaste två dagarna har jag varit på jobbresa till Köpenhamn. Jag älskar att äta på resa, så mycket att jag lyckades klämma in två middagar i måndags. Men nu tar vi saker i rätt ordning.

Glutenfri frukost på Arlanda kan till exempel se ut så här:
IMG_8537

Och en lunch i Köpenhamn kan till exempel se ut så här:
IMG_8545

Det är taskigt att kalla Peder Oxe för turistfälla, men jag kan inte förmå mig att kalla det en bra matupplevelse heller. Det var en helt okej lunch på ett ställe som ser trevligt ut, med trevlig personal och habil mat. Och menyn är fin:
IMG_8543

Liksom köket:
IMG_8544

Jag reser nämligen med en mycket härlig kollega som också gillar mat och som har lika mycket matproblem som jag. Jag är gluten- och laktosintolerant, hon tål inte nötter, sesam, soja och baljväxter samt gillar inte fisk och skaldjur. Det innebär att jag absolut inte kan äta på italiensk restaurang medan det ungefär är det enda kök som passar henne. Det enda stället vi kan enas om är ställen med kött och potatis. Som Peder Oxe.

Till middags löste vi det på ett annat sätt: genom att besöka två olika restauranger, en italiensk och en modern fransk-dansk. Först spisade vi förrätt på Geist, där jag klämde ett smörigt potatismos på brun stenkrabba:

IMG_8554Rätten var mäktig och hann bli lite långtråkig. Geist hade kunnat ha lite mindre portioner för att gästen inte ska hinna tröttna och då jag hade fått plats med fler rätter också, men jag ser fram emot att testa mig igenom hela menyn vid annat tillfälle. Väldigt trevlig bar och personal samt snyggt ställe i allmänhet:
IMG_8546

Sedan gick vi till grannen Fiat, som tyvärr har slutat servera sin potatispizza men mitt sällskap åt ett halvt kilo biff istället och jag sällskapskäkade prosciutto med parmesan, som en efterrätt så där:
IMG_8560

Potatisen må ha varit borta från pizzan i Fiat men återfanns istället i en omelett på Café Viktor morgonen efter:
IMG_8566Café Viktor känns väldigt franskt och dess frukost är det närmaste en Riche-frukost Köpenhamn kommer.

Vi hade bespetsat oss på Nimb, som jag blev snuvad på vid förra köpenhamnsbesöket, så vi lyckades hinna med en lunch där trots att dagen drog ut på tiden så att vi bara hade 45 minuter på oss:
IMG_8581
Min kyckling hade perfekt krispigt skinn och inredningen av service var perfektion, plus att det fanns GOTT HEMBAKT glutenfritt bröd:
IMG_8580
Jag saknar tyghanddukarna på damrummet, men deras frånvaro uppvägs av produktuppgraderingen från Tromborg till Aesop.

Tillbaka på Kastrup på kvällen hann jag klämma de ostron jag hade längtat efter hela resan. Eller, ett ostron, och så lite lax, räkor och  krabba. Gott för att vara flygplatsmat:
IMG_8584

Det enda som jag saknade på resan var ett besök på Balthazar, som tyvärr är stängt söndag-tisdag. Miss i planeringen och i fortsättningen kommer jag bara åka till Köpenhamn onsdagar, torsdagar, fredagar och lördagar. Annars tycker jag att jag och mitt sällskap gjorde en strålande insats!

Familjeutflykt med vacuumförpackad picknick

IMG_8261

En anledning att jag har valt att vara entreprenör istället för löntagare är att jag vill kunna ha hund. Ibland innebär det att hundar måste följa med på möten 45 mil bort (enkel väg) och då måste man ta bil och då är det bra att ha picknick med i bilen. I torsdags var en sådan dag och jag tackar matguden för möjligheten att kunna vacuumförpacka… det mesta. I torsdags vacuumförpackade vi nämligen en god pastasallad (fusilli, avocado, tomater, gröna blad, kycklingbitar stekta i torkad koriander, spiskummin och berbere) och så vacuumförpackade vi sockerärtor (till snacks) och så vaccumförpackade vi ostkuber (som snacks eller i salladen eller som hundgodis). Det åt vi med en rödlöks-och-keso-röra (i traditionell bunke pga ville kunna återförsluta på resan), hummus (i sin förpackning) och kokt ägg (i bunke pga krossrisken) med salt. Det var så vansinnigt smidigt att bara klippa upp plastpåsen, servera och äta salladen. Tar nästan ingen plats i väskan och är kladdfritt. Sedan tog vi hem påsen, maskindiskade den (trädd över en smal stående bricka) och har nu förpackat en ost i den.

Blomkålssoppa (4 pers)

IMG_8094

Skala och hacka en gul lök samt två vitlöksklyftor. Fräs i rapsolja. Ta bort alla blad och tjocka stamdelar från ett blomkålshuvud så bara fina små buketter återstår. Skölj och fräs med löken. Slå på 6-7 dl vatten, 1 msk god fond (jag använde kalv-) och låt koka en kvart. Mixa med mixerstav. Mortla 6 vitpepparkorn och slå i. Slå på 2-3 dl vispgrädde. Salta om du vill ha mer salt smak. Koka upp.

Servera med tryffelolja, hårdstekta baconbitar eller både och.

Och goda ostmackor förstås.

IMG_8093

Idag: Presslunch på F12

f12

I mitt dayjob som skönhetsjournalist får jag ibland äta god mat medan jag lyssnar på information om kommande beautynyheter. Idag skedde detta på F12. Fördelen med liknande event på riktiga restauranger är att köket kan improvisera gluten- och laktosfri mat. Jag åt en ankleverkräm med karamelliserad gransav och päron, en ångkokt lax med forellrom och potatis och sist en blodapelsinsorbet med kardemummamaräng och vad jag tror var en blodapelsingranité. Perfektion.

IMG_7761

IMG_7765

Recept: Potatis- och purjolökssoppa (4 pers)

IMG_7676_2
Skölj en medelstor purjolök och hacka den gröna delen av bladen. Fräs i smör eller olja i en stor kastrull. Skala och skiva 6 medelstora potatisar.

IMG_7677
Fräs potatisskivorna i kastrullen några minuter.

IMG_7679
Slå på en liter vatten och två buljongtärningar (jag använder grönsaks-). Koka tills potatisen är mjuk, ca 10 minuter.

IMG_7683_2
Morta tio vitpepparkorn och slå i soppan. 1/2 tsk mald vitpeppar går också bra.

IMG_7682
Ta grytan av plattan.

IMG_7684
Kör stavmixer tills soppan är jämn och klumpfri. Servera med (ost)mackor.

Måndagsmiddag: Blinier med ishavsrom

IMG_7699_2

Igår ville jag äta sikrom (igen) men det fanns inte i affären. Så sambon köpte ishavsrom, då jag föredrar små romkorn framför stora. Till det blev det smetana, hackad gul lök och glutenfria blinier. Plättarna görs helt på bovete, vilket gör dem kompakta, vilket i sin tur är både tråkigt och mättande. Sikta på mycket pålägg och ha rimligt ställda förväntningar på smak och konsistens. Grädda med smör i plättlagg.

Blinier (4 personer)

2,5 dl bovetemjöl
6 dl mjölk
2 ägg
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker

Recept: Fransk löksoppa (2-4 personer)

IMG_7537

I söndags fick jag löksoppecravings och som tur var hade sambon inget att invända. Det är en väldigt enkel rätt att göra, och god. Bäst är att du får öppna en flaska vin till soppan, använda 1 dl i maten och sedan dricka upp resten.

IMG_7522
Skala och skiva sex lökar och fräs dem i olja i en gryta. Jag tänkte inte på vad jag gjorde och råkade hacka en lök, på autopilot, och det gick bra det med.

IMG_7524
Mortla 10 svartpepparkorn och hacka en kruka timjan.

IMG_7528
Lägg kryddorna i lökkastrullen tillsammans med en liter vatten, 1,5 dl vitt vin och en buljongtärning. Många förodrar grönsaksbuljong, jag tog kyckling-, och nästa gång ska jag köra kött- för mustigare smak. Koka minst 10 minuter.

IMG_7531
Lägg smakrik ost (gruyère, extralagrad grevé el liknande) på ett vitt formbröd (rostbröd) där du skurit bort kanterna. Enligt klassiskt recept ska mackan läggas på soppan i en ugnsfast skål och gratineras i ugn. Jag grillade istället mackorna i 225 grader i 10 minuter. Hälften av tiden hade jag över- och undervärme, sista fem minuterna hade jag grillen inställd. Grilla då mackorna medan soppan kokar (och den ska som sagt koka minst 10 minuter).

IMG_7532
Eftersom du aldrig kan ha för mycket ost i en fransk löksoppa, eller i en soppa överhuvudtaget, eller i någon annan maträtt heller för den delen, kan du preparera skålarna med mer ost. Den rivna osten kommer att smälta när du sedan häller på den heta löksoppan.

IMG_7533
Eftersom du aldrig kan ha för mycket rökt kött i en fransk löksoppa, eller i en soppa överhuvudtaget, eller i någon annan maträtt heller för den delen, kan du preparera skålarna med gammalt bacon som du hittade i kylen. Vindelrökt skinka eller annat rökt kött går också bra. Köttet kommer att bli varmt när du sedan häller på den heta löksoppan. Obs! Ingenstans i originalreceptet ska du ha bacon eller skinka, men det fattar ju vem som helst att löksoppa blir godare med carbonaratwist.

IMG_7529
Smaka av soppan med salt och eventuellt med peppar och/eller timjan. Eller kött.

IMG_7535
Häll soppa på ost och kött, garnera med ostmacka.

Ska jag vara ärlig är mängden egentligen avsedd för 4 personer men när jag och sambon åt soppan så var den så god att det liksom bara räckte till oss två. Om din soppa inte blir lika god föreslår jag mer ost.

Recept: Räksoppa (4 små portioner)

IMG_7059

Räksoppan räcker till fyra små förrätter eller två rejäla portioner. Jag har använt ett recept från Leif Mannerström och skalat ner mängden lite. Ursprungsreceptet är på 600 gram räkor och alla frysta räkor jag hittade såldes i 500-gramspåsar. Jag har också ökat mängden tomatpuré, dessutom tror svärmor att lite tabasco i soppan skulle göra susen så det ska jag testa nästa gång. (Den är väldigt snäll i smaken nu.)

IMG_7046
Fräs skal från 500 gram skalade räkor i en slurk olivolja i ett par minuter.

IMG_7047
Lägg till en tärnad fänkål och en finhackad lök samt 1,5 msk tomatpuré och fräs lite till.

IMG_7050
Slå på 5 dl vatten, en fiskbuljongtärning och 1 dl vitt vin. Låt koka 10 minuter.

IMG_7053
Sila soppan. Jag slog den genom ett durkslag ner i en tillbringare med pip. Sam tryckte ner räkskal och grönsaker i durkslaget med en sked för att få ut så mycket fond som möjligt. Slå sedan tillbaka fonden i kastrullen och slå på 2,5-3 dl vispgrädde. Låt koka 10 minuter till. Innan servering kan du röra ner ett knippe hackad dill och också garnera med lite dill.

Jag serverade vår nyårsförrätt med parmesanflan, som du gör genom att lägga riven ost på bakplåtspapper på en plåt i 275 grader i ugnen i 3 minuter. Lika enkelt som det låter, men håll ett öga på plåten för osten blir klar (=smälter ihop) snabbt. Låt svalna innan du serverar och tappa den inte i soppan – då smälter det fina kexet.

IMG_7044
Så här såg våra parmensanflarn ut innan de hoppade in i ugnen. Efter att de färdigbakade ”ostpinnarna” hade svalnat bröt jag dem på mitten.

Lunchtips: Vassa Eggen

Det är ett vattenhål för storstadens innemänniskor, det är en lyxig gourmetrestaurang (med priser därefter), och dessutom är Vassa Eggen ett jättefint lunchställe. Den ombonade och see-and-be-seen-stämningen från kvällarna är kvar och menyn är läcker på det bästa franska sättet.

Dessutom serveras pommes i en pappersstrut, bara det är värt en omväg. Och då har jag inte ens nämnt att du kan få gott (!) glutenfritt vitlösbröd före/till maten. Alltså: inte rostat formbröd, utan brödbröd.

Vassa Eggen finns på Birger Jarlsgatan 29, Stockholm.