Kategoriarkiv: Lunch

Recept: Laxröra (4-6 personer)


Du behöver: Bröd, smör, 2 hårdkokta ägg, 1/2 rödlök, dill, citron, gurka, majonnäs, crème fraîche, kryddor. Och en rejäl bit tillagad laxfilé, jag hade ungefär en kvadratdecimeter stor, rätt tjock filé kvar från igår.


Stek bröd i smör (två skivor blev lagom för min lunch idag).


Hacka dill, ägg, rödlök. Skiva gurka. Klyfta citron.


Gaffla laxen så den faller sönder i sina beståndsdelar. Blanda med 1 dl crème fraîche och 1 dl majo.


Krydda röran med kryddor du gillar.


Vänd ner hacket i röran.


Lägg röra på brödet. Pynta med gurka, citron och dill.

Jag är rätt nöjd att det blev så himla mycket röra eftersom jag har middagsgäster både idag och imorgon. Någon av dem kanske får sig en liten laxröretoast som förrätt, eller så serverar jag röran i en bakad potatis eller i en avocado. Jag gillar att laxfilén hitills har räckt till min lunch igår, min middag med en gäst igårkväll, och dessutom oändliga mängder röra. Bra invstering!

Den här röran brukar jag också göra med kall tonfisk på burk istället för lax, då med mer majonnäs än crème fraîche. Båda rörorna är goda på knäckebröd som lyxfrukost. Jag gissar att laxröran går att servera både kall och varm som pastasås också, möjligen att man då ska göra den helt utan majonnäs.

Recept: Laxfilé med parmesanmos (3 pers)


Skala, stycka och koka fem stora potatisar. (Mjöliga är bäst till mos, men andra går också bra.)


Plocka fram fiskvänliga kryddor, som citron-, rosé-, vitpeppar, dill, fänkål eller färsk koriander. Och salt!


Lägg laxfilé med skinnet nedåt i oljad form, krydda på och sätt in i ugnen 175 grader i 15-20 minuter.


Smält 2 msk smör i 1 dl mjölk i en tjockbottnad kastrull. Krydda med lite salt och vitpeppar, ev muskot.


Riv smakrik ost, exempelvis parmesan el Västerbottens-, så du får ungefär 1 dl rivost.


Är potatisen mjuk nu? Häll av vattnet och elvispa skiten ur den.


Häll värmda smörmjölken i potatisen tills du får önskad konsistens. Du behöver inte använda allt.


För mycket elvisp ger moset lattjo konsistens. Använd slev el slickepott för att veva ner osten.


Ungefär nu är laxen klar i ugnen, sådär perfekt tajmat.


Hade jag haft ärtor i frysen hade jag serverat det till. Ingen sås behövs pga fluffmoset.

En rätt som blir klar på 20-25 minuter och som du hinner både laga och äta på en normal lunchrast. Har du dessutom lyckats skicka iväg sambon på älgjakt så får du matlåda i ett par dagar.

Jag märker att jag ofta gör mat för tre personer. Jag gissar att det är för att de recept jag en gång lärde mig laga från egentligen är gjorda för fyra personer och att vi äter mycket mat hemma hos oss så det blir antingen fyra små eller tre rejäla portioner.

Idag: Riche pop-up-restaurang, Årets konditor-tårta, grogg

Idag har jag liksom igår sprungit runt på presskontor och knytit kontakter, informerat mig och tittat på nyheter. Jag började vid lunch och frossade på skagen med löjrom, två sorters råbiff och köttbullar med potatismos från Riche, som hade satt upp en pop-up-restaurang på ett presskontor. På eftermiddagen åt jag en av de tre tårtor som Årets Konditor tävlade med i fredags, en härlig moussehistoria med päronkonjakskokta päron och karamelltäcke. Och innan jag gick hem blev det whisky sour på honungswhisky.

Vilket förfärligt liv jag lever, det är synd om mig.

Recept: Kålpudding (4 pers)


400 gram blandfärs, ett litet vitkålshuvud, olja och sirap.


Strimla vitkålen. Ska man vara noga, och det ska man ju inte, ska det vara 700 gram. Ett litet huvud där man avstår från allra hårdaste mittbiten är ungefär lagom.


Stek kålen i rapsolja. Det brukar behövas två vändor i stekpannan, för det är en förfärlig massa kål.


Rör ihop blandfärsen med salt och peppar. Experimentera gärna med fler kryddor.


Häll sirap i kålen. Gott!!! Snåla inte, några matskedar kan du kosta på dig.


Lägg färsen under och kålen ovanpå i en stor ugnsfast form.


Sedan ska man hälla på 3 dl köttbuljong. Det glömmer jag ibland och det går bra ändå. Men det blir godare med mer vätska. Sedan kör du formen i ugnen i 175 grader i 45 minuter.


Under tiden kan du be souschefen smaka av…


… och vispa ihop grädde och fond i en stekpanna. (Vill du ha såsen såstjock så kan du hälla i maizena, men jag tycker rinnig sås är god och är dessutom lat så jag struntar i det.)


Servera kålpudding med gräddsås och lingon. Kokt potatis är också gott, helst då mandelpotatis.

Lunch igår: Fiskpudding på hotell Anglais

Igår lunchade jag på hotell Scandic Anglais vid Humlegården i Stockholm. Där serveras bättre sortens bricklunch med tre rätter att välja på. Som glutenintolerant brukar ungefär en av tre bufférätter gå att äta, så även igår när jag fick välja bort den panerade kycklingen och pastan till förmån för klassikern laxpudding. Inte mig emot!

Kände att jag väldigt snart måste prova att laga egen laxpudding, det kan ju inte vara så svårt.