Kategoriarkiv: Middag

Idag: Tjejbrunch på Cassi

IMG_9939

Cassi är en rolig restaurang på Narvavägen i Stockholm. Inredningen har varit oförändrad sedan någon gång på 70-talet och köket är ultrafranskt. Pommes fritesen är bland de bästa jag har ätit – tunna, krispiga och rejält salta – så idag när jag och ett gäng smarta, duktiga tjejer hade tränat tillsammans runt hörnet så brunchade vi på Cassi. Redan under de rejält jävla ansträngande grodhoppen hade jag visioner om dessa pommes, och när vi satt och stretchade fick jag rödvinshallucinationer, så jag beställde min standardbeställning Steak Minute. Jag kände mig lite hungrig, sex timmar efter morgonens chèvreomelett med italienskt ris, så jag slog till på extra pommes och extra bea, och sedan hade jag tur att få äta upp en väninnas pommes också. Allt som allt satte jag väl i mig ungefär 150 stycken. En fin brunch!

IMG_9936

IMG_9938

cassi

Grillpremiär 2013: Salsasallad med fransk twist

IMG_9528

Man kan tro att allt man är sugen på automatiskt skulle passa ihop på tallriken, men så är det inte alltid. Igår var en lyckokväll. Jag var sugen på kött i någon form, getost i någon form och haricots verts i någon form, och när jag, Sam och våra vänner Lars och Camilla grillade på gården i den allt kyligare försommarkvällen lyckades vi kombinera alla goda grejer. Vi gjorde framför allt en sallad-utan-sallad som var helt fenomenal och kommer att bli vår go-to hela grillsommaren 2013. Den innehöll:

2 avokado
1 mango
1 paket haicots verts, kokta 3-4 min
1 paket sockerärtor
1 förpackning minitomater

IMG_9525

Den åt vi med getostkräm (getost, crème fraîche, salt, peppar), fyra sorters korv (Taylors & Jones salsiccia med parmesan var min favorit), champinjoner med vitlökssmör och grillad majs.

Salladen var så god att jag och Sam åt den till lunch idag igen, till hamburgare den här gången, och idag har vi lagt till en halv rödlök och två rårivna morötter. Det var gott, det med. Vi gjorde så mycket att den räcker till vår lunch imorgon också, då ska vi äta den med kycklingklubbor.

IMG_9527

Restaurangtips London: Il boccon di’vino

IMG_2228

En av mina favoritrestauranger i London ligger i flotta förorten Richmond. Det är svårt att berätta om Il Boccon di Vino utan att berätta för mycket. En del av upplevelsen är stämningen och hur saker och ting görs/serveras och det bör upplevas, inte läsas om. Men jag kan berätta att det finns en typisk italiensk avsmakningsmeny som är extremt hemlagad och helt underbar. Senast jag var på Il Boccon di Vino var också senaste gången jag med flit glömde bort att jag inte tål gluten, vräkte i mig pasta som det inte fanns någon morgondag och avrundade med dubbla bitar tiramisù. (Jag ska inte gå in på några detaljer som kallsvettningar, illamående, magknip och influensa – på grund av fullständigt havererat immunförsvar –, men jag kan säga att det finns en toalett på stackars Dean Street Townhouse, där jag hade frukostmöte dagen efter, som inte har hämtat sig än.)

Il bobbon di’vino är, precis som Richmond, värd en omväg, särskilt om ni är en grupp som vill umgås under trevliga former! Perfekt för födelsedagar, återträffar och liknade.

IMG_2217

IMG_2213

IMG_2236

Recept: Lövbiffsrullader med färskost och skinka (2 pers)

IMG_8832

När du väl har börjat rulla ihop din mat går det inte att sluta. Så i veckan gjorde jag lövbiffsrullader och serverade, precis som med skinkrullarna, med ostgratinerade grönsaker. 3-4 rullar/person är lagom. Jag antar att det här är GI-vänlig mat, eller om det är LCHF det är, jag vet inte så noga. Gott är det i alla fall!

Jag använde laktosfri mjukost,lövbiff, prosciutto och broccoli samt squash.  Och en gammal ost jag hade i kylen.

IMG_8827

Laktosfri färskost är i det närmaste smaklös, så den måste pimpas med kryddor man gillar. Jag använde grillkrydda och citronpeppar. Jag rörde ihop kryddorna och osten med en gammeldags smörkniv av trä som på grund av sin lätta svikt sedan passar utmärkt att bre smeten på köttet med.

IMG_8830

Sedan bredde jag smeten på köttet, som jag hade lagt på en skinkskiva.

IMG_8831

Som sedan rullades ihop. Och så gjorde jag om det tills jag hade tre rullader/person.

IMG_8833

Jag tror att jag egentligen här borde ha stuckit en tandpetare genom rulladerna men det struntade jag i. Det gick bra ändå, även om mycket av osten hamnade utanför rulladerna innan de var färdigtillagade. För först fräste jag dem lite i en gryta.

IMG_8834

Och sedan satte jag lock på grytan och lät den stå i ugnen i 20 minuter.

IMG_8837

Sedan tog jag mig ett glas gott rött vin för att börja orka med de tråkiga grönsakerna.

IMG_8842

Jag gjorde små fina broccolibuketter och tärnade zucchini.

IMG_8838

Jag kokade broccolin tre minuter, la sedan i zucchinitärningarna och lät koka två minuter till. Sedan slog jag av vattnet, la grönsakerna i en form, hyvlade över ost och ställde in den i ugnen. Grönsakerna och osten fick stå så lång tid som det var kvar på rullarna, cirka sju minuter.

IMG_8850

Sedan var allt klart.

IMG_8846

Så vi åt. Det goda ostspadet från rulladgrytan åt Sam upp med hjälp av ett mjukbröd. Jag nöjde mig med ostgrönsaker och ostrullader.

IMG_8848

Recept: Skinkrullar med färs (3-4 pers)

IMG_8767

Igår läste jag ikapp matbloggarna i min länklista och hittade ett recept hos Matdelikat som a) innehöll ingredienser jag gillade och b) var löjligt enkelt. Så igår gjorde jag Cecilia vTs svägerskas skinkrullar, med vissa modifikationer (det roliga med att laga mat är just modifikationerna). Till exempel ville Sam ha finskinka, inte smörgåspålägg, och jag ville ha varma grönsaker, inte kall sallad, och lökig gul lök, inte finsmakarrödlök.

Först preparerade jag de grönsaker jag ville ha. Jag skar en broccolikvast till små fina buketter och kokade sju minuter i saltat vatten. När det hade börjat koka tärnade jag en halv squash. Tärningarna slängde jag i kokvattnet tillsammans med en förpackning sockerärtor sista två minuterna av koktiden. Jag satte också på ugnen på 200 grader över- och undervärme.

Under kokningen hann jag också göra rullarna. Jag började med att riva en lök.
IMG_8760

Som jag sedan blandade med 400 gram blandfärs, 2 msk kalvfond, salt och peppar i en skål.
IMG_8761

Sedan gjorde jag järpar som jag la på skinkskivorna…
IMG_8763

…och rullade ihop till cigarrer. Cigarrerna fick bo i en ugnfast form.
IMG_8764

Här var grönsakerna kokta, så jag slog av vattnet.
IMG_8765

Grönsakerna fick bo i ugnsfasta formen med skinkrullarna i ugnen i 10 minuter.
IMG_8767

Ost är gott, så jag rev en dryg deciliter.
IMG_8766

Den la jag på grönsakerna och rullarna i ugnen och ställde in formen i 10 minuter till.
IMG_8770

Jag hade med fördel kunnat ha osten i ugnen hela tiden, 20 minuter, men hann inte riva den nog snabbt. Jag var hungrig. Så den fick bara vara med på slutet.
IMG_8771

Någon som inte är så hungrig som jag var kan ha lite mindre ost.
IMG_8776

Tack vare skinkan var rätten salt (väldigt salt för någon som går på lågsaltkost, lagom salt för oss västerbottningar), och då hade jag ändå varit försiktig med saltet. Så salta med lätt hand. I övrigt var den god och väldigt mättande.
IMG_8777

Uppdaterat 130422: Gjorde dem igen i helgen, med annan skinka och mindre ost. Lika gott och ser finare ut:

IMG_8798

Beauty cruise april 13: Sikrom, getost, torsk, crème brûlée

IMG_8691

I lördags anordnade jag en beauty cruise med mitt jobb på Sveriges ledande skönhetstidning. Jag och en handfull läsare lärde oss mer om skönhet, drack champagne och åt väldigt god mat under ett dygn.

Precis som i februari åkte jag med nya fartyget Viking Grace. (Champagne)frukost och trerättersmiddag åt vi i den lite lyxigare restaurangen Oscar medan lunchen var en klassisk buffélunch på restaurang Aurora. Som det bufféproffs jag är åt jag bara exakt det jag var sugen på på buffén; det visade sig vara sikrom och getostbollar med apelsinzest och däremellan en liten köttbit. Middagens torsk såg allt annat än fantastisk ut – för mig är en god torsk Sturehofs rena vita fiskbit med gyllene skirat smör, handpillade räkor och en hög pastellgul riven pepparrot – men Viking Graces variant med en ovanlig brun sås var rena vinsten. Såsen är lite söt och mustig, som om det vore en sås anpassad för kött.Och risotton var ljuvlig, om än lite väl gräddig.

Viking Line är precis som Tallink duktiga på matallergier så det gick också utmärkt att få en gluten- och laktosfri crème brûlée. Lycka!

IMG_8621

IMG_8627

IMG_8666

IMG_8671

IMG_8669

IMG_8672

Restaurangtips Köpenhamn april 2013: Café Viktor, Nimb, Geist och… Peder Oxe

IMG_8608De senaste två dagarna har jag varit på jobbresa till Köpenhamn. Jag älskar att äta på resa, så mycket att jag lyckades klämma in två middagar i måndags. Men nu tar vi saker i rätt ordning.

Glutenfri frukost på Arlanda kan till exempel se ut så här:
IMG_8537

Och en lunch i Köpenhamn kan till exempel se ut så här:
IMG_8545

Det är taskigt att kalla Peder Oxe för turistfälla, men jag kan inte förmå mig att kalla det en bra matupplevelse heller. Det var en helt okej lunch på ett ställe som ser trevligt ut, med trevlig personal och habil mat. Och menyn är fin:
IMG_8543

Liksom köket:
IMG_8544

Jag reser nämligen med en mycket härlig kollega som också gillar mat och som har lika mycket matproblem som jag. Jag är gluten- och laktosintolerant, hon tål inte nötter, sesam, soja och baljväxter samt gillar inte fisk och skaldjur. Det innebär att jag absolut inte kan äta på italiensk restaurang medan det ungefär är det enda kök som passar henne. Det enda stället vi kan enas om är ställen med kött och potatis. Som Peder Oxe.

Till middags löste vi det på ett annat sätt: genom att besöka två olika restauranger, en italiensk och en modern fransk-dansk. Först spisade vi förrätt på Geist, där jag klämde ett smörigt potatismos på brun stenkrabba:

IMG_8554Rätten var mäktig och hann bli lite långtråkig. Geist hade kunnat ha lite mindre portioner för att gästen inte ska hinna tröttna och då jag hade fått plats med fler rätter också, men jag ser fram emot att testa mig igenom hela menyn vid annat tillfälle. Väldigt trevlig bar och personal samt snyggt ställe i allmänhet:
IMG_8546

Sedan gick vi till grannen Fiat, som tyvärr har slutat servera sin potatispizza men mitt sällskap åt ett halvt kilo biff istället och jag sällskapskäkade prosciutto med parmesan, som en efterrätt så där:
IMG_8560

Potatisen må ha varit borta från pizzan i Fiat men återfanns istället i en omelett på Café Viktor morgonen efter:
IMG_8566Café Viktor känns väldigt franskt och dess frukost är det närmaste en Riche-frukost Köpenhamn kommer.

Vi hade bespetsat oss på Nimb, som jag blev snuvad på vid förra köpenhamnsbesöket, så vi lyckades hinna med en lunch där trots att dagen drog ut på tiden så att vi bara hade 45 minuter på oss:
IMG_8581
Min kyckling hade perfekt krispigt skinn och inredningen av service var perfektion, plus att det fanns GOTT HEMBAKT glutenfritt bröd:
IMG_8580
Jag saknar tyghanddukarna på damrummet, men deras frånvaro uppvägs av produktuppgraderingen från Tromborg till Aesop.

Tillbaka på Kastrup på kvällen hann jag klämma de ostron jag hade längtat efter hela resan. Eller, ett ostron, och så lite lax, räkor och  krabba. Gott för att vara flygplatsmat:
IMG_8584

Det enda som jag saknade på resan var ett besök på Balthazar, som tyvärr är stängt söndag-tisdag. Miss i planeringen och i fortsättningen kommer jag bara åka till Köpenhamn onsdagar, torsdagar, fredagar och lördagar. Annars tycker jag att jag och mitt sällskap gjorde en strålande insats!

Recept: Pulled pork (8+ personer)

IMG_8424

Jag brukar göra mitt pulled pork-recept på högrev och får då en underbar chili con carne-bas, men så här i påsktider köpte jag mig en billig skinka och tillagade enligt originalrecept (nästan). Pulled pork är väldigt enkelt och kräver lite tid från dig men lång tid i ugnen. Du gör en kryddpasta, smörjer in köttbiten, fräser den och ställer in den i ugnen med 0,5 dl vatten i botten av grytan. 4-6 timmar senare har du en maträtt. Jag gjorde min kryddpasta så här:

IMG_8427
I originalreceptet ska pastan göras på 1 dl ketchup. Min ketchup tog slut och jag gillar mitt kött spicy, så jag fyllde på med harissa (chilipasta) och honung tills jag hade ungefär 1 dl i skålen. Harissa finns på min vanliga ICA, men då är det en välsorterad butik. Asiatiska chilipastevarianter går också bra.

IMG_8429
Sedan rev jag vitlök. Vår vitlök var gammal och mjuk så jag rev nästan hela löken, har du en mer spänstig vitlök räcker 3-6 klyftor.

IMG_8430
Sedan kryddar du med goda kryddor. Jag tog ingen chili(blandning) då harissapastan tar hand om styrkan. Jag körde salt, hel koriander (som jag mortlade) och spiskummin.

IMG_8431
Sedan slog jag på lite olja för att dryga ut smetenIMG_8432 och rörde. Du som har en stor mortel kan mortla alla ingredienser, inklusive vitlöksklyftorna, till en smet i den.
IMG_8435

Sedan blev det bråttom så jag tog inga fler bilder. Men jag masserade alltså köttet med den här röran, fräste köttet hastigt i en gryta och ställde sedan in grytan i ugnen i 150 grader i fyra timmar efter att ha slagit 0,5 dl vatten i botten.

IMG_8425

Då mitt kött hade en svål, vilket bidrar till saftighet men egentligen inte ska vara med i den här typen av långkok, pillade jag bort den när köttet var klart. Den var då en lös, mjuk substans som var lätt att lyfta ur grytan. Sedan lyfte jag köttet ut grytan, la det på en skärbräda och drog isär det med två gafflar, därav namnet ”pulled pork”. Sedan la jag tillbaka köttet i grytan, rörde om så det blandades med den goda saften i botten och lät den stå en halvtimme till.

Pulled pork serveras oftast i ett pitabröd med god sallad och god dressing men vi serverade den med harissamajonnäs på hamburgare, som på Kung Carl. Till det åt vi pommes, och det blir ett eget inlägg, samt en god salsa på fint tärnad mango, avocado, tomat, rödlök och färsk koriander.

Pulled pork är ett bra sätt att piffa upp jul- eller påskskinka när den säljs billigt efter högtiderna, så den här veckan är exakt rätt vecka för dig att testa detta enkla och goda recept.

Igår: Burgare på Kung Carl

Kungcarl

Igår åt jag middag på hotell Kung Carl, ett ställe som jag älskar så mycket att jag till och med skrivit en bok om det. Hotell Kung Carl ligger vid Stureplan men är Off-Stureplan på samma sätt som vissa pjäser spelas Off-Broadway. Lite mer avslappnat, lite mindre, ett alternativ.

Kung Carl för mig handlar om stämning, inte om mat. Men efter gårdagens delikata kalvburgare där kökschefen har kläckt den utmärkta idén att lägga pulled pork (förutom gruyère och harissamajonnäs) på själva burgaren så är jag beredd att ändra på det. Ett genidrag.

Recept: Istället för makaronilåda (3 portioner)

IMG_8227

Det här åt jag till middag idag. Makaronilåda med grönsaker, ungefär. Det är ju ingen hemlighet att glutenfri pasta behöver extra piff för att inte smaka… glutenfri pasta, så här är min makaronilåda.

IMG_8203
Viktiga ingredienser.

IMG_8207
Sempers Fusilli är en av de mindre äckliga glutenfria pastasorterna. Så när jag har satt på pastavatten så hackar jag en stor gul lök lök, river två stora morötter och skär broccolihuvudet i buketter. Sedan strimlar jag två paket bacon.

IMG_8205

Jag kokar broccolin.

IMG_8210

Jag steker löken.

IMG_8211

När löken böar bli lite genomskinlig lägger jag i de rivna morötterna och steker lite till.

IMG_8212

Ungefär här är det också dags att lägga pastan i det kokande vattnet. Sedan stekar jag baconet.

IMG_8216

Det tar lite tid, så medan baconet steks så river jag ett par deciliter av en god lagrad ost.

IMG_8217

Sedan blandar jag alla stekta saker i en stor ugnsfast form.

IMG_8218

Ungefär här är pastan kokt så jag häller vattnet av den. Sedan gör jag en äggstanning på tre ägg och 3 dl grädde/mjölk som jag vispar ihop i en skål med en gaffel.

IMG_8219

Jag rör runt i den ugnsfasta formen och lägger också ditt svartpeppar och drygt hälften av den rivna osten.

IMG_8221

Sedan ställer jag den i ugnen i 200 grader i 30 minuter. Då lägger jag på resten av osten och kör den 15 minuter till.

IMG_8223

Och sedan kan två hungriga personer äta upp den här goda gratängen som egentligen borde räcka till dubbelt så många.

IMG_8227