Kategoriarkiv: Middag

Recept: Pasta med gorgonzolasås (4 rejäla portioner)

 

Sätt på pastavatten. Finhacka 3 paket bacon och stek i 3-4 omgångar knaprigt i stekpanna. Lägg upp på hushållspapper för att bli av med stekfett. Torka också fett ur stekpannan mellan varven. Koka pasta.

 

IMG_8030

Hacka en sköljd purjolök och stek mjuk i smör eller rapsolja. Klicka i 125-150 gram mild mögelost, exempelvis gorgonzola. Mer ost = mer ostsmak. Låt smälta i stekpannan.

IMG_8034

Slå sedan på 2,5-3,5 dl matlagningsgrädde. Mer grädde = mindre ostsmak. Jag har kört 130 gram ost till 3,3 dl grädde, då blev det för lite mögelostsmak. Jag har också kört 150 gram ost till 2,5 del grädde, då blev det för mycket mögelostsmak. För mig, då. Alla tycker vi olika. Så prova dig fram!

IMG_8033

Låt ostsåsen koka ihop en stund, exempelvis medan du väntar på att pastan ska bli klar och medan du häller av vattnet. Smaka av, eventuellt behöver du salta lite (men troligen inte). Häll tillbaka pastan i kastrullen. Blanda ihop ostsås och bacon med pastan och veva runt. Svartpeppra. Servera.

IMG_8035

Smaklig spis!

Recept: Potatis- och purjolökssoppa (4 pers)

IMG_7676_2
Skölj en medelstor purjolök och hacka den gröna delen av bladen. Fräs i smör eller olja i en stor kastrull. Skala och skiva 6 medelstora potatisar.

IMG_7677
Fräs potatisskivorna i kastrullen några minuter.

IMG_7679
Slå på en liter vatten och två buljongtärningar (jag använder grönsaks-). Koka tills potatisen är mjuk, ca 10 minuter.

IMG_7683_2
Morta tio vitpepparkorn och slå i soppan. 1/2 tsk mald vitpeppar går också bra.

IMG_7682
Ta grytan av plattan.

IMG_7684
Kör stavmixer tills soppan är jämn och klumpfri. Servera med (ost)mackor.

Måndagsmiddag: Blinier med ishavsrom

IMG_7699_2

Igår ville jag äta sikrom (igen) men det fanns inte i affären. Så sambon köpte ishavsrom, då jag föredrar små romkorn framför stora. Till det blev det smetana, hackad gul lök och glutenfria blinier. Plättarna görs helt på bovete, vilket gör dem kompakta, vilket i sin tur är både tråkigt och mättande. Sikta på mycket pålägg och ha rimligt ställda förväntningar på smak och konsistens. Grädda med smör i plättlagg.

Blinier (4 personer)

2,5 dl bovetemjöl
6 dl mjölk
2 ägg
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk socker

Fredagsmiddag: Sikrom, rödbetor, charkuterier

Lenamiddag
I fredags hälsade jag min kusin Lena (moster Ullas dotter) och vi var sugna på plockmat. I bästa finsk andra köpte vi sikrom och åt med gräddfil i brist på smetana och hackad gul lök på avocado. Vi kokade rödbetor (vilket tog trekvart så här mitt i vintern) och gratinerade med chèvre, sedan en rödvinsdoppad gårdsprosciutto och tryffelsalami och manchego.

Jag ska äta sikrom med gul lök oftare. Som Vassaste Kniven konstaterade under veckan: Man får äta det till frukost varje dag om man vill.

Onsdagsmiddag: Vitt vin och räkor (och ost!)

130123 plockkväll

Sedan jag kom hem från helgens matbloggkryssning har jag längtar efter vitt vin och skaldjur. Och efter tre dagars tjat gav sambon med sig och köpte rökta räkor. Ost hade vi gott om hemma, bland annat parmesan och "finska appenzellern" Vilho, och så knäckte vi Gran Lurton, ett av de sju goda vinerna som serverades på sjurätterssignaturmenyn på Tallinksilja i fredags. (Varför köpte jag bara hem en flaska? Måste kryssa igen!) Med den goda svartvinbärsmarmeladen från Anton & Anton samt en limeaioli var livet gott. 

Ibland är plockmat perfekt.

Recept: Fransk löksoppa (2-4 personer)

IMG_7537

I söndags fick jag löksoppecravings och som tur var hade sambon inget att invända. Det är en väldigt enkel rätt att göra, och god. Bäst är att du får öppna en flaska vin till soppan, använda 1 dl i maten och sedan dricka upp resten.

IMG_7522
Skala och skiva sex lökar och fräs dem i olja i en gryta. Jag tänkte inte på vad jag gjorde och råkade hacka en lök, på autopilot, och det gick bra det med.

IMG_7524
Mortla 10 svartpepparkorn och hacka en kruka timjan.

IMG_7528
Lägg kryddorna i lökkastrullen tillsammans med en liter vatten, 1,5 dl vitt vin och en buljongtärning. Många förodrar grönsaksbuljong, jag tog kyckling-, och nästa gång ska jag köra kött- för mustigare smak. Koka minst 10 minuter.

IMG_7531
Lägg smakrik ost (gruyère, extralagrad grevé el liknande) på ett vitt formbröd (rostbröd) där du skurit bort kanterna. Enligt klassiskt recept ska mackan läggas på soppan i en ugnsfast skål och gratineras i ugn. Jag grillade istället mackorna i 225 grader i 10 minuter. Hälften av tiden hade jag över- och undervärme, sista fem minuterna hade jag grillen inställd. Grilla då mackorna medan soppan kokar (och den ska som sagt koka minst 10 minuter).

IMG_7532
Eftersom du aldrig kan ha för mycket ost i en fransk löksoppa, eller i en soppa överhuvudtaget, eller i någon annan maträtt heller för den delen, kan du preparera skålarna med mer ost. Den rivna osten kommer att smälta när du sedan häller på den heta löksoppan.

IMG_7533
Eftersom du aldrig kan ha för mycket rökt kött i en fransk löksoppa, eller i en soppa överhuvudtaget, eller i någon annan maträtt heller för den delen, kan du preparera skålarna med gammalt bacon som du hittade i kylen. Vindelrökt skinka eller annat rökt kött går också bra. Köttet kommer att bli varmt när du sedan häller på den heta löksoppan. Obs! Ingenstans i originalreceptet ska du ha bacon eller skinka, men det fattar ju vem som helst att löksoppa blir godare med carbonaratwist.

IMG_7529
Smaka av soppan med salt och eventuellt med peppar och/eller timjan. Eller kött.

IMG_7535
Häll soppa på ost och kött, garnera med ostmacka.

Ska jag vara ärlig är mängden egentligen avsedd för 4 personer men när jag och sambon åt soppan så var den så god att det liksom bara räckte till oss två. Om din soppa inte blir lika god föreslår jag mer ost.

Helsingfors jan 2013: Happy Lobster

IMG_7501

En av resans många positiva överraskningar var skaldjursrestaurangen Happy Lobster ombord på Silja Serenade. Inte nog med att maten var god (halv hummer, fyra ostron och en glutenfri crabcake till mig!), personalen var trots sedvanlig barsk ton väldigt hjälpsamma och vänliga. Till exempel hjälpte de den vegetariska halvan av Gulfager att få en pasta med gorgonzolasås från den intilliggande restaurangen. De rökta räkorna på bilden tillhör Vassaste kniven.

Jag kan tänka mig att åka snart igen bara för att äta en happy lobster. Och jag har haft skaldjurscravings ända sedan söndag morgon bara för att det var så gott och trevligt på lördagkvällen. (Var kan jag lära mig att öppna ostron?)

Det kan ju vara lite så att inläggets rubrik emotsäger inläggets första bild, om man tänker efter.

IMG_7504

IMG_7502

Helsingfors jan 2013: Menu Signature Tallink Silja

bild 4Tallink Silja plockar två gånger om året fram en signaturmeny. Vårens har just börjat serveras och Moster Ullas matbloggsnätverk passade så klart på att proväta den.

Signaturmenyn utgår från sju viner från samma vinhus, därefter komponeras rätterna för att passa vinerna. Jag tycker vinerna överlag var väldigt goda, två av dem köpte jag med mig hem. Maträtterna var av mer varierande kvalitet. Den inledande amuse bouchen med sikröra vad jättegod, liksom efterrätten på tranbär och vit choklad (med en sinnessjukt god kolasås!). Första rätten kungskrabba med inkokta granny smith-äpplen var to die for, liksom ”palette cleansern” rosmarinsorbet (alltså lite så där att jag kan åka igen bara för att äta dem). Däremot föll sniglarna och blåmusselrisotton platt. Lite för jordiga sniglar, lite för söt risotto. Överlag lite sött och jordigt, faktiskt.

IMG_7412

En del kallade den över förväntan, andra tyckte den var undermålig. Jag säger 3+ på maten och 4 på vinerna (om man nu ska sätta betyg och det ska man ju!).

IMG_7433

Västerbottensbuffé på Grands veranda 2013: Uppladdning

bild
Det finns två viktigt mathändelser i Stockholm varje år: julbordet på Fjäderholmarnas krog, som jag redan har skrivit om, och västerbottensbffén på Grands veranda. Grand Hôtel har ju den goda smaken att ha temaveckor (skaldjur, Mårten Gås, med mera) varje år. En av dem är Västerbotten. 16 januari och tre veckor framåt kan du äta rensouvas, mandelpotatisblini med sikrom, rödingtartar och femtiotalet andra goda rätter. Till det: världens godaste hjortronsnaps. Har du inte bokat bord redan så är det dags! Då får du äta detta:

10-i-topp på Västerbottensbuffén
1. Torkat, saltat, lättrökt renkött
2. Hjortronsnaps
3. Tartar på röding
4. Potatispalt
5. Rensteksrullad i tunnbröd
6. Sikrom
7. Citron- och färskostmousse med råröda blåbär
8. Enbärsgravad regnbågslax
9. Västerbottensgravad strömming
10. Ripmousse på plommon

Recept: Kokospanerad fisk (2 pers)

IMG_7239

Tål man inte gluten kan man panera sin fisk i kokosflingor istället.

IMG_7215
Igår fick jag fiskcravings (händer nästan aldrig) och köpte rödspätta som jag just kokospanerade. Jag köpte 150 gram fisk/person, vilket motsvarade två ganska stora rödspättafiléer/person.

IMG_7212Jag knäckte två ägg i en tallrik och hällde kokos i en annan. (Det är ju ingen jättekonst att panera fisk, om vi säger så.)

IMG_7235
Fina fisken! Hälleflundrafiléer är också gott, liksom torsk. Skiljer inte så mycket i pris.

IMG_7234
Jag vispade upp äggen och vände filéerna först i ägg, sedan i kokos. Sedan saltade jag lite. Mitt salt (den grå massan i runda glasburken på bilden) är ett havssalt från franska Ile de Ré, som är stor producent av salt (och ostron). Just det här saltet är kryddblandat (bland annat med rosépeppar) och passar extra bra till fisk. Kristallerna är stora och saltet är väldigt salt så det gäller att salta med lätt hand.

IMG_7239
Sedan stekte jag dem på medelhög värme i rapsolja och smör, ungefär 1-1,5 minuter på varje sida.

IMG_7240
Igår åt vi fisken med en linsgryta. Resterna av ägget stekte jag upp till omelett.