Kategoriarkiv: Restauranger

Restaurangtips Köpenhamn april 2013: Café Viktor, Nimb, Geist och… Peder Oxe

IMG_8608De senaste två dagarna har jag varit på jobbresa till Köpenhamn. Jag älskar att äta på resa, så mycket att jag lyckades klämma in två middagar i måndags. Men nu tar vi saker i rätt ordning.

Glutenfri frukost på Arlanda kan till exempel se ut så här:
IMG_8537

Och en lunch i Köpenhamn kan till exempel se ut så här:
IMG_8545

Det är taskigt att kalla Peder Oxe för turistfälla, men jag kan inte förmå mig att kalla det en bra matupplevelse heller. Det var en helt okej lunch på ett ställe som ser trevligt ut, med trevlig personal och habil mat. Och menyn är fin:
IMG_8543

Liksom köket:
IMG_8544

Jag reser nämligen med en mycket härlig kollega som också gillar mat och som har lika mycket matproblem som jag. Jag är gluten- och laktosintolerant, hon tål inte nötter, sesam, soja och baljväxter samt gillar inte fisk och skaldjur. Det innebär att jag absolut inte kan äta på italiensk restaurang medan det ungefär är det enda kök som passar henne. Det enda stället vi kan enas om är ställen med kött och potatis. Som Peder Oxe.

Till middags löste vi det på ett annat sätt: genom att besöka två olika restauranger, en italiensk och en modern fransk-dansk. Först spisade vi förrätt på Geist, där jag klämde ett smörigt potatismos på brun stenkrabba:

IMG_8554Rätten var mäktig och hann bli lite långtråkig. Geist hade kunnat ha lite mindre portioner för att gästen inte ska hinna tröttna och då jag hade fått plats med fler rätter också, men jag ser fram emot att testa mig igenom hela menyn vid annat tillfälle. Väldigt trevlig bar och personal samt snyggt ställe i allmänhet:
IMG_8546

Sedan gick vi till grannen Fiat, som tyvärr har slutat servera sin potatispizza men mitt sällskap åt ett halvt kilo biff istället och jag sällskapskäkade prosciutto med parmesan, som en efterrätt så där:
IMG_8560

Potatisen må ha varit borta från pizzan i Fiat men återfanns istället i en omelett på Café Viktor morgonen efter:
IMG_8566Café Viktor känns väldigt franskt och dess frukost är det närmaste en Riche-frukost Köpenhamn kommer.

Vi hade bespetsat oss på Nimb, som jag blev snuvad på vid förra köpenhamnsbesöket, så vi lyckades hinna med en lunch där trots att dagen drog ut på tiden så att vi bara hade 45 minuter på oss:
IMG_8581
Min kyckling hade perfekt krispigt skinn och inredningen av service var perfektion, plus att det fanns GOTT HEMBAKT glutenfritt bröd:
IMG_8580
Jag saknar tyghanddukarna på damrummet, men deras frånvaro uppvägs av produktuppgraderingen från Tromborg till Aesop.

Tillbaka på Kastrup på kvällen hann jag klämma de ostron jag hade längtat efter hela resan. Eller, ett ostron, och så lite lax, räkor och  krabba. Gott för att vara flygplatsmat:
IMG_8584

Det enda som jag saknade på resan var ett besök på Balthazar, som tyvärr är stängt söndag-tisdag. Miss i planeringen och i fortsättningen kommer jag bara åka till Köpenhamn onsdagar, torsdagar, fredagar och lördagar. Annars tycker jag att jag och mitt sällskap gjorde en strålande insats!

Igår: Burgare på Kung Carl

Kungcarl

Igår åt jag middag på hotell Kung Carl, ett ställe som jag älskar så mycket att jag till och med skrivit en bok om det. Hotell Kung Carl ligger vid Stureplan men är Off-Stureplan på samma sätt som vissa pjäser spelas Off-Broadway. Lite mer avslappnat, lite mindre, ett alternativ.

Kung Carl för mig handlar om stämning, inte om mat. Men efter gårdagens delikata kalvburgare där kökschefen har kläckt den utmärkta idén att lägga pulled pork (förutom gruyère och harissamajonnäs) på själva burgaren så är jag beredd att ändra på det. Ett genidrag.

Igår: Grand Hôtel Västerbottensbuffé 2013

IMG_7794

Igår var dagen D, Dagen när jag fick äta årets västerbottensbuffé. För mig är det stans bästa matupplevelse, tillsammans med julbordet på Fjäderholmarnas krog. Förra årets favoriter, som jag har bloggat om tidigare, stod sig. Tyvärr var bunkarna med sikrom borttagna (!) men istället hittade jag en läcker rökt sik på rostade rotsaker (bild nedan).

10-i-topp på Västerbottensbuffén (2013)
1. Torkat, saltat, lättrökt renkött
2. Hjortronsnaps
3. Potatispalt med smält smör (ovan)
4. Tartar på röding
5. Terrine på rökt mandelpotatis och röding med löjrom (nedan)
6. Timbal på västerbottensost med laxrom (ovan)
7. Souvaslax (nedan)
8. Citrongravad sik
9. Getmese
10. Fjällripmousse på konjaksplommon

Som det bufféproffs jag är drack jag inte öl till maten (kolsyra = för tidigt mätt) men ryktet säger att skelleftebryggda Kallholmen var delikat. (Öl innehåller dessutom oftast gluten.) Istället drack jag vatten och hjortronsnaps, vilket gav mig utrymme att klämma ner fem snaps. (Jag var svag igår – rekordet ligger på sju.) Jag tycker generellt i livet att inget är bättre än kött, men faktum är att fiskdelen vann igår. Det kan bero på att jag äter älgfärsbiffar och renskav till vardags (= inte så magiskt), eller så kan det bero på att alla varianter av röding och sik var djävulusiskt (= magiskt) bra tillagade.

Det är tråkigt att vi sänkte medelåldern på gästerna med 100 år och att det har skrivits så lite på bloggar och i tidningar om den här fantastiska matskatten. Sällskapets matintresserade franske gäst sa att det var den bästa matupplevelse han har haft i Stockholm så länge som han kan minnas. Idag stänger Grand Hôtel verandan i åtta månader för renovering och utbyggnad. Jag ser redan fram emot nästa västerbottensbuffé i nya lokaler om si sådär 11,9 månader.

IMG_7776

IMG_7789

IMG_7785

Idag: Presslunch på F12

f12

I mitt dayjob som skönhetsjournalist får jag ibland äta god mat medan jag lyssnar på information om kommande beautynyheter. Idag skedde detta på F12. Fördelen med liknande event på riktiga restauranger är att köket kan improvisera gluten- och laktosfri mat. Jag åt en ankleverkräm med karamelliserad gransav och päron, en ångkokt lax med forellrom och potatis och sist en blodapelsinsorbet med kardemummamaräng och vad jag tror var en blodapelsingranité. Perfektion.

IMG_7761

IMG_7765

Helsingfors jan 2013: Happy Lobster

IMG_7501

En av resans många positiva överraskningar var skaldjursrestaurangen Happy Lobster ombord på Silja Serenade. Inte nog med att maten var god (halv hummer, fyra ostron och en glutenfri crabcake till mig!), personalen var trots sedvanlig barsk ton väldigt hjälpsamma och vänliga. Till exempel hjälpte de den vegetariska halvan av Gulfager att få en pasta med gorgonzolasås från den intilliggande restaurangen. De rökta räkorna på bilden tillhör Vassaste kniven.

Jag kan tänka mig att åka snart igen bara för att äta en happy lobster. Och jag har haft skaldjurscravings ända sedan söndag morgon bara för att det var så gott och trevligt på lördagkvällen. (Var kan jag lära mig att öppna ostron?)

Det kan ju vara lite så att inläggets rubrik emotsäger inläggets första bild, om man tänker efter.

IMG_7504

IMG_7502

Helsingfors jan 2013: Menu Signature Tallink Silja

bild 4Tallink Silja plockar två gånger om året fram en signaturmeny. Vårens har just börjat serveras och Moster Ullas matbloggsnätverk passade så klart på att proväta den.

Signaturmenyn utgår från sju viner från samma vinhus, därefter komponeras rätterna för att passa vinerna. Jag tycker vinerna överlag var väldigt goda, två av dem köpte jag med mig hem. Maträtterna var av mer varierande kvalitet. Den inledande amuse bouchen med sikröra vad jättegod, liksom efterrätten på tranbär och vit choklad (med en sinnessjukt god kolasås!). Första rätten kungskrabba med inkokta granny smith-äpplen var to die for, liksom ”palette cleansern” rosmarinsorbet (alltså lite så där att jag kan åka igen bara för att äta dem). Däremot föll sniglarna och blåmusselrisotton platt. Lite för jordiga sniglar, lite för söt risotto. Överlag lite sött och jordigt, faktiskt.

IMG_7412

En del kallade den över förväntan, andra tyckte den var undermålig. Jag säger 3+ på maten och 4 på vinerna (om man nu ska sätta betyg och det ska man ju!).

IMG_7433

Direkt från Parma: 1,1 kg parmesan

IMG_7276

Igår hade vi fina vänner på middag och som förrätt serverade jag italiensk korv och ost. Min enkla parmesan vägde 1,1 kilo och är lagrad i 50 månader – jag har köpt den direkt på fabriken Montecoppe när jag var där i november. Över parmesanbitarna ringlade vi crema di balsamico, den lite tjockare och sötare varianten av balsamvinäger.

Fler inlägg från Parma hittar du här (restaurangen Sorelle Picchi, där jag först åt parmesan med balsamicokräm) och här (vinbaren Tabarro).

IMG_7273

Västerbottensbuffé på Grands veranda 2013: Uppladdning

bild
Det finns två viktigt mathändelser i Stockholm varje år: julbordet på Fjäderholmarnas krog, som jag redan har skrivit om, och västerbottensbffén på Grands veranda. Grand Hôtel har ju den goda smaken att ha temaveckor (skaldjur, Mårten Gås, med mera) varje år. En av dem är Västerbotten. 16 januari och tre veckor framåt kan du äta rensouvas, mandelpotatisblini med sikrom, rödingtartar och femtiotalet andra goda rätter. Till det: världens godaste hjortronsnaps. Har du inte bokat bord redan så är det dags! Då får du äta detta:

10-i-topp på Västerbottensbuffén
1. Torkat, saltat, lättrökt renkött
2. Hjortronsnaps
3. Tartar på röding
4. Potatispalt
5. Rensteksrullad i tunnbröd
6. Sikrom
7. Citron- och färskostmousse med råröda blåbär
8. Enbärsgravad regnbågslax
9. Västerbottensgravad strömming
10. Ripmousse på plommon

Restaurang: Matsalen/Matbaren

Nästan alla jag känner känner till Bocuse d’Or-vinnaren Mattias Dahlgrens senaste projekt Matsalen/Matbaren, ett högklassigt koncept med modernt kök och ”naturliga” råvaror. (Råvarorna är så förfärligt naturliga att det exempelvis inte går att få låglaktosmjölk till kaffet – låglaktosmjölk innehåller ju ett tillsatt enzym.) Nästan ingen jag känner har ätit där. Jag tror det beror på att det upplevs som dyrt, men förfärligt dyrt är det inte jämfört med andra flotta krogkoncept i Stockholm. Förra veckan blev jag bjuden på lunch där av tryckeriet som trycker vår tidning och det är jag jätteglad för! Upplevelsen var lika rolig som maten var god.

Lokalen är liten, bord och stolar/bänkar kommer i många storlekar och former, och de flesta gästerna är slipsnissar, vilket känns tråkigt och onödigt. På menyn är alla rätter mellanstora och du beställer en i taget tills du är belåten. Jag åt först ett mört rådjur, sedan en sallad som var lika vacker som intressant med skivor av en fin broccolisort som såg ut som en pagod. Sam åt krabbkroketter och gris i bröd (”steamed bun of smoked pork”), vilket är vad jag skulle ha ätit om jag hade tålt gluten. Andra i sällskapet åt en varmrätt och en efterrätt; vi blev alla ungefär lika mätta. Rätterna kostar ungefär 250 kronor per styck. Det fanns gott glutenfritt bröd, vilket inte alltid går att ta för givet. Inredningen inte bara i matsalen utan också på damrummet var top notch.

Jag går gärna tillbaka hit, då kvaliteten på råvarorna och tillagningen av maten är suverän. Enda minuset är att servisen inte kan svara på alla frågor om råvarorna (jag ville veta vad blommorna i min goda sallad var). Det tycker jag att jag kan förvänta mig med tanke på nivån i övrigt.

Matsalen/Matbaren ligger i Grand Hôtels lokaler på Södra Blasieholmshamnen 8.

Lunchtips: Vassa Eggen

Det är ett vattenhål för storstadens innemänniskor, det är en lyxig gourmetrestaurang (med priser därefter), och dessutom är Vassa Eggen ett jättefint lunchställe. Den ombonade och see-and-be-seen-stämningen från kvällarna är kvar och menyn är läcker på det bästa franska sättet.

Dessutom serveras pommes i en pappersstrut, bara det är värt en omväg. Och då har jag inte ens nämnt att du kan få gott (!) glutenfritt vitlösbröd före/till maten. Alltså: inte rostat formbröd, utan brödbröd.

Vassa Eggen finns på Birger Jarlsgatan 29, Stockholm.