Kategoriarkiv: Prisvärt

Pastagratäng med salsiccia

IMG_2221

På helgerna gör jag gärna en stor form med pastagratäng. Den blir lika god när den värms sedan under veckan. I den här har jag majspasta (ICAs glutenfria skruvar, funkar jättebra i en lite sötare gratäng som den här med ärtor och morötter). I övrigt är det fint skuren och stekt tryffelsalsiccia, kokta gröna ärter, rivna och stekta morötter, en gräddsås (grädde + kalvfond) samt extralagrad herrgårdsost. Gratineras i 200 grader i 15 minuter.

Ett mer utförlig recept (med bilder) på en liknande gratäng hittar du här.

IMG_2217

IMG_2219

IMG_2216

Recept: Världens godaste köttsoppa (4 pers)

IMG_1696

Det här är världens godaste köttsoppa och kanske onödigt krånglig, eftersom jag silar buljongen två gånger, jag är säker på att en gång går lika bra. Men så här gjorde jag i alla fall.

IMG_1676
Tina en älgbröstkorg som du har liggande i frysen. Såga upp den.

IMG_1678
Ta fram säsongens rotfrukter som du köpte för 2,90 kr/kilot. Såga upp dem i grova bitar. (På bilden saknas en gul lök.)

IMG_1680
Bryn älgbenen rätt hårt i grytan du sedan tänker koka soppa i. Ta ur dem när de fått fin ytfärg.

IMG_1684
Släng rotsakerna i samma gryta, som du inte sköljt ur efter älgbensbryningen, och fräs på.

IMG_1685Häll på 1,5-2 liter vatten. Lägg i en buljongtärning av valfri sort per halvliter vatten.

IMG_1688
Krydda med vitpeppar, svartpeppar, viltkrydda och lagerblad. Koka upp och låt koka minst 20 minuter.

IMG_1689
Sila allt över en skål. Släng de soggiga gamla grönsakerna åt helvete. Häll tillbaka goda buljongen i grytan.

IMG_1690
Koka de brynta revbenen i buljongen i 1,5 timme.

IMG_1691
Låt souscheferna diska upp. Det är viktigt att hålla rent i köket.

IMG_1695
När benen kokt ser soppan brungrå ut. Sila igen, häll i en ny omgång rotsaker – utan lök den här gången, men kanske med stora bitar potatis om du gillar det – och låt koka tillsammans med benen ytterligare 10-12 minuter. Rotsakerna ska vara mjuka.

IMG_1696

 

 

 

Grilla kyckling: Tips från experten

IMG_0473

Du som har försökt vet att det tar väldigt lång tid att grilla kyckling, och är det något som absolut måste vara välgrillat är det just kyckling. Så när vi hade våra fågelförsäljande vänner på besök passade vi på att lyssna och lära. Bland annat lärde vi oss att det är en bra idé att blanchera kycklingen innan du grillar den, just för att förkorta grilltiden. Blanchera  betyder att du snabbt kokar upp i saltat vatten och sedan lika snabbt kyler ner, med exempelvis isbitar. På grund av tidsbrist (dvs hunger) gjorde jag en snabb fuskvariant på det: jag kokade upp tio kycklingben i saltat vatten med chili och vitlök i. Sedan hällde jag av vattnet, lät kycklingen svalna några minuter och fortsatte sedan kyla den i en marinad med iskall Coca-Cola (och salt, rapsolja och pil-pil-kryddblandning). Efter 30 minuter i marinad grillade vi, mest under lock, i ungefär en kvart.

Grilltips: Vitlökschampinjoner

IMG_0285

Förra årets favorit: Vitlökssmörsfyllda champinjoner. Du behöver inte vara en mästerkock för att räkna ut hur man gör såna här men om semesterhjärnan har tagit över ska jag hjälpa dig på traven. Vi brukar äta två champinjoner per person om du har endast ett annat tillbehör till köttet, förutom sås.

Ställ fram ungefär 50 gram smör i rumstemperatur. Låt stå till smöret blivit mjukt, cirka 30-45 minuter. Pressa 3-4 klyftor vitlök i smöret och salta. Rör om.

Vrid försiktigt foten av fyra stora champinjoner. Skär av fotens nedersta del och hacka resten av foten.

Fyll champinjonhattarna med en dryg tesked vitlökssmör. De ska inte vara fyllda till brädden, då kokar smöret över på grillen. Lägg champinjonfotshacket som ett ”lock” ovanpå smöret. Då minskar risken att smöret kokar över och rinner ner på kolen.

Grilla 10-15 minuter på sidan av kolen. Möjligen kan du ha svamparna ovanför kolen en halv minut i början för att få grillmönster på dem.

Servera med kött, sås och något fler tillbehör, exempelvis grillad majs, sparris eller halloumi.

Lägg märke till det smutsigt apelsingula autentiska 70-talsporslinet som har bott i sommarstugan ända sedan det var modernt.

IMG_0286

Blomkålssoppa (4 pers)

IMG_8094

Skala och hacka en gul lök samt två vitlöksklyftor. Fräs i rapsolja. Ta bort alla blad och tjocka stamdelar från ett blomkålshuvud så bara fina små buketter återstår. Skölj och fräs med löken. Slå på 6-7 dl vatten, 1 msk god fond (jag använde kalv-) och låt koka en kvart. Mixa med mixerstav. Mortla 6 vitpepparkorn och slå i. Slå på 2-3 dl vispgrädde. Salta om du vill ha mer salt smak. Koka upp.

Servera med tryffelolja, hårdstekta baconbitar eller både och.

Och goda ostmackor förstås.

IMG_8093

Man ska inte vara matsnobb: Sue Ellen

Ibland vill jag kunna ha på mig vad jag vill och bete mig hur jag vill. Då är Sturehof inte ett alternativ, då blir det något enklare. ”Snyggt men inte snobbigt, sa han som lappade fracken med en pannkaka.” Därför gick hela familjen i lördags på Sue Ellen, en restaurang med meny både från Texas och Tyskland.

Sambon vann, han åt fläsklägg där det feta ytterhöljet var så hårdstekt att det hade blivit baconfluff. Dessutom åt han förrättspizzan med bland annat kronärtskockskräm och rödbetor, som var fantastiskt. Därefter på topplistan kom min och mammas moules, framför allt pommes fritesen var fina medan moulesen var lite underkryddade. Då var jag mer nöjd med min lilla ölavsmakningsmeny med fem sorters öl från Gotlands bryggeri. (På bilden från vänster: Stout, weissbier, klosteröl, pils, dubbel-I.P.A.) Pappa, stackaren, hade beställt en steak som var seg och tråkig.

Styrkor: Pizza, pommes, kallskuret, tyskt.
Svagheter: Finkrogsmat.

 

Man ska inte vara matsnobb: Jensens bøfhus

Låt oss prata lite om danska restaurangkedjan Jensens bøfhus, ett helgutflyktsmål för barnfamiljer, folk med skrala kassor och dem som inte känner sig hemma på Teatergrillen. I helgen har jag ätit där två gånger på grund av närhet till en kurslokal där jag befunnit mig för att måla, och på grund av att vi hade diverse matallergier i sällskapet som uteslöt sesam, soja och nötter (asiatiskt) och gluten (italienskt). Jensens är dessutom väldigt duktiga på att veta vad maten innehåller.

Förutom detaljer som att ”hovmästarinnan” var sjukt otrevlig (och då menar jag så oförskämd att vi hade lämnat lokalen om det inte var just för det där med allergierna) på lördagen, borden inte  avtorkade på söndagen och bearnaisesåsen inte smakade bearnaise någon av dagarna, så var det inget jättefel på stället. För ganska lite pengar får du kött, potatis och sås. Köttet smakade bra även om min ”rare” biff igår inte var det minsta rare (bild nedan), pommes fritesen är bättre än dem du vanligtvis gör hemma i ugn, så jag ger ändå ett hyfsat medelbetyg. Visst, om du går på Sturehof så är maten toppen varje gång, jag har ätit allt från råbiff till blodpudding till torsk där och aldrig, verkligen aldrig, blivit besviken, varenda detalj är alltid perfekt. Så är inte Jensens bøfhus. Standarden är som på en modern och snygg vägkrog. Men jag tycker det är ett prisvärt alternativ för dig som har barn eller bråttom. Kom bara med rimliga förväntningar och undvik bearnaisen.