Kategoriarkiv: Snabblagat

Sommarpickles på gurka och rädisa

Det är roligt att lägga in saker! Gurka brukar ju alla lägga in, men missa inte att pickla morötter och rädisor också.

 

Det enklaste sättet att lägga in livsmedel är en 1-2-3-lag, med en del ättika, två delar socker och tre delar  vatten.

Utöver det kan du lägga med andra saker, som senapsfrö, dill, lagerblad, kryddpeppar eller annat gott som du har sett i något recept eller i någon inläggning din mamma eller mormor har gjort.

Hur äter man då sina picklade grönsaker?

Inlagd gurka är jättegott som smörgåspålägg, men skär gärna grönsaken i lite tjockare skivor då tunt skivad gurka fort blir sladdrig. Inlagda morötter och rädisor är goda i olika sallader, exempelvis asiatiska. Inlagd rädisa konsumeras med fördel omgående då lagen drar ut det röda ur skalen och färgad det vita innanmätet rosa. Fint, men inte lika fint som en rädisa som har fått behålla ursprungsfärgen.

Det tar ungefär 10 minuter att lägga in något, så du får mycket matlagning på kort tid. En 1-2-3-lag är dessutom närmast idiotsäker – till och med barn kan lyckas. Tänk bara på att lagen ska kokas eller röras ihop så att strösockret löser sig.

En parisare är inte en korv – det är en smörgås

Trodde du att ”parisare” var en stor korvskiva? Det trodde jag med, men det var visst fel!

Min moster, Ulla, var kallskänka och den mest storslagna matlagare jag kände till under min uppväxt. När jag hälsar på henne får jag alltid klassisk husmanskost. Även om hon ”inte har något hemma” (råvaror alltså) så vispar hon alltid ihop något jättegott av ingenting.

Senast hon inte hade något hemma visade det sig att det fanns lite köttfärs i frysen så sa hon att hon skulle göra parisare. Jag fattade ingenting. Korv? Men nej. Det visade sig att ”parisersmörgås” är en blandning av Biff Lindström och hamburgare. En klassiker som jag kanske borde ha känt till!

Nu vet jag att en parisersmörgås är en köttfärsbiff med rödbeta, kapris och saltgurka, serverad med rå äggula på stekt bröd.

Fast jag fick vändstekt ägg i stället, tackålov! Jag gillar inte rinnig äggula. På bilden ser du Sams parisare, vars ägg var mer likt originalreceptets. Sam har inga problem med rinnig äggula.

Tunnbrödrulle för dig som inte tål gluten

Det är omöjligt att hitta glutenfritt tunnbröd. När det gäller dopp i grytan kan jag ersätta det gudomliga tunnbrödet med en någorlunda hyfsad vört från Friends of Adam, men eftersom vörtlimpa är så svårt att rulla har jag inte ätit tunnbrödrulle på tio år.

Av någon outgrundlig anledning fick jag för mig att det skulle gå bra att göra en fejkbrödrulle på glutenfri tortilla. Och det gick!

Så igår fick jag, Sam och vår kollega Sanna äta tunnbrödrulle till lunch! Sanna är också glutenintolerant så vi åt tortilla, Sam åt på vanligt mjukt tunnbröd. Det är typ det godaste jag har ätit på länge!

I mataffären provböjde jag två sorters tortilla, BFree och Santa Maria, och valde den som var enklast att böja: BFree. Den funkade jättebra och gick nästan att rulla ihop het utan sprickor. Det är ändå fantastiskt att det idag finns TVÅ olika glutenfria tortillabröd i min lokala matbutik!

Obs att det måste vara räksallad och ketchup på. Och moset ska vara pulver!

Däremot går det bra utan de där gröna bladen som Sanna röstade igenom. Senap och bostongurka är också smaksaker.

Jag kommer att äta tunnbrödrulle igen inom en vecka, så gott var det! Sanna vaknade också med tunnbrödrullecravings idag. Hon löste det genom att äta pulvermos till frukost. En kvinna helt i/med min smak!

Du SER ju så gott det är!

 

Valde mellan denna korv och stockholmare. Nöjd med valet ändå!

 

Senap, bostongurka och gröna blad är valfritt. Ketchup och räksallad ett måste.

 

BFree har böjligaste glutenfria tortillabrödet.

 

Dukat och klart för mig och Sanna!

En perfekt snabblunch då den tog ungefär tio minuter att göra: koka upp två kastruller vatten, vispa pulvermos, värma korv, smeta på, rulla.