Kategoriarkiv: Sommarmat

Matlagning för lata – recept på, tillagning av och serveringstips för grillad paprika

Vill du impa med ett smörgåspålägg som är tillagat och hemlagat på samma gång? Står du vid grillen mest hela sommaren? Då har jag ett enkelt och snabbt tips till dig!

Sånt här har vi i kylen varje sommar!

Grillad, skållad, strimlad och oljeinlagd paprika är ett genialt smörgåspålägg!

Dels är det lent, sött och gott och ger frukostmackan en extra dimension. Dels är det superenkelt att göra men har viss imponeringsfaktor eftersom det är ett TILLAGAT smörgåspålägg. Samtidigt gör du det praktiskt taget med vänsterhanden medan du egentligen grillar och lagar till något annat. Perfekt ju!

Enklare kan det inte bli: Det enda du behöver göra är att lägga  vanliga paprikor på grillen och se till att grilla dem ordentligt runt om.

Sedan låter du dem svalna. Sedan skalar du dem. Jag använder en bordskniv för att riva bort skalen, ungefär som om jag skalade en bucklig röd jättepotatis. Sedan skär du bort kärnhusen och sköljer bort frön som fastnar och dräller. Sedan strimlar du paprikorna och lägger dem i en bunke eller burk med olivolja och salt. Klart!

Vanligaste misstagen vid paprikagrillning:

1. Du grillar för kort tid.

Paprikorna ska med fördel grillas minst 20 minuter, gärna 30, kanske till och med 40. Lägg dem på sidan av den absolut varmaste glöden och bli inte nervös om de blir lite svarta. Om du grillar något annat till middag kan du börja äta och låta paprikorna ligga kvar en stund extra efter det.

2. Du grillar bara långsidorna

Kortsidorna måste också grillas, annars lossar skalet inte jämnt. Så ställ paprikorna på vardera änden en lång stund. Det är också därför det tar så vansinnigt lång tid att grilla klart paprikor – men den som väntar på något gott…

Så här såg det ut på instagram sist jag grillade:

Grillade egentligen småpaprikor, men slängde på tre stora också.

 

Så här såg det ut på köksbänken ett par dagar efter grillen när jag rensade och gjorde i ordning paprikorna.
Två perfekta frukostmackor: en söt med med köttfärssås och grillade paprikor, en salt med ägg och kaviar.

Serveringstips 2: Grekisk sallad med en twist! Min kollega med rysk-polska rötter tipsade om att grillade paprikor är vansinnigt gott i en sallad med fetaost och oliver så det gjorde jag igår. Mums!

Grekisk sallad med en twist, det vill säga grillad paprika.

 

Varsågod för sommarens bästa grilltips!

Salladstips: Grönkål med granatäpple och blodapelsin

Gronkål1

Sällan har mina instagramvänner varit så engagerade som när jag igår tillagade den omåttligt trendiga grönsaken grönkål. Hipsters är vi allihopa!

Grönkålen är vitaminproppad (A, C och E), god och enkelt att tillaga. Den något träiga kvaliteten hos de grova bladen är enkel att komma tillrätta med. Först skär du bort de hårda stjälkarna och mittensträngen på bladen, sedan misshandlar du bladen på något vis. Jag masserade dem med olja, citronsaft, salt och honung (bild nedan), min kusin strimlar kålbladen yttepyttesmått och mina instagramvänner har förvällt samt vitvinsångat )den senare metoden ska jag prova snart själv).

Sedan gjorde jag sallad på den redan dressade grönkålen (en hel påse), kärnor från två granatäpplen och en skivad blodapelsin. Mums!

Grönkål2

 

Recept: Mangosalsa

salsa2

När det är varmt ute längtar jag ofelbart efter grönsaker. Har de senaste dagarna ätit bland annat insalata caprese och vitlöksfräst broccoli (och jag gillar inte ens broccoli). Och flera gånger i veckan gör jag en mangosalsa. Jag gör den efter jag-tager-vad-jag-haver-principen där alla möjliga grönsaker kan delta, de enda kraven jag har är mango, salt och rödlök. Och att bitarna är fint skurna, det ska vara små bitar i en salsa.

Igår gjorde jag min salsa på:

1 mango, skalad
2 mellanstora tomater
10 sugar snaps (kraftig, krispig släkting till sockerärta)
1/2 liten rödlök
1 avocado

Skär allt i småbitar, rör om. Jag smaksatte med olivolja, flingsalt, svartpeppar och lime.

Lime kan så klart bytas mot annan citrusfrukt, prova gärna olika (grapefruktsalsa någon?). Koriander är väldigt gott att ha i, men verkar inte finnas att få i hela Gävle, så då gick det bra utan. Finhackad chili är en annan vanlig salsa-ingrediens. Prova dig fram!

salsa1