Kategoriarkiv: Okategoriserad

Restaurangtips Palma, Mallorca: Patron Lunares

Menyn på Patron Lunares.

Sugen på en krämig guacamole? Goda tacos som går att få glutenfria? Mört och ytterst delikat kött? Välkomponerade och moderna retrococktails? Då är det dags att åka till Mallorca och leta reda på Patron Lunares!

Patron Lunares är en välkänd och svälbesökt restaurang med många turister, men trots det inte turistig. Kanske för att många gäster är lokalbor, kanske för att den ligger bortanför turiststråken, kanske för att den inte är överdrivet uppskyltad och inkastande till sin natur. Lokalen ser ganska ordinär ut från gatan, först när du kommer in förstår du att du har hamnat på ett modernt och högklassigt ställe. 

Inredningen är retro på gränsen till kitsch och anknyter till öns fiskarhistoria. Menyn är traditionellt spansk, fast upphottad till 2010-tal. Drinkarna innehåller gärna lokala ingredienser. Och atmosfären bland gästerna är generös och inkluderande, här sätter ingen näsan i vädret. När det dessutom går att få Jättejättegoda glutenfria alternativ är det här ett ställe dit en glutenintolerant återvänder så ofta på en semestervecka att hen nästan känner sig patetisk. 

Nom nom.

Välkommen till tacohimlen!

De här små mojutterna är så goda att du kommer beställa in ett extra fat!

Gazpacho.

Mortla din egen guacamole.

In English: I can’t decide whether I like the guests or the food at Patron Lunares in Palma (Majorca) better, but for us gluten intolerants – and for everybody else – the modern Spanish restaurant is a must.

Restaurangtips Rom: Dal Bolognese

Förra veckan åt jag bolognese på kalv.
Italien är inte bara paradiset för matälskare, det är också paradiset för glutenintoleranta matälskare. Sedan ett par år är det lag på att italienska restauranger ska erbjuda glutenfria alternativ, vilket har lett till att nio av tio restauranger serverar (god) glutenfri pasta. 

Min favorit i Rom heter Dal Bolognese och ligger precis intill Piazza del Popolo. Menyn är väldigt lång och precis som restaurangnamnet antyder är köttfärssås en specialitet. Här kan du, lite beroende på säsong, hitta varianter på anka, kalv, vildsvin, kanin och prosciutto som alla får dig att dö en smula av lycka. Perfekt service och prydlig servis i gammeldags, fina, vita uniformsjackor ger guldstjärna. 

Värt att notera om du åker till Italien är att många salamisorter innehåller gluten. 

Piazza del Popolo.
Mozzarella och prosciutto, så klart!
Friterade brödkuddar, tyvärr ej glutenfria.
I januari åt jag bolognese på vildsvin.

In English: Dal Bolognese is my favourite restaurant i Rome, serving amazing (gluten free) versions of Pasta Bolognese. 

Restaurangtips New York: Restaurang Senza gluten

Senza Gluten, 206 Sullivan Street, New York.
Det är inte lätt att äta glutenfritt i New York, men det går! På en av de lugnare gatorna i SoHo ligger Senza Gluten, en restaurang där allt på menyn är glutenfritt. Brödet som anländer i brödkorg innan maten, och som ska doppas i en pepprig och rund olivolja, är glutenfritt. Den krämiga, likördränkta tiramisun är glutenfri. De fyra ölsorterna – inklusive en trendig IPA – på menyn är glutenfria. Och dessutom är den glutenfria pastan god

Jag halkade in på en sen lunch och beställde min absoluta favoritpasta Spagetti Vongole. Visserligen hade kocken snålat med både hjärtmusslorna och saltet, men för dig som liksom jag nästan aldrig kan äta maträtter som bygger på att pastan smakar pasta är Spagetti vongolen på Senza Gluten rena lotterivinsten! Pastan smakar varken majs eller pappkartong och är dessutom kokt al dente. Till och med mitt glutentoleranta sällskap tyckte hon inte kände skillnad på denna glutenfria spagetti och annan pasta. 

När måltiden sedan avslutas med en fast men kladdig tiramisu med tydlig likörsmak som kontrast till mascarponekrämens gräddighet förstår jag varför stället är fullbokat nästan jämt. 

Glutenfri spagetti vongole.
Glutenfri öl.
Glutenfri tiramisu.

Stockholms bästa kebab: Palmyra

Kebaben har blivit trendig tack vare nyöppnade Meat On A Stick i Vasastan som, trots barnsjukdomar som plötsligt måndagsstängt och lång väntetid, serverar modern kebab med inspiration från världens alla hörn. Vem trodde att kebab med parmesan var en vinnare liksom?

Det har varit en allmän uppfattning i Stockholm ända sedan 90-talet att Folkets kebab och dess kolgrill på Folkungagatan har monterat ihop stans bästa skurna kött i bröd. Redigera

Fina ställen båda två. Ändra trumfas de av Palmyra Kebab, en restaurang med grillmojskänsla på ofördelaktig adress i Årsta. Av tre skäl:

1. Det kryddade riset är magiskt. 

2. Vitlöksaiolin ett genidrag. 

3. De syrade rotsakerna (gömd under salladen på bilden) perfekta. 

Köttet är också fantastiskt gott. Eftersom kebabkött innehåller gluten är jag hänvisad till kyckling, som är nom nom. Vänner som äter kebabkött intygar att även det är smaskigt. 

Palmyra är just nu det enda stället i Stockholms vara kebab jag längtar efter. OBS! Inte alls lika fantastiskt utan kryddriset. Kryddriset ett absolut måste. 

Grand Hôtel Konferens: Glutenfrukost vs glutenfri frukost 


En av fördelarna med mitt jobb (journalist) är att jag får äta många goda saker på många bra restauranger på olika pressmöten och andra jobbmöten. Tyvärr verkar många bra restauranger ha svårt att få fram goda glutenfria saker till sina konferensgäster. 

Som idag. På Grand Hôtel i Stockholm. 

På bilderna ovan ser du de glutenfyllda brödfaten. Nedan det glutenfria. Och då har beställaren ändå beställt och fått bekräftat att här ska serveras glutenfritt alternativ. 

OBS! Smörklutten har jag lagt dit. Tallriken var ännu torftigare när jag fick den. 

Topp 5: Stockholms bästa affärsfrukost

  

Det enda jag gillar mer än en bra frukostrestaurang är en bra hotellbar (I’m looking at you, hotel Q in Berlin!). Jag avskyr frukost på grund av tråkigt men älskar frukostmöten på grund av trevligt så jag är något av en affärsfrukostconnoisseur.  

På den här listan finns restauranger och kaféer som erbjuder frukost. Hotellfrukostar ingår inte, de är en helt egen kategori (kan inte låta bli att drömma mig tillbaka till Mandarin Oriental London). Notera att jag ännu inte frullat på Broms, som tydligen är mångas stockholmsfavorit, men i övrigt känner jag mig trygg i mitt urval. 

1. Riche

Stockholms bästa servispersonal alla tider på dygnet, stort utbud med allt från chiapudding till klassisk liten fralla och många tillbehör att beställa som sidorätter. Riktigt bra bacon! Hundar tillåtna på verandan. 

2. Nybrogatan 36

Frukosten är starkare i smak och koncept än både luncher och middagar. Magisk färskpressad apelsinjuice som verkligen är färskpressad, på plats, i stunden. 

3. Nytorget 6

Lyckas med konststycket att förena Östermalm och Söder. Mer eklektiskt utbud än fina kusinen på Nybrogatan 6, med skojiga juicer och smörgåsar, men fortfarande mycket elegant. Hundvänligt. 

4. Strandvägen 1

Börjar du bli less på restauranger som heter sin adress? Jag med. Men Strandvägen 1 får ändå vara med, inte bara på grund av roliga rätter utan också på grund av goda juicer och smoothies. Borde öppna juicebar!

5. Saturnus 

JA, det är dålig akustik och JA, de famösa jättekanelbullarna ligger öppet på disken så vem som helst kan nysa på dem, men det trumfas av de generösa och goda omeletterna. Bra ställe för dig som gillar varm choklad! Hundar tillåtna överallt. 

Bubblare: Grand Hôtel för pannkaksälskaren. 

Inte ens nära: Grodan med sin tvära personal och flytande äggröra. Wienercaféet med sina fåniga äggröror i snapsglas. 

  Det här gölliga underbettet var på Riche igår. 

Äkta mat och pressetik

Akta mat 313 Akta mat 313

Hej Äkta mat!

Då jag har skrivit till er två gånger utan att få svar, skickar jag nu brevet lite rakt ut i luften så här. Ert nya nummer har kommit och det ser så härligt ut, så jag tänkte passa på att söka svar på en del frågor ni inte tycks ha lust att svara på. Det vore intressant att höra om någon av mina fina matvänner har några tankar och åsikter kring detta.

I förra numret av min favorittidning Äkta mat får varumärket Kitchen Lab mycket redaktionellt utrymme. I samband med intervju i en flersidig artikel nämns inte bara varumärket utan också tydliga köpställen: ”Kitchenlab med både webbshop och fysisk butik.” I samma nummer ägnas en hel artikel åt The Smoking Gun och på de tre sidorna nämns endast ett ställe där en rökpistol kan köpas: Kitchenlab.se. Inga alternativ till köpställen eller alternativ till varumärket The Smoking Gun anges. Så nu undrar jag om det finns ett ekonomiskt samband mellan Äkta mat och Kitchenlab, ett ekonomiskt samband som läsaren inte får känna till. Det verkar så utifrån ert innehåll.

I ett tidigare nummer av tidningen (det första?) ägnades en lång artikel åt varumärket Knivbrev.se, förklätt till en artikel om knivslipning. Artikeln gav bättre service till Knivbrev än till läsaren.

Med anledning av dessa båda märkliga omständigheter undrar jag nu om redaktionell reklam/smygreklam är en del av Äkta mats affärsidé. Jag har förståelse för att pressetiken är svår idag och gråzonerna svårmanövrerade; det betyder inte att redaktioner kan överge den. Ser fram emot svar på frågor om era eventuella samarbeten med Knivbrev och Kitchenlab, samt er syn på redaktionell integritet och pressetik. Jag hoppas att ni i fortsättningen ska bry er lika mycket om journalistik som mat. Fler och varierande källor och mer sparsam information om medverkande företag är en bra början.

mvh

Kicki Norman,
matbloggare och journalist

Shoppingtips: Ostbutiken i Gävle

IMG_3719

Min senaste passion heter raclette. Det verkar vara förfärligt omodernt, för det var inte helt lätt att hitta den raclettegrill jag ville ha, och heller inte att hitta osten, men som allt som är tillräckligt omodernt är det nog snart trendigt igen. Raclette är en ko-ost som är halvmjuk och ganska salt, lite stinky också om du är känslig. Du smälter den i en bordsgrill och häller den över saker du vill äta, till exempel kokt skinka eller salami i rullar, kokt potatis och cornichons/syltlök. Enligt fransmännen måste du också dricka alkohol till för att bryta ned osten, rött eller vitt vin går lika bra. Näst bäst är Coca-Cola.

I Stockholm har jag hittat racletteost i Ostbutiken på Odengatan 33, även om många välsorterade delikatessdiskar i livsmedelsaffärer också kan ha osten. I Ostbutiken, Stockholm kostar den 350-400 kr/kilot. I Gävle, däremot, kostar racletteosten 200 kr/kilot. I alla fall om du köper den i finfina och välsorterade ostbutiken Ostbutiken på Nygatan 17. Ostbutiken, Gävle är inte lätt att hitta, men det uppvägs av kunnig service och fina priser.

IMG_3716

Igår: Lunch på Rigoletto

IMG_1441

Gamla biografen Rigoletto är numer en fransk bistro, inte olik Café Victor i Köpenhamn. Igår åt jag dagens lunch på Bistro Rigoletto, en kycklingrullad med kycklingragu med kantareller. Till det serverades kokt potatis. Maten var god men kycklingrulladen lite torr. Jag tänker att det här är ett ställe dit du i första hand går för stämningen, inte för maten, i alla fall på lunchen. Bardelen är helt magnifik och fransk och mysig, så dit ska jag gå på aw någon dag!

IMG_1439