Min senaste passion heter raclette. Det verkar vara förfärligt omodernt, för det var inte helt lätt att hitta den raclettegrill jag ville ha, och heller inte att hitta osten, men som allt som är tillräckligt omodernt är det nog snart trendigt igen. Raclette är en ko-ost som är halvmjuk och ganska salt, lite stinky också om du är känslig. Du smälter den i en bordsgrill och häller den över saker du vill äta, till exempel kokt skinka eller salami i rullar, kokt potatis och cornichons/syltlök. Enligt fransmännen måste du också dricka alkohol till för att bryta ned osten, rött eller vitt vin går lika bra. Näst bäst är Coca-Cola.
I Stockholm har jag hittat racletteost i Ostbutiken på Odengatan 33, även om många välsorterade delikatessdiskar i livsmedelsaffärer också kan ha osten. I Ostbutiken, Stockholm kostar den 350-400 kr/kilot. I Gävle, däremot, kostar racletteosten 200 kr/kilot. I alla fall om du köper den i finfina och välsorterade ostbutiken Ostbutiken på Nygatan 17. Ostbutiken, Gävle är inte lätt att hitta, men det uppvägs av kunnig service och fina priser.