Min kompis Linnéa har länge hyllat sin egen Nobis-dressing. Och det har hon gjort rätt i för i torsdags fick jag äntligen äta den, och den är magisk! Funkar som salladsdressing, skaldjurssås och lite allt möjligt. Tänk dig lite lättare majonnäs med smak, och smaken kan du bestämma över själv (min första dressing som jag har gjort idag är ganska vitlökig för jag ska ha den inte bara till salladen i det här inlägget utan också till lobster rolls imorgon).
Du behöver:
1 ägg
1/2 vitlöksklyfta (hackad eller fint skivad)
1 tsk fransk senap
en skvätt citron, typ (går bra med vitvinsvinäger också, säger Linnéa, och jag körde äppelcidervinäger)
en dos salt
neutral olja (jag körde raps-)
en doft vitpeppar (Linnéa byter ut mot SrirachasÃ¥s eller lite sambal – det gör smaken rundare)
Gör så här:
Lägg vitlök, senap, citron/vinäger i en skål. Knäck ägget med vass kniv + bryt isär, gröp ur med sked.
Mixa allt.
Fyll pÃ¥ med olja, i smÃ¥ skvättar. Mixa tills du fÃ¥r önskad konsistens. Smaka av – mer salt, citron, hetta? Till sist – mixa ner kryddgrönt (jag har bladpersilja i dressingen pÃ¥ bilden). Blir sÃ¥sen för tjock? Tunna ut med lite mjölk eller vatten. För tunn? Mer olja.