Koka upp en gryta med vatten. Medan du väntar på att vattnet ska koka skär du ett broccoliträd i fina små buketter. När vattnet kokar – salta. Släng de små buketterna i det kokande vattnet.
Medan broccolin kokar förereder du resten av maten. Olja en ugnsfast form i lagom storlek (jag använder rapsolja).
Rulla ut ett paket bacon på en skärbräda eller annat underlag.
När broccolin är kokt, häll av vattnet och låt den svalna. Fördela sedan broccolin jämnt på baconremsorna.
Lägg rullarna i den lätt oljade formen.
För att få i oss alla delar av kostcirkeln ska vi så klart ostgratinera härligheten. (Ost är ju som bekant en egen del i kostcirkeln.) Ockelbo Ost producerar tyvärr inte egen ost utan köper in och packar, men är ändå ett kul alternativ till de stora aktörerna.
Och skjuts in i ugnen!
Efter cirka 15-25 minuter, beroende på hur länge du orkar vänta på att osten ska få färg, så är rätten klar.
Servera som förrätt, en enkel lättare lunch, eller med kompletterande smårätt. Vi har framgångsrikt kombinerat den med chèvreomelett. Baconbroccolin på bilden åt vi med rödbetor, mer bacon och majskolv (grillrester).