Kategoriarkiv: Recept

Nu blir’e waldorfsallad och andra 70-talsklassiker (Bonus! Recept på redd skinksoppa)

Mat från 70-talet är väldigt roligt! Nu har jag hittat ett sätt att för endast 20 kronor fökovra mig i ugnspocherade ansjovisägg, värdinnans krämbakelser och korvgulasch.

20 kronor för fler än 100 recept!

 

Loppis är roligt! Om du rör dig utanför storstäderna kan du fortfarande göra riktiga fynd. Häromdagen köpte jag en bordsgrill, trots att jag redan har en, bara för att den kostade 260 kronor och var tjusigt röd. För 20 kronor hittade jag på samma ställe en samling receptkort från 70-talet.

Du kanske tror att 70-talet är omodernt och tråkigt. Omodernt – ja. Tråkigt – nej! 70-talet är bara missförstått.

70-talets oförtjänt dåliga rykte kommer sig förmodligen av saker som att avokado och ananas fortfarande var exotiska då. Och medan ananas idag ses som på sin höjd en tvivelaktig pizzaingrediens, har avokadon fått kultstatus i diverse ”hälsosamma dieter” (2000-talets ord för 70-talets betydligt rättframmare ”bantning”). 70-talet var på många vis före sin tid!

Frukt i maten var poppis! Här kiwi och konserverade persikohalvor i en fläskfilérätt – så blir den ”orientalisk”.

 

Du kanske tror flintasteken var en 90-talsuppfinning? Nej, den har anor från 70-talet!

 

Ur denna receptskatt: äggkupoler med skinka, lax- och tonfiskmousse, broccolitimbaler med mandelsås, krabbsallad med dill, redd skinksoppa…

Det ska bli mig ett nöje att återuppta bekantskapen med den numer närmast utdöda ingrediensen ”salladskrydda”, som förekommer flitigt i recepten. Det här kan inte bli annat än succé!

Den här stora lyckan vill jag inte hålla för mig själv utan delar med mig av ett av de mest intressanta receptet. Varsågod!

”Snabblagad och mycket god är den här soppan. Skinkan kan bytas ut mot kassler eller rester av annat kött.”

REDD SKINKSOPPA (4 portioner)

75-100 g rökt skinka
75-100 g rökt kalkonrulle eller kokt skinka
1 gul lök
1 stjälk bladselleri
1 grön paprika
3 msk smör eller margarin
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk rosépeppar
1/2 tsk timjan
1 krm svartpeppar
5 msk vetemjöl
5 dl köttbuljong
3 dl kaffegrädde
2 dl mjölk

Gör så här:
Skär skinka och kalkonrulle i tärningar. Skala och hacka löken. Skär selleri och paprika i små bitar.
Smält matfettet i en kastrull. Fräs lök, selleri och paprika några minuter.
Strö över salt, peppar, rosépeppar, timjan, svartpeppar och mjöl. Blanda om.
Vispa ner buljong, grädde och mjölk. Låt koka fem minuter.
Blanda ner skink- och kalkonbitar och låt soppan bli riktigt varm.
Smaka av och krydda ev mer. Servera.

Ett härligt söndagstips!

Recept: Glutenfri smördegspizza med grönkål och ost

IMG_5409

Igår testlagade jag en rätt från Allt om mat, en grönkålspizza på smördegsbotten som var jättelätt att göra! Vem som helst kan faktiskt lyckas med den.

Du behöver:

1 strimlad rödlök
1 msk smör (och lite mer smör och eventuellt lite rapsolja)
1 dl vatten
1 generöst msk socker
100 gram grönkål
1 förpackning smördeg (jag använde så klart glutenfri, Schärs funkade bra)
50 g riven västerbottensost (vad annars?)
50 g (grön)mögelost
ganatäppelkärnor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Stek rödlöken 3-4 minuter i 1 msk smör så den nätt och jämt får färg.
3. Häll på vattnet och låt nästan allt koka in. Strö på sockret och låt resten koka in. Endast lite ”klet” ska vara kvar på löken. Ta löken ur stekpannan.
4. Ta i lite mer smör och eventuellt olja i stekpannan. Fräs grönkålen mjuk. Det tar ungefär fem minuter.
5. Rulla ut smördegen på bakpapper på en plåt. Min kom praktiskt nog inlindad i bakpapper som gick att använda.
6. Lägg på västerbottensost och kål, i den ordningen, och grädda i ungefär tio minuter.
7. Ta ut plåten och smula över mögelost, lök och shitloads of granatäppelkärnor eftersom granatäppelkärnor är skitgott. (Allt om mat säger 4 msk, för den som vill veta.)
8. Stycka i lagom bitar efter behov (snittar eller förrättsbitar) och servera.

Enligt receptet ska bli 24 snittar till välkomstchampagnen men som igår blev sex minipizzor till middag för två personer. Nästa gång ska den här goda men inte så mättande pizzan få bli förrättspizza till sex personer. Så nu har du ett hum om mängd.

Du kan passa på att steka mer grönkål än du behöver till pizzorna, om du exempelvis har råkat köpa en hel förpackning kål, och sedan använda den stekta kålen till exempelvis pasta någon dag senare. Jag ska använda den överblivna osten tillsammans med den extra stekta kålen som pastasås, som exempel.

IMG_5412

3 viktiga saker att tänka på när du gör müsli

IMG_4161
Jag har ju gjort müsli förut, men det var ett tag sedan. Så länge sedan att jag inte hittade igen receptet trots att det ligger på min egen blogg utan fick improvisera lite. Och det går ju bra när det gäller müsli. För trots att jag kanske inte gjorde den ultimata müslin, så är den jättegod! Jag siktade på ungefär 8-10 dl torra ingredienser och 2-3 dl blöta.

Förutom det uppenbara kloka rådet att om du har ett recept, titta på det innan du gör müslin istället för efter, så lärde jag mig några andra bra saker idag:

1. Müsli är godast om du inte glömmer saltet.
2. Ha inte för mycket torra ingredienser på plåten, då blir ingredienslagret tjockt och müslin torkar inte bra.
3. Olivolja går inte lika bra som rapsolja i müslin, eftersom den har en smak.

Idag gjorde jag müsli så här:

IMG_4154

IMG_4158 IMG_4155 IMG_4157 IMG_4159

Recept: Mangosalsa

salsa2

När det är varmt ute längtar jag ofelbart efter grönsaker. Har de senaste dagarna ätit bland annat insalata caprese och vitlöksfräst broccoli (och jag gillar inte ens broccoli). Och flera gånger i veckan gör jag en mangosalsa. Jag gör den efter jag-tager-vad-jag-haver-principen där alla möjliga grönsaker kan delta, de enda kraven jag har är mango, salt och rödlök. Och att bitarna är fint skurna, det ska vara små bitar i en salsa.

Igår gjorde jag min salsa på:

1 mango, skalad
2 mellanstora tomater
10 sugar snaps (kraftig, krispig släkting till sockerärta)
1/2 liten rödlök
1 avocado

Skär allt i småbitar, rör om. Jag smaksatte med olivolja, flingsalt, svartpeppar och lime.

Lime kan så klart bytas mot annan citrusfrukt, prova gärna olika (grapefruktsalsa någon?). Koriander är väldigt gott att ha i, men verkar inte finnas att få i hela Gävle, så då gick det bra utan. Finhackad chili är en annan vanlig salsa-ingrediens. Prova dig fram!

salsa1

Bästa grilltillbehöret: Tsatsiki

tsatiki2

Av någon anledning (kyliga kvällar) har det blivit mycket klassiska husmanskosttillbehör till grillningen i sommar: pommes frites, ris, gräddsås. Men nu när värmen är här längtar jag efter helt andra tillbehör, som grönsaker (innehåller mer vatten än pommes frites) och kalla såser (kalla).

Igår blev det dags att göra årets första tsatsiki, som jag går på ett tidseffektivt och snabbt sätt. Receptet är enkelt: vitlök, yogurt, gurka, salt, svartpeppar, olivolja. Gör lite som du vill. Vanligtvis rivs och pressas gurkan för att bli av med vatten, men det går också bra att skära den i kuber. Jag orkade inte leta fram svartpeppar så jag körde utan. Egentligen ska yogurten rinna av i ett filter, vilket jag aldrig gör, och har du ingen yogurt och står ut med rinnig tsatsiki kan du fuska med filmjölk. Vitlöksmängden kan vara oändlig eller nästan ingenting. Och så vidare. Men så här gjorde jag min tsatiki igår.

2,5 dl grekisk yogurt (matlagningsyogurt är också bra)
3 vitlöksklyftor, pressade
2/3 gurka, riven grovt på rivjärn
1-2 tsk salt
Olivolja

Gör så här: Börja med att riva gurkan. Bre ut den på skärbräda och salta på den för att dra ut vatten.
Skala och press vitlöken i en skål. Slå på yogurten. Veva.
Gör något annat i en kvart.
Ta gurkan i dina rena händer och pressa den över diskhon för att bli av med så mycket vatten som möjligt. Veva ner i yogurten.
Smaka av med peppar och ev mer salt (gurkan är ju redan salt).
Ringla olivolja över.
Blir ännu godare nästa dag.

tsatiki1

Sommarens godaste drink: Daisy Beauty 2014

140708 drink1

Jag är faktiskt helt briljant ibland. Särskilt när jag hittade på sommarens bästa drink/cocktail/grogg Daisy Beauty 2014. Alla som har testat den gillar den!

När jag inte äter så jobbar jag (och inte helt sällan gör jag båda samtidigt). Jag jobbar på (och deläger) ett mode- och skönhetsmagasin som heter Daisy Beauty och när vi senast hade medarbetarfest uppfann jag en drink som jag kallar Daisy Beauty 2014. Den är episkt god och jag är ett geni som har hittat på den. Den är så god att du kommer att tacka mig efter att du har provat den. Faktum är att du kan ge dig ut på jakt efter rabarberdrycken från Värmdö Musteri på en gång, eftersom den är väldigt viktig för slutresultatet och inte helt lätt att hitta. Jag hittade den av en slump på en stormarknad, och nu till sommarferien har vi fem bag-in-boxar med till sommarstugan.

Ingredienser:
Rabarberdryck (jag har bara hittat från Värmdö musteri, men det kanske finns fler?)
Vaniljvodka (förvaras i frysen för optimal temperatur)
Pynt, exempelvis lime eller mynta eller både och

Gör så här:
Veva ihop kylskåpskall rabarberdryck och ”fryst” vaniljvodka över is i ett glas. Smaksätt/piffa med lime och mynta. Snyggast och godast är att servera i ett martiniglas, men andra glas funkar också.

Rabarber. Vanilj. Sommar. Livsfarligt. Varsågod.

140708 drink2

Tips för middagsrester: Ugnsomelett

140707 omelett1

En ugnsomelett är ett utmärkt sätt att göra något gott av gamla middagsrester, speciellt grillrester och potatis gör sig utmärkt i denna äggrätt. Glutenfritt, dessutom!

Det viktiga när du gör ugnsomelett är att du har lök i någon form i omeletten (gul lök, purjo- eller salladslök), och den fräser du i stekpanna innan du lägger den i en smord ugnfast form. Sedan står det dig fritt att blanda middagsresterna, i finskurna bitar, med löken och sedan hälla på omelettsmet (4-6 ägg, vispat med 1-2 msk vatten, salt, peppar). Tillaga omeletten cirka 25 minuter i 200 grader i ugnen. När den ser ut som ett bubbligt månlandskap och har fått lite färg i kanterna är det dags att ta ut den.

Omeletten på bilden innehåller salladslök, två sorters grillkorv och ett gammalt bacon. Smeten är gjord på 5 ägg, 1,5 msk vatten, 1 dutt salt samt några vrid på kvarnen med vit- och svartpeppar. Den räckte till två medelhungriga personer.

140707 omelett2

Recept: Världens godaste köttsoppa (4 pers)

IMG_1696

Det här är världens godaste köttsoppa och kanske onödigt krånglig, eftersom jag silar buljongen två gånger, jag är säker på att en gång går lika bra. Men så här gjorde jag i alla fall.

IMG_1676
Tina en älgbröstkorg som du har liggande i frysen. Såga upp den.

IMG_1678
Ta fram säsongens rotfrukter som du köpte för 2,90 kr/kilot. Såga upp dem i grova bitar. (På bilden saknas en gul lök.)

IMG_1680
Bryn älgbenen rätt hårt i grytan du sedan tänker koka soppa i. Ta ur dem när de fått fin ytfärg.

IMG_1684
Släng rotsakerna i samma gryta, som du inte sköljt ur efter älgbensbryningen, och fräs på.

IMG_1685Häll på 1,5-2 liter vatten. Lägg i en buljongtärning av valfri sort per halvliter vatten.

IMG_1688
Krydda med vitpeppar, svartpeppar, viltkrydda och lagerblad. Koka upp och låt koka minst 20 minuter.

IMG_1689
Sila allt över en skål. Släng de soggiga gamla grönsakerna åt helvete. Häll tillbaka goda buljongen i grytan.

IMG_1690
Koka de brynta revbenen i buljongen i 1,5 timme.

IMG_1691
Låt souscheferna diska upp. Det är viktigt att hålla rent i köket.

IMG_1695
När benen kokt ser soppan brungrå ut. Sila igen, häll i en ny omgång rotsaker – utan lök den här gången, men kanske med stora bitar potatis om du gillar det – och låt koka tillsammans med benen ytterligare 10-12 minuter. Rotsakerna ska vara mjuka.

IMG_1696

 

 

 

Recept: LCHF/glutenfri laxpaj

IMG_1320

Det är ju himla tur att sån här LCHF (eller var det GI?) är poppis, det gör det betydligt enklare att hitta glutenfria maträtter. Till exempel fick jag ett finfint recept på laxpaj av en bantande kompis. Jag modifierade det efter vad jag själv var sugen på den dagen; i original görs fyllningen på crème fraîche, fetaost, soltorkade tomater och gud-vet-vad förutom lax.

IMG_1312Pajbotten görs på 5 dl mandelmjöl, 2 ägg, 1 msk smör (jag avrundade uppåt), 1 tsk salt, 1 tsk fiberhusk och 1 tsk bakpulver. Degen blir rejält salt, så ta mindre salt om du är saltfobiker. Själv tycker jag salt är gott.

Degen ska vila i 10 minuter innan du bakar ut den, vilket är lagom länge för att du ska hinna springa på affärn och handla ingredienserna du har glömt. Sedan förgräddar du den 10-15 minuter i 200 grader. Under tiden kan du göra fyllning. Jag fräste purjolök i rapsolja.

IMG_1311

Och drog skinnet av en ungefär 300 gram tung bit kallrökt lax och tärnade den.

IMG_1314

Sedan slängde den i purjolöken. Jag hade också babyspenat kvar från lunchen, den fick vara med. Jag gissar att broccoli är jättegott, om man är lagd åt det hållet.

IMG_1315

Fyllningen la jag sedan i den förgräddade degformen, klippte en kruka dill över och gjorde en stanning på 2 dl grädde, 2 ägg, vitpeppar och salt som jag också slog på fyllningen.

IMG_1316

Sedan fick pajen stå i ugnen i 20-25 minuter till stanningen stelnat. Vi åt den med varsin god tomat, och den räckte då till två personer och lite till.

IMG_1320

Recept: Baconbroccoli (2 pers)

IMG_0418

Koka upp en gryta med vatten. Medan du väntar på att vattnet ska koka skär du ett broccoliträd i fina små buketter. När vattnet kokar – salta. Släng de små buketterna i det kokande vattnet.

IMG_0425

Medan broccolin kokar förereder du resten av maten. Olja en ugnsfast form i lagom storlek (jag använder rapsolja).

IMG_0420

Rulla ut ett paket bacon på en skärbräda eller annat underlag.

IMG_0421

När broccolin är kokt, häll av vattnet och låt den svalna. Fördela sedan broccolin jämnt på baconremsorna.

IMG_0429

Lägg rullarna i den lätt oljade formen.

IMG_0435

För att få i oss alla delar av kostcirkeln ska vi så klart ostgratinera härligheten. (Ost är ju som bekant en egen del i kostcirkeln.) Ockelbo Ost producerar tyvärr inte egen ost utan köper in och packar, men är ändå ett kul alternativ till de stora aktörerna.

IMG_0437

Och skjuts in i ugnen!

IMG_0438

Efter cirka 15-25 minuter, beroende på hur länge du orkar vänta på att osten ska få färg, så är rätten klar.

IMG_0442

Servera som förrätt, en enkel lättare lunch, eller med kompletterande smårätt. Vi har framgångsrikt kombinerat den med chèvreomelett. Baconbroccolin på bilden åt vi med rödbetor, mer bacon och majskolv (grillrester).