Gravad lax är bland det godaste man kan äta så här års. Eller rökt lax, eller pepparlax, eller kall lax i någon annan form. Och då vill man gärna ha något gott till laxen också, exempelvis något med potatis. Då kan man göra en väldigt enkel hovmästarsallad. Den funkar också utmärkt på picknick och går enkelt att göra i stora mängder till exempelvis studentmottagningar, födelsedagsfirande eller midsommar. En perfekt sommarsallad!
Idén till salladen har jag snott från Riche och förändrat efter min smak och mina behov till något jag kan göra på tio minuter om det finns kall kokt potatis i kylskåpet. (Jag har mer potatis och andra grönsaker än Riche, som heller knappast använder köpt hovmästarsås.) Godast är min variant av hovmästarsallad med mandelpotatis – min kommer från Gryssjön – men annan potatis går också bra. Gör så här:
Koka potatis och låt den svalna. Potatisen kan vara ljummen eller kall men inte varm. Gammal potatis har fördelen att vara lätt att skala: skalet går att ”klämma” av (som på bilden nedan). Har potatisen tunt skal kan du gott lämna det på. Jag lagar gärna mat snabbt så jag brukar ta bort skal som fastnar i kniven eller går enkelt att ta av, annars får skalen vara kvar i salladen.
Koka upp vatten i en ganska stor kastrull (sparris ska få plats) medan du håller på med potatisarna.
Och så delar du potatisen i bitar som är så stora att de passar din smak. Jag har dem gärna ganska stora.
Skölj ett paket sockerärter eller ännu hellre sugar snaps (en kraftigare och krispigare släkting till sockerärtan). Torka av dem allt blött.
Strimla dem i minismå bitar.
Någonstans här borde vattnet ha kokat upp så att du kan slänga i sparrisen. Koka kort, 3-5 minuter. ungefär så lång tid som det tar att skala och skiva en röd lök supertunt. Och när jag säger supertunt menar jag så tunt att lökringarna är nästan genomskinliga.
Häll sedan vattnet av sparrisen och skär sparrisen i två-tre delar.
Blanda alla grönsaker med potatisen i en skål. Ta fram en burk hovmästarsås.
Ta ett verktyg som också är bra att röra med, exempelvis en slickepott, och veva ner ungefär 1 dl hovmästarsås i salladen. Ta lite mer om du gillar hovmästarsås och/eller kladdiga sallader.
Sedan lägger du i en påse babyspenat. Den gör att salladen ser mindre fräsch ut eftersom spenaten bli så soggig, speciellt dagen efter om det blir rester, så vill du servera något som ser snyggt ut på tallriken kan du hoppa över spenat.
Sedan kan du pimpa salladen med salt, peppar och dill, om du vill.
Servera sedan med sommarlax, vi använde gravad och strösslade dill över.
Gott och enkelt att fixa. Nu är lördagens lunch fixad. Eller iaf uttänkt. Tack snygging 🙂