Bartömning sommaren 2023 efterrättscocktail Batida

Är du sugen på flytande vuxenefterrätt? Då har jag ett förslag!

I sommar har jag ägnat mig åt att försöka dricka upp alla konstiga spritsorter jag och Sam har samlat på oss genom åren. Vi har nämligen en bild av oss själva som The Great Gatsby-tjusiga personer som varje dag klockan fem tar en intressant och komplex cocktail, elegant klädda som dandy/Greta Garbo. Därför köper vi alltid märkliga, exotiska spritsorter på resa. Tyvärr har vi ingen aning om vad de bäst ska blandas med och hur vi faktiskt gör dessa filmvärdiga drinkar. Flaskorna blir därför dammsamlare hemma i det (väldigt stora) barskåpet.

Så i dessa sparsamma och hållbara tider vill jag göra mitt för planeten och konsumera saker vi redan har. Alltså: bartömning. Och: ägna semestern åt att söka och testa recept som inkluderar bananlikör, Minttu och blodapelsingin.

Och cachaça.

Den självklara lösningen här är ju caipirinha. Men om man har dåligt tålamod är muddlande en väldigt frustrerande aktivitet, inte minst eftersom den föregås av skärande av (små!) klyftor och kärnpillande. Så caipirinha utgår därför ur repertoaren.

Kvar finns batida, sockerrörssprit med fruktjuice, lime och kondenserad mjölk. Sötad kondenserad mjölk. Tagen av den allmänna sydamerikanska vajben valde jag dessutom den rejält söta ananasjuicen (istället för, som föreslaget av mången recept, det mer sötmabalanserade kokosvattnet).

Till saken hör också att jag inte är särskilt förtjust i söta drinkar (eller söta efterrätter eller söta bakverk eller sötpotatis för den delen). Så när jag kom hem med mina sockerpackade cocktailingredienser blev jag lite äcklad av tanken på dem alla tillsammans. Jag förträngde batidan.

Men ja, igår kände jag mig öppen och äventyrlig och tog tag i saken. Jag skakade 6 cl ananasjuice, 5 cl cachaça, 3 cl kondenserad mjölk och 1 cl limejuice med is. Jag hällde den fluffiga vätskan, inte olik lättvispad grädde, i ett glas. Jag höll andan. Jag smakade.

Resultat: efterrätt. Och en SJUKT GOD sådan. Minns du barndomens ananassplit? Tänk dig en flytande sådan med en diskret spritig underton. Magiskt gott!

Varför har ingen berättat för mig om den här utmärkta sommardrinken/semesterfantasin/efterrätten tidigare? Jag drack två! Och det hade kunnat bli fler om jag inte hade varit utmattad efter arbetsveckan och gick och la mig klockan 21 på en fredag.

BATIDA – en ny upptäckt i min drinkreceptsamling!

Och cachaçan kom till användning också.

Den här bartömningsidén är genial! Vi lär oss nya saker, hittar nya smaker och får användning för dammsamlare hemma. Någon som har tips på vad man gör med sliskig, giftgrön Midori?