Grilltips: Vitlökschampinjoner

IMG_0285

Förra årets favorit: Vitlökssmörsfyllda champinjoner. Du behöver inte vara en mästerkock för att räkna ut hur man gör såna här men om semesterhjärnan har tagit över ska jag hjälpa dig på traven. Vi brukar äta två champinjoner per person om du har endast ett annat tillbehör till köttet, förutom sås.

Ställ fram ungefär 50 gram smör i rumstemperatur. Låt stå till smöret blivit mjukt, cirka 30-45 minuter. Pressa 3-4 klyftor vitlök i smöret och salta. Rör om.

Vrid försiktigt foten av fyra stora champinjoner. Skär av fotens nedersta del och hacka resten av foten.

Fyll champinjonhattarna med en dryg tesked vitlökssmör. De ska inte vara fyllda till brädden, då kokar smöret över på grillen. Lägg champinjonfotshacket som ett ”lock” ovanpå smöret. Då minskar risken att smöret kokar över och rinner ner på kolen.

Grilla 10-15 minuter på sidan av kolen. Möjligen kan du ha svamparna ovanför kolen en halv minut i början för att få grillmönster på dem.

Servera med kött, sås och något fler tillbehör, exempelvis grillad majs, sparris eller halloumi.

Lägg märke till det smutsigt apelsingula autentiska 70-talsporslinet som har bott i sommarstugan ända sedan det var modernt.

IMG_0286