Middagstips: Flygande Jakob

IMG_0321

Tack vare Sveriges Televisions utmärkta serie Historieätarna (som vi alla så klart betalar TV-licens för att få se!) fick jag i torsdags inspiration att laga en alldeles utmärkt märklig och god rätt som jag inte ätit på länge. Så här gjorde jag min variation på Flygande Jakob.

Jag la fyra små kycklingfiléer i en rapsoljad ugnsfast form och satte in dem i ugnen i 225 graders värme i 20 minuter. Under tiden kokade jag ris, skivade tre bananer och vispade 2 dl vispgrädde. I grädden blandade jag 0,5 dl chilisås, salt och en ansenlig mängd av kryddblandningen pil-pil, som jag har fått av en väninna. Är du inte lagd åt pil-pil-hållet går allt som är starkt bra, exempelvis fajitaskrydda (tänk färdig kryddblandning på tacohyllan) eller berbere.

Efter 20 minuter la jag banan och vispgrädde på kycklingfiléerna i ugnen och satte in dem 15 minuter till. Innan servering pimpade jag med jordnötter. Serverat med ris blev det glutenfritt. Och som du ser på bilden kommer kökskaklet här i sommarstugan från rätt tidsepok också. Gott så!