Kaffeduell: Jura Impressa C5 vs Nescafé Dolce Gusto Circolo Automatic

kaffeduell

För flera månader sedan inleddes ett aktivt testande av en maskin från Nescafé som gör så kallat kapselkaffe. Sambon är kaffesnobb, jag gillar kaffe som är utspätt med mycket mjölk eller kanske rentav lite grädde. Hans favorit är etiopiska bönor, min favorit är Löfgrens Lila frystorkat (serveras bland annat på Berns). Vi är två personer som dricker kaffe varje dag, och någon gång i månaden har vi kafferep när vi brassar stora termosar fulla från Juran.

Sedan tidigare har vi en Jura Impressa C5 som kostade oss 7000 i inköp för sju år sedan och sedan dess ytterligare ungefär 2000 i reparationer (till exempel just när vi inledde Nescafé-testet). Dolce Guston kostar ungefär 2000 kr. Nescafé-kapslarna kostar ca 60 kr/16 st i mataffären (finns billigare på nätet, särskilt vid köp av storpack). Jag tycker det är dyrt, trots att jag har räknat ut att det tar mig och Sam 3,5 år att dricka upp prisskillnaden i kaffekoppar.

Vi är båda överens om att kaffet blir bättre i Juran, som maler hela bönor. Vi tycker också att den är mer prisvärd, då vi efter inköp bara betalar för bönor (och reparationer). Ska sägas att vi inte har haft Dolce Guston mer än tre månader; det kan hända att dess reparationer skulle bli ännu dyrare än Jurans (2000 kr under sju år).

Fördelarna med Dolce Guston är att den är enklare att lära människor (läs: gamla föräldrar) att använda. Juran ska tömmas och fyllas på och rengöras oftare, Dolce Guston är det bara kapslar och vattenpåfyll som kräver tankemöda. Handhavandet av Dolce Guston är lite mer intuitivt.

Jag gillar Dolce Guston men kan baserat på fakta och analys inte rekommendera någon att köpa den framför Juran. Ska du välja att köpa Dolce Guston ska du vara emotionell: välj den för att den är lite enklare att förstå och lite sexigare.