Kategoriarkiv: Fika

Sveriges godaste glutenfria kakor kommer från Granö

Om du inte tål gluten finns det absolut anledning att ta en omväg om Granö i Västerbotten, för där förbi Sara bröd och kakor.

I julas överraskade pappa med både glutenfria mjukkakor och glutenfritt tunnbröd från en bagarstuga på den västerbottniska landsbygden. Det är att vinna högsta vinsten för den som har doppigrytan med vört de senaste fem åren.

Glutenfri mjukkaka, 95 kr/4 halvrundlar.

 

Tunnbröd med messmör.

Det absolut bästa med Saras mjukkakor är att jag äntligen kan göra tunnbrödrullar igen. Godaste pålägget är messmör.

Eftersom jag råkar befinna mig i krokarna endast 11 mil bort kollade jag om Saras glutenfria hade öppet och upptäckte då att det har tillkommit både syltgrottor och kolakakor i sortimentet. Tricket med allt glutenfritt Sara bakar är att det inte smakar glutenfritt (däremot smör, och det är ju 100 gånger bättre). Jag köpte 50 kolakakor och 20 syltgrottor, vilket den som har ätit köpta glutenfria kakor förstår är i minsta laget, men jag ska ju få hem dem till Stockholm också.

Den som liksom jag inte tål gluten förstår lyckan!

Finns med blåbär och hallon.

 

Kolasnittar.

Tips London: Claridge’s Afternoon Tea

IMG_9607

Du som inte tål gluten, gillar lyx, tycker om att fika och råkar passera London någon gång i livet måste MÅSTE MÅSTE uppleva en afternoon tea på Claridge’s. Som glutenintolerant är det närmast otroligt att en måltid som bygger på bröd och bakverk skulle kunna vara ett resmål i sig, men just det här afternoon tea:t är värd en omväg. Ja, den är värd en hel resa faktiskt!

Jag har afternoon teat (=verb?) på flera av Londons flottaste ställen, exempelvis Rosewood, Sketch och The Library Lounge. Inget av dem är ens i närheten av Claridge’s. Det som skiljer agnarna från vetet är brödet. Medan flera andra hotell och restauranger klarar av att erbjuda tolerabla, ibland nästan goda, sötsaker är det oerhört svårt att skapa ett fluffigt, välsmakande glutenfritt bröd, speciellt till de engelska sandvikarna som är väldigt tradiga i sig. Men det gör Claridge’s, och de gör det så bra att deras afternoon tea numer är ett givet utflyktsmål på om inte varje så i alla fall varannan londonresa.

En afternoon tea består av först mackor, sedan scones med clotted cream (tjockvispad grädde), sylt och lemon curd (obeahgligt söt citronkräm). Just Clardige’s erbjuder en fantastisk temarmelad från franska Mariage Frères till sina scones. Den är värd att köpa med sig hem. Dessa ganska söta glutenfria små scones är dessutom de godaste scones jag har ätit i hela mitt liv, inklusive den tid jag åt gluten. Efter mackor och scones kommer ett urval bakelser, gärna färgglada sådana.

Förutom det anmärkningsvärt goda brödet och de fenomenala sconesen så är också temenyn något utöver det vanliga. Det finns många sorter, många roliga sorter, många ovanliga sorter och många lyxiga sorter. Och många goda sorter! Självklart får du byta sort när du vill, så du hinner med att prova två-tre stycken utan problem.

Personligen är jag inte så intresserad av sötsaker, jag äter dem halvhjärtat och pliktskyldigt mot slutet, men den som gillar bakverk blir inte besviken.

Jag kan inte nog rekommendera det här fantastiska stället! Främst för dig som är glutenintolerant, men även för dig som gillar te, England och lyx också.

IMG_9596

IMG_9590

IMG_9612

Testat: Kusmi Prince Vladimir, Thé Vert à la Rose, Chocolate-Epices

140707 Kusmi

Jag har tur nog att ha gäster som kommer med fina värdinnegåvor när jag bjuder på kalas. Senast fick jag dessa mini-teburkar från Kusmi. När man som jag gillar smaker är det roligare att testa tre än att hitta en perfekt på en gång. Och när man som jag tycker att 219 kronor för en burk te är lite väl dyrt, är det bra att få dyra teet i present.

Prince Vladimir: Bergamot- och citrussmaksatt svart te med toner av kanel och vanilj. För mig som älskar ur-teet Earl Grey är det här favoriten ur trion.

Thé vert à la rose: Är, precis som det låter, ett grönt te smaksatt med ros. Den alltför parfymaktiga smaken mildras av de vackra tebladen som bildar organiska, sammetslena former i vattnet. Och grönt te ska ju vara så nyttigt, gubevars.

Chocolate-Épices: Kusmi har fler chokladsmakande teet, vilket är konstigt eftersom chokladte är konstigt. Vill jag har choklad dricker jag choklad. Chokladsmakande saker ska inte ha tunn, vattning konsistens. Om vi bortser från det är teet för all del drickbart, men jag kommer inte köpa det igen.

Eftersom jag fortfarande tycker att 219 kronor för en teburk är rent oförskämt, kan jag erkänna att jag har fått smak för Kusmis teer. Om någon vill ge mig en present någon gång så är jag väldigt nyfiken på Smoky Earl Grey då både bergamott och rökta teer är två favoriter.

Nya favoritmackan: Rawfoodkex med paprika och tomat

IMG_1096

När jag inte äter mat, och ibland då också, så jobbar jag. På en tidning. Och en av våra favoritfotografer kom med en helt fantastisk present: rawfoodkex från Renée Voltaire. Jag tycker Renée Voltaire är larvigt dyr, för att inte tala om pretentiös, och dessutom lika fånig som paleo, LCHF och alla andra uppsnitsade bantingsmetoder, men som glutenintolerant måste jag ändå praise the lord för att rawfood har blivit trend. Tack vare folks intresse för sin ”hälsa” (vilket oftast är ett modernt sätt att säga ”midjemått”) finns det massor av märkliga dieter som hjälper mig hitta bra glutenfria alternativ. Det här lyxknäckebrödet är det senaste exemplet. Med smak av paprika och tomat, räcker det med en mosad avokado och citronpeppar som pålägg för perfekt mellanmålsstomme.

Fyra skivor kostar 47 kronor. Som hittat.

Rawfoodkex_tomat_paprika

Quesadillas med pulled pork

IMG_3163

Ofta när jag hittar en god maträtt jag inte har ätit på ett tag, blir jag besatt och äter den ofta. Som nu när jag har hittat ICAs jättegoda, glutenfria tortillabröd: Nu blir det quesadillas dag ut och dag in. Västerbottensosten är svår att passa in, då den kräver vissa kompletterande smaker för att komma till sin rätt och inte ta över paletten, så här har jag en mildare ost tillsammans med pulled pork.

Pulled pork är för övrigt inte hälften så god som pulled högrev (favoritrecept här).

IMG_3162

Bästa mellanmålet: Baguette med salami & brie

IMG_2208

Det är svårt att hitta bra bröd när du inte äter gluten, men det mesta glutenfria brödet är gott okej så länge det är varmt. Därför har det blivit mycket värmda baguetter på sistone. Jag åt massor med baguette med salami, tomat och brie på den tiden jag reste mycket till Frankrike och fortfarande trodde att jag tålde gluten. Idag har jag uppat baguetterna genom att välja brie de meaux och tryffelsalami istället för de vanliga varianterna. Lika gott idag; kompenserar nästan för glutenfria.

Lyxte från Ladurée

IMG_1431

Jag dricker sällan te eftersom jag älskar koffeinkicken jag får av kaffe, älskar smaken, och är uppfödd i norrländsk kaffekultur. Men kaffe får mig att blanda bokstäver när jag skriver och ökar stressen så mycket att jag ibland blir helt handlinsförlamad (= opraktiskt), så jag försöker att bara dricka det på semester och helger. Istället kan jag uppskatta ett gott te, särskilt när det serveras i fina tebryggaren från Eva Solo. Eva Solo är ett genialiskt danskt märke som gör droppfria korkar och klär sina kannor i neopren för att hålla kyla och värme. Jag köper sällan te själv men blir väldigt glad när jag får goda teer i present, som till exempel aromatiska Thé Eugéne från Ladurée, ett svart kinesiskt te milt smaksatt med röda frukter, hallon, jordgubbar, körsbär och röda vinbär. Ett annat favoritte är champagneteet från NK (tack, Thérese!).

Kom igen, Hemglass!

IMG_0334

Det här är det roligaste jag har gjort idag – köpt glass från glassbilen för första gången på 30 år!

Hemglass borde vara Sveriges mest framgångsrika matleverantör, inte bara för att frysta varor håller sig frysta från butik till kök utan också för att:

1. Glassbilen är retro och vintage är mode.
2. Glassbilen hemleverar och hemleverans är mode, se bara på Mathem, Middagsfrid, Linas matkasse, Svarta lådan, med flera. Köper du direkt från bil är det bara nästan hemleverans, men Hemglass har faktiskt hemkörning också.
3. Det är typ en rullande glasskiosk och streetfood är mode.

Det enda som saknas är lite marknadsföringstricks. Dels ett mer modernt sortiment med frozen yogurt, laktos- och glutenfritt, frysta smoothies och olika ”hemlagade” alternativ, dels ny design som för tankarna till en amerikansk 50-talsdiner (polkagrisrandig glassbil med Jailhouse Rock som signal), dels ett samarbete med en känd kock eller valfritt matlagningsprogram. Varsågod för tipset, Hemglass. Jag skickar faktura.