Kategoriarkiv: Fika

Recension av 2023 års julkalender från Pärlan

Gillar du välgjorda, smakbalanserade praliner? Då ska du köpa Pärlans julkalender.

Om du liksom jag tycker att måltiden blir perfekt med en liten sötsak till kaffet, då vill du så klart ha en chokladkalender!

I år har jag öppnat två lyxvarianter av chokladkalender: Mr Cakes godiskalender och Pärlan Konfektyrs ”Kola i choklad”-kalender. Medan Mr Cake är ett trendigt kafé och bageri med amerikansk inspiration så är Pärlans Konfektyr ett gammeldags kolakokeri med inspiration från 1940-talet.

Vad är Pärlans konfektyr?

Pärlans konfektyr gör hantverksmässigt godis som talar till samtidens längtan efter det traditionella och genuina. En av de första i genren var Åre chokladfabrik som startade sin tillverkning 1994. 1997 öppnade Chokladfabriken i Stockholm. 2004 öppnade Malmö chokladfabrik och skånska kollegan Svenska kakao. Och så vidare. De flesta av dessa omsätter 25-30 miljoner kronor. Pärlans, som startade 2010, ungefär 10 miljoner mindre.

Pärlans konfektyr må vara ett lite mindre bolag men produkterna är naggande goda! Jag är sedan tidigare ett Pärlans-fan. När jag har råd köper jag sex praliner ”Kola i choklad med havssalt” till det hutlösa priser 110 kr. Jag gömmer dem för Sam, som om tillfälle ges äter allt gott som finns hemma. Då kan jag elegant trolla fram en delikat bjudpralin de dagar vi hinner sitta ned och dricka kaffe tillsammans. Och just ”kola i choklad” är temat för de 24 godbitarna i den här julkalendern så förväntningarna är så klart höga.

Min recension av Pärlans julkalender

Mina höga förväntningar infrias. Med råge! Av de 24 luckorna får ingen pralin lägre betyg än medelbetyget 3 (på en femgradig skala där 5 är toppbetyg). De flesta praliner får betyg 4 och flera stjärnor med betyg 5 gömmer sig också bakom luckorna. Här finns många läckerbitar för läckergommar!

Pralinerna smakar underbart! De smakar smör, grädde, vanilj, choklad, bär och kryddor, precis som de ska. De smakar hemgjort, de smakar hantverk, de smakar äkta, de smakar omsorg, de smakar dyrt!

 

Många chokladbitar bygger på självklara smaker, ”vanliga” bästsäljare som ingår i alla konfektyrtillverkares grundutbud. Men en god vaniljkola kan alla göra, en whisky- eller hjortronkola är inte lika publikfriande. Mina favoriter är de mer överraskande och utmanande smakerna, exempelvis parfymiga rosmarin eller örtiga lavendel. Utan dem skulle kalendern kännas mer daterad och mindre exklusiv.

Jag och Sam delar varje pralin, precis som vi delar på Mr Cakes julkalender, och det är betydligt svårare att vara osjälvisk och generös med Pärlans godis. De är ju så GODA! Det är barnslig millimeterrättvisa som gäller vid varje kluven chokladtryffel: Den som inte delar får välja vilken halva hen vill ha.

Om jag ska krysta fram något som går att förbättra med kalendern så vore det roligt om 4-5 luckor var något annat än just kola i choklad, men jag är 100% nöjd med den som den är.

Är Pärlans kalender värd pengarna?

429 kronor kan låta som mycket pengar för 24 kolachokladpraliner men varenda godis är värd 18 kronor. Det känns så självklart att jag och Sam inte ens behöver säga det högt till varandra att vi nästa år köper två Pärlans, så att vi slipper dela.

Tre bra saker med Pärlans kalender

  • Jättegoda kolor i choklad
  • Både publikfriande och överraskande smaker
  • Hög lägstanivå på pralinerna

Tre dåliga saker med Pärlans kalender

  • Saknar variation på godissorterna
  • Svår att få tag på om du inte besöker dyra delikatessaffärer i Stockholm
  • Svåröppnade luckor

Om du vill veta varför du mycket hellre ska köpa en (eller två!) adventskalendrar från Pärlan än en mycket snyggare från Mr Cake så hittar du min recension av Mr Cakes julkalender här.

Recension av 2023 års julkalender från Mr Cake

Tycker du om delikata praliner, fin choklad och lyxiga godbitar i största allmänhet? Ja, då ska du inte köpa en julkalender från Mr Cake.

I år har jag och Sam köpt två chokladkalendrar att dela på, Pärlans och Mr Cake.

Pärlans är en gammeldags chokladtillverkare med kola, praliner och annat handgjort godis på repertoaren. Mr Cake är ett konditori som gör moderna bakverk med amerikansk inspiration. Hit går du för en Red Velvet Cake eller cheesecake! Bakverken på Mr Cake är ofta innovativa och alltid vackra att se på.

Design av Mr Cakes adventskalender

Estetik är Mr Cakes signum och det märks även på kalendern. Medan Pärlans har ett mer klassiskt, platt kalenderformat så är Mr Cakes en tjusig byråliknande box omsluten av ett brett blankt band knuten i stor och trendig rosett. Den här praktpjäsen kostar 879 kr.

Det snyggt designade locket lyfts på skolbänksvis och därunder finns 12 vackra kartonger. Varje kartong är så klart en lucka och innehåller två eller fler praliner, eftersom kalendern är avsedd att delas. Mr Cakes grundare Roy Fares är en trendkänslig person – klart att han har lyckats införliva det i restaurangvärlden populära konceptet ”sharing” i sin julkalender!

Den nedre delen av boxen är en utdragbar låda som innehåller 12 kartonger som är identiska med övervåningens. 

Fram tills nu får chokladkalendern från Mr Cake högsta betyg! Idé, konstruktion och design renderar guldstjärnor!

Stort plus även för den tydliga, läsbara och lättfunna listan med ingredienser och allergener för varje pralin. Julkalendern har faktiskt inga svaga punkter… förutom själva pralinerna.

Pralinerna i Mr Cakes julkalender

Pralinerna är ett radband av besvikelser. Smaken på så gott som alla godisbitar domineras av socker och billigt fett. Första intrycket är sött och gott, medan andra, tredje och alla efterföljande intryck är halvhärsket kakaosmör och översockrad pappkartong. 

Ingenting i vare sig smak eller konsistens signalerar kvalitet. Mr Cakes julkalender är en fadd, torr och överlag underväldigande upplevelse. De tillsatta kryddor och smakämnen som ska särskilja chokladbitarna från varandra har en syntetisk klang och är dessutom underordnade smaken av masstillverkning. Medan kalenderns utseende passar på Fina gatan kommer innehållet från en outlet.

Ju längre in i december vi kommer desto större blir uppgivenheten och desto mindre smaktuggor tar vi ur varje godisbit. Inte ens Sam, som är lika kräsen som den genomsnittlige labradoren, äter upp alla. Innehållet i lucka 23 och 24 åker direkt i komposten.

Är Mr Cakes julkalender värd sitt pris?

Självklart tycker jag inte att kalendern är värd sitt pris! Det är mina sämst spenderade 879 kronor i år. Om det inte var för den överdådiga förpackningen så skulle jag säga att kommatecknet på prislappen borde flyttas ett steg åt vänster.

 

Vill du veta vad andra tycker om Mr Cakes chokladkalender?

Smaken är ju bekant som baken. ELLE Mat & Vin har gett Mr Cakes kalender högst betyg i sitt kalendertest. Jag utgår från att Elles testare äter med ögonen och endast med dem.

Om jag ska försöka komma på något positivt som adventskalendern från Mr Cake har bidragit med i mitt liv så är det väl att jag känner mig genuint lättnad när jag tänker på att jag aldrig behöver äta godis från Mr Cake igen.

3 bra saker med julkalender från Mr Cake

  • Snygg och välgjord förpackning
  • Två eller fler praliner i varje lucka
  • Lättfunnen och lättläst allergenlista

3 dåliga saker med julkalender från Mr Cake

  • Godisets kvalitet
  • Godisets smak
  • Priset

Har du haft någon ät- eller drickbar kalender i år? Tipsa mig gärna så att jag gör ett bättre kalenderval 2024!

Sveriges godaste glutenfria kakor kommer från Granö

Om du inte tål gluten finns det absolut anledning att ta en omväg om Granö i Västerbotten, för där förbi Sara bröd och kakor.

I julas överraskade pappa med både glutenfria mjukkakor och glutenfritt tunnbröd från en bagarstuga på den västerbottniska landsbygden. Det är att vinna högsta vinsten för den som har doppigrytan med vört de senaste fem åren.

Glutenfri mjukkaka, 95 kr/4 halvrundlar.

 

Tunnbröd med messmör.

Det absolut bästa med Saras mjukkakor är att jag äntligen kan göra tunnbrödrullar igen. Godaste pålägget är messmör.

Eftersom jag råkar befinna mig i krokarna endast 11 mil bort kollade jag om Saras glutenfria hade öppet och upptäckte då att det har tillkommit både syltgrottor och kolakakor i sortimentet. Tricket med allt glutenfritt Sara bakar är att det inte smakar glutenfritt (däremot smör, och det är ju 100 gånger bättre). Jag köpte 50 kolakakor och 20 syltgrottor, vilket den som har ätit köpta glutenfria kakor förstår är i minsta laget, men jag ska ju få hem dem till Stockholm också.

Den som liksom jag inte tål gluten förstår lyckan!

Finns med blåbär och hallon.

 

Kolasnittar.

Tips London: Claridge’s Afternoon Tea

IMG_9607

Du som inte tål gluten, gillar lyx, tycker om att fika och råkar passera London någon gång i livet måste MÅSTE MÅSTE uppleva en afternoon tea på Claridge’s. Som glutenintolerant är det närmast otroligt att en måltid som bygger på bröd och bakverk skulle kunna vara ett resmål i sig, men just det här afternoon tea:t är värd en omväg. Ja, den är värd en hel resa faktiskt!

Jag har afternoon teat (=verb?) på flera av Londons flottaste ställen, exempelvis Rosewood, Sketch och The Library Lounge. Inget av dem är ens i närheten av Claridge’s. Det som skiljer agnarna från vetet är brödet. Medan flera andra hotell och restauranger klarar av att erbjuda tolerabla, ibland nästan goda, sötsaker är det oerhört svårt att skapa ett fluffigt, välsmakande glutenfritt bröd, speciellt till de engelska sandvikarna som är väldigt tradiga i sig. Men det gör Claridge’s, och de gör det så bra att deras afternoon tea numer är ett givet utflyktsmål på om inte varje så i alla fall varannan londonresa.

En afternoon tea består av först mackor, sedan scones med clotted cream (tjockvispad grädde), sylt och lemon curd (obeahgligt söt citronkräm). Just Clardige’s erbjuder en fantastisk temarmelad från franska Mariage Frères till sina scones. Den är värd att köpa med sig hem. Dessa ganska söta glutenfria små scones är dessutom de godaste scones jag har ätit i hela mitt liv, inklusive den tid jag åt gluten. Efter mackor och scones kommer ett urval bakelser, gärna färgglada sådana.

Förutom det anmärkningsvärt goda brödet och de fenomenala sconesen så är också temenyn något utöver det vanliga. Det finns många sorter, många roliga sorter, många ovanliga sorter och många lyxiga sorter. Och många goda sorter! Självklart får du byta sort när du vill, så du hinner med att prova två-tre stycken utan problem.

Personligen är jag inte så intresserad av sötsaker, jag äter dem halvhjärtat och pliktskyldigt mot slutet, men den som gillar bakverk blir inte besviken.

Jag kan inte nog rekommendera det här fantastiska stället! Främst för dig som är glutenintolerant, men även för dig som gillar te, England och lyx också.

IMG_9596

IMG_9590

IMG_9612

Testat: Kusmi Prince Vladimir, Thé Vert à la Rose, Chocolate-Epices

140707 Kusmi

Jag har tur nog att ha gäster som kommer med fina värdinnegåvor när jag bjuder på kalas. Senast fick jag dessa mini-teburkar från Kusmi. När man som jag gillar smaker är det roligare att testa tre än att hitta en perfekt på en gång. Och när man som jag tycker att 219 kronor för en burk te är lite väl dyrt, är det bra att få dyra teet i present.

Prince Vladimir: Bergamot- och citrussmaksatt svart te med toner av kanel och vanilj. För mig som älskar ur-teet Earl Grey är det här favoriten ur trion.

Thé vert à la rose: Är, precis som det låter, ett grönt te smaksatt med ros. Den alltför parfymaktiga smaken mildras av de vackra tebladen som bildar organiska, sammetslena former i vattnet. Och grönt te ska ju vara så nyttigt, gubevars.

Chocolate-Épices: Kusmi har fler chokladsmakande teet, vilket är konstigt eftersom chokladte är konstigt. Vill jag har choklad dricker jag choklad. Chokladsmakande saker ska inte ha tunn, vattning konsistens. Om vi bortser från det är teet för all del drickbart, men jag kommer inte köpa det igen.

Eftersom jag fortfarande tycker att 219 kronor för en teburk är rent oförskämt, kan jag erkänna att jag har fått smak för Kusmis teer. Om någon vill ge mig en present någon gång så är jag väldigt nyfiken på Smoky Earl Grey då både bergamott och rökta teer är två favoriter.

Nya favoritmackan: Rawfoodkex med paprika och tomat

IMG_1096

När jag inte äter mat, och ibland då också, så jobbar jag. På en tidning. Och en av våra favoritfotografer kom med en helt fantastisk present: rawfoodkex från Renée Voltaire. Jag tycker Renée Voltaire är larvigt dyr, för att inte tala om pretentiös, och dessutom lika fånig som paleo, LCHF och alla andra uppsnitsade bantingsmetoder, men som glutenintolerant måste jag ändå praise the lord för att rawfood har blivit trend. Tack vare folks intresse för sin ”hälsa” (vilket oftast är ett modernt sätt att säga ”midjemått”) finns det massor av märkliga dieter som hjälper mig hitta bra glutenfria alternativ. Det här lyxknäckebrödet är det senaste exemplet. Med smak av paprika och tomat, räcker det med en mosad avokado och citronpeppar som pålägg för perfekt mellanmålsstomme.

Fyra skivor kostar 47 kronor. Som hittat.

Rawfoodkex_tomat_paprika

Quesadillas med pulled pork

IMG_3163

Ofta när jag hittar en god maträtt jag inte har ätit på ett tag, blir jag besatt och äter den ofta. Som nu när jag har hittat ICAs jättegoda, glutenfria tortillabröd: Nu blir det quesadillas dag ut och dag in. Västerbottensosten är svår att passa in, då den kräver vissa kompletterande smaker för att komma till sin rätt och inte ta över paletten, så här har jag en mildare ost tillsammans med pulled pork.

Pulled pork är för övrigt inte hälften så god som pulled högrev (favoritrecept här).

IMG_3162

Bästa mellanmålet: Baguette med salami & brie

IMG_2208

Det är svårt att hitta bra bröd när du inte äter gluten, men det mesta glutenfria brödet är gott okej så länge det är varmt. Därför har det blivit mycket värmda baguetter på sistone. Jag åt massor med baguette med salami, tomat och brie på den tiden jag reste mycket till Frankrike och fortfarande trodde att jag tålde gluten. Idag har jag uppat baguetterna genom att välja brie de meaux och tryffelsalami istället för de vanliga varianterna. Lika gott idag; kompenserar nästan för glutenfria.

Lyxte från Ladurée

IMG_1431

Jag dricker sällan te eftersom jag älskar koffeinkicken jag får av kaffe, älskar smaken, och är uppfödd i norrländsk kaffekultur. Men kaffe får mig att blanda bokstäver när jag skriver och ökar stressen så mycket att jag ibland blir helt handlinsförlamad (= opraktiskt), så jag försöker att bara dricka det på semester och helger. Istället kan jag uppskatta ett gott te, särskilt när det serveras i fina tebryggaren från Eva Solo. Eva Solo är ett genialiskt danskt märke som gör droppfria korkar och klär sina kannor i neopren för att hålla kyla och värme. Jag köper sällan te själv men blir väldigt glad när jag får goda teer i present, som till exempel aromatiska Thé Eugéne från Ladurée, ett svart kinesiskt te milt smaksatt med röda frukter, hallon, jordgubbar, körsbär och röda vinbär. Ett annat favoritte är champagneteet från NK (tack, Thérese!).