Recept: Pulled pork (8+ personer)

IMG_8424

Jag brukar göra mitt pulled pork-recept på högrev och får då en underbar chili con carne-bas, men så här i påsktider köpte jag mig en billig skinka och tillagade enligt originalrecept (nästan). Pulled pork är väldigt enkelt och kräver lite tid från dig men lång tid i ugnen. Du gör en kryddpasta, smörjer in köttbiten, fräser den och ställer in den i ugnen med 0,5 dl vatten i botten av grytan. 4-6 timmar senare har du en maträtt. Jag gjorde min kryddpasta så här:

IMG_8427
I originalreceptet ska pastan göras på 1 dl ketchup. Min ketchup tog slut och jag gillar mitt kött spicy, så jag fyllde på med harissa (chilipasta) och honung tills jag hade ungefär 1 dl i skålen. Harissa finns på min vanliga ICA, men då är det en välsorterad butik. Asiatiska chilipastevarianter går också bra.

IMG_8429
Sedan rev jag vitlök. Vår vitlök var gammal och mjuk så jag rev nästan hela löken, har du en mer spänstig vitlök räcker 3-6 klyftor.

IMG_8430
Sedan kryddar du med goda kryddor. Jag tog ingen chili(blandning) då harissapastan tar hand om styrkan. Jag körde salt, hel koriander (som jag mortlade) och spiskummin.

IMG_8431
Sedan slog jag på lite olja för att dryga ut smetenIMG_8432 och rörde. Du som har en stor mortel kan mortla alla ingredienser, inklusive vitlöksklyftorna, till en smet i den.
IMG_8435

Sedan blev det bråttom så jag tog inga fler bilder. Men jag masserade alltså köttet med den här röran, fräste köttet hastigt i en gryta och ställde sedan in grytan i ugnen i 150 grader i fyra timmar efter att ha slagit 0,5 dl vatten i botten.

IMG_8425

Då mitt kött hade en svål, vilket bidrar till saftighet men egentligen inte ska vara med i den här typen av långkok, pillade jag bort den när köttet var klart. Den var då en lös, mjuk substans som var lätt att lyfta ur grytan. Sedan lyfte jag köttet ut grytan, la det på en skärbräda och drog isär det med två gafflar, därav namnet ”pulled pork”. Sedan la jag tillbaka köttet i grytan, rörde om så det blandades med den goda saften i botten och lät den stå en halvtimme till.

Pulled pork serveras oftast i ett pitabröd med god sallad och god dressing men vi serverade den med harissamajonnäs på hamburgare, som på Kung Carl. Till det åt vi pommes, och det blir ett eget inlägg, samt en god salsa på fint tärnad mango, avocado, tomat, rödlök och färsk koriander.

Pulled pork är ett bra sätt att piffa upp jul- eller påskskinka när den säljs billigt efter högtiderna, så den här veckan är exakt rätt vecka för dig att testa detta enkla och goda recept.

2 reaktioner på ”Recept: Pulled pork (8+ personer)”

  1. Har alltid velat testa det här, o nu ska det banne mig bli av också! Ska bara vänta på pommesinlägget så att måltiden blir perfekt 🙂

  2. Jag gjorde min första pulled beef till påsk enligt ett recept jag hittade på Tasteline (tror jag) där man dränker köttbiten i en flaska färdig grillsås (tog honey smoke coh brown sugar chipotle) två tärnade lökar och två vitlöksklyfor ovanpå). På med lock, in i 150C ugn och sen fick den står där i drygt 5 tim. Här var jag tvungen att krydda upp det med allt från salt till tabasco av olika sorter.
    Drog isär allt och sen fick det stå i grytan på altanen till nästa dag – då var det så gott att alla rullade med ögonen av välbehag 😀

Kommentarer är stängda.