Kategoriarkiv: Sött

Recension av 2023 års julkalender från Pärlan

Gillar du välgjorda, smakbalanserade praliner? Då ska du köpa Pärlans julkalender.

Om du liksom jag tycker att måltiden blir perfekt med en liten sötsak till kaffet, då vill du så klart ha en chokladkalender!

I år har jag öppnat två lyxvarianter av chokladkalender: Mr Cakes godiskalender och Pärlan Konfektyrs ”Kola i choklad”-kalender. Medan Mr Cake är ett trendigt kafé och bageri med amerikansk inspiration så är Pärlans Konfektyr ett gammeldags kolakokeri med inspiration från 1940-talet.

Vad är Pärlans konfektyr?

Pärlans konfektyr gör hantverksmässigt godis som talar till samtidens längtan efter det traditionella och genuina. En av de första i genren var Åre chokladfabrik som startade sin tillverkning 1994. 1997 öppnade Chokladfabriken i Stockholm. 2004 öppnade Malmö chokladfabrik och skånska kollegan Svenska kakao. Och så vidare. De flesta av dessa omsätter 25-30 miljoner kronor. Pärlans, som startade 2010, ungefär 10 miljoner mindre.

Pärlans konfektyr må vara ett lite mindre bolag men produkterna är naggande goda! Jag är sedan tidigare ett Pärlans-fan. När jag har råd köper jag sex praliner ”Kola i choklad med havssalt” till det hutlösa priser 110 kr. Jag gömmer dem för Sam, som om tillfälle ges äter allt gott som finns hemma. Då kan jag elegant trolla fram en delikat bjudpralin de dagar vi hinner sitta ned och dricka kaffe tillsammans. Och just ”kola i choklad” är temat för de 24 godbitarna i den här julkalendern så förväntningarna är så klart höga.

Min recension av Pärlans julkalender

Mina höga förväntningar infrias. Med råge! Av de 24 luckorna får ingen pralin lägre betyg än medelbetyget 3 (på en femgradig skala där 5 är toppbetyg). De flesta praliner får betyg 4 och flera stjärnor med betyg 5 gömmer sig också bakom luckorna. Här finns många läckerbitar för läckergommar!

Pralinerna smakar underbart! De smakar smör, grädde, vanilj, choklad, bär och kryddor, precis som de ska. De smakar hemgjort, de smakar hantverk, de smakar äkta, de smakar omsorg, de smakar dyrt!

 

Många chokladbitar bygger på självklara smaker, ”vanliga” bästsäljare som ingår i alla konfektyrtillverkares grundutbud. Men en god vaniljkola kan alla göra, en whisky- eller hjortronkola är inte lika publikfriande. Mina favoriter är de mer överraskande och utmanande smakerna, exempelvis parfymiga rosmarin eller örtiga lavendel. Utan dem skulle kalendern kännas mer daterad och mindre exklusiv.

Jag och Sam delar varje pralin, precis som vi delar på Mr Cakes julkalender, och det är betydligt svårare att vara osjälvisk och generös med Pärlans godis. De är ju så GODA! Det är barnslig millimeterrättvisa som gäller vid varje kluven chokladtryffel: Den som inte delar får välja vilken halva hen vill ha.

Om jag ska krysta fram något som går att förbättra med kalendern så vore det roligt om 4-5 luckor var något annat än just kola i choklad, men jag är 100% nöjd med den som den är.

Är Pärlans kalender värd pengarna?

429 kronor kan låta som mycket pengar för 24 kolachokladpraliner men varenda godis är värd 18 kronor. Det känns så självklart att jag och Sam inte ens behöver säga det högt till varandra att vi nästa år köper två Pärlans, så att vi slipper dela.

Tre bra saker med Pärlans kalender

  • Jättegoda kolor i choklad
  • Både publikfriande och överraskande smaker
  • Hög lägstanivå på pralinerna

Tre dåliga saker med Pärlans kalender

  • Saknar variation på godissorterna
  • Svår att få tag på om du inte besöker dyra delikatessaffärer i Stockholm
  • Svåröppnade luckor

Om du vill veta varför du mycket hellre ska köpa en (eller två!) adventskalendrar från Pärlan än en mycket snyggare från Mr Cake så hittar du min recension av Mr Cakes julkalender här.

Recension av 2023 års julkalender från Mr Cake

Tycker du om delikata praliner, fin choklad och lyxiga godbitar i största allmänhet? Ja, då ska du inte köpa en julkalender från Mr Cake.

I år har jag och Sam köpt två chokladkalendrar att dela på, Pärlans och Mr Cake.

Pärlans är en gammeldags chokladtillverkare med kola, praliner och annat handgjort godis på repertoaren. Mr Cake är ett konditori som gör moderna bakverk med amerikansk inspiration. Hit går du för en Red Velvet Cake eller cheesecake! Bakverken på Mr Cake är ofta innovativa och alltid vackra att se på.

Design av Mr Cakes adventskalender

Estetik är Mr Cakes signum och det märks även på kalendern. Medan Pärlans har ett mer klassiskt, platt kalenderformat så är Mr Cakes en tjusig byråliknande box omsluten av ett brett blankt band knuten i stor och trendig rosett. Den här praktpjäsen kostar 879 kr.

Det snyggt designade locket lyfts på skolbänksvis och därunder finns 12 vackra kartonger. Varje kartong är så klart en lucka och innehåller två eller fler praliner, eftersom kalendern är avsedd att delas. Mr Cakes grundare Roy Fares är en trendkänslig person – klart att han har lyckats införliva det i restaurangvärlden populära konceptet ”sharing” i sin julkalender!

Den nedre delen av boxen är en utdragbar låda som innehåller 12 kartonger som är identiska med övervåningens. 

Fram tills nu får chokladkalendern från Mr Cake högsta betyg! Idé, konstruktion och design renderar guldstjärnor!

Stort plus även för den tydliga, läsbara och lättfunna listan med ingredienser och allergener för varje pralin. Julkalendern har faktiskt inga svaga punkter… förutom själva pralinerna.

Pralinerna i Mr Cakes julkalender

Pralinerna är ett radband av besvikelser. Smaken på så gott som alla godisbitar domineras av socker och billigt fett. Första intrycket är sött och gott, medan andra, tredje och alla efterföljande intryck är halvhärsket kakaosmör och översockrad pappkartong. 

Ingenting i vare sig smak eller konsistens signalerar kvalitet. Mr Cakes julkalender är en fadd, torr och överlag underväldigande upplevelse. De tillsatta kryddor och smakämnen som ska särskilja chokladbitarna från varandra har en syntetisk klang och är dessutom underordnade smaken av masstillverkning. Medan kalenderns utseende passar på Fina gatan kommer innehållet från en outlet.

Ju längre in i december vi kommer desto större blir uppgivenheten och desto mindre smaktuggor tar vi ur varje godisbit. Inte ens Sam, som är lika kräsen som den genomsnittlige labradoren, äter upp alla. Innehållet i lucka 23 och 24 åker direkt i komposten.

Är Mr Cakes julkalender värd sitt pris?

Självklart tycker jag inte att kalendern är värd sitt pris! Det är mina sämst spenderade 879 kronor i år. Om det inte var för den överdådiga förpackningen så skulle jag säga att kommatecknet på prislappen borde flyttas ett steg åt vänster.

 

Vill du veta vad andra tycker om Mr Cakes chokladkalender?

Smaken är ju bekant som baken. ELLE Mat & Vin har gett Mr Cakes kalender högst betyg i sitt kalendertest. Jag utgår från att Elles testare äter med ögonen och endast med dem.

Om jag ska försöka komma på något positivt som adventskalendern från Mr Cake har bidragit med i mitt liv så är det väl att jag känner mig genuint lättnad när jag tänker på att jag aldrig behöver äta godis från Mr Cake igen.

3 bra saker med julkalender från Mr Cake

  • Snygg och välgjord förpackning
  • Två eller fler praliner i varje lucka
  • Lättfunnen och lättläst allergenlista

3 dåliga saker med julkalender från Mr Cake

  • Godisets kvalitet
  • Godisets smak
  • Priset

Har du haft någon ät- eller drickbar kalender i år? Tipsa mig gärna så att jag gör ett bättre kalenderval 2024!

Kom igen, Hemglass!

IMG_0334

Det här är det roligaste jag har gjort idag – köpt glass från glassbilen för första gången på 30 år!

Hemglass borde vara Sveriges mest framgångsrika matleverantör, inte bara för att frysta varor håller sig frysta från butik till kök utan också för att:

1. Glassbilen är retro och vintage är mode.
2. Glassbilen hemleverar och hemleverans är mode, se bara på Mathem, Middagsfrid, Linas matkasse, Svarta lådan, med flera. Köper du direkt från bil är det bara nästan hemleverans, men Hemglass har faktiskt hemkörning också.
3. Det är typ en rullande glasskiosk och streetfood är mode.

Det enda som saknas är lite marknadsföringstricks. Dels ett mer modernt sortiment med frozen yogurt, laktos- och glutenfritt, frysta smoothies och olika ”hemlagade” alternativ, dels ny design som för tankarna till en amerikansk 50-talsdiner (polkagrisrandig glassbil med Jailhouse Rock som signal), dels ett samarbete med en känd kock eller valfritt matlagningsprogram. Varsågod för tipset, Hemglass. Jag skickar faktura.

Nyhet: Yoghs

IMG_9411

Frozen yogurt har länge varit väldigt populärt i USA; här i Sverige har det mest varit något vi har sett på TV. Tills nu. För på Grev Turegatan i Stockholm finns nu ett frozen yogurt-ställe, Yoghs. Deras ”glass” är laktosfri så gissa om jag ska hänga där i sommar! Nästa vecka ska jag göra pedikyr på stället intill så då ska jag passa på att vräka i mig alla smaker som finns. Återkommer med recension(er).

IMG_9412

Restaurangtips London: Prêt-à-Portea på The Berkeley

IMG_0893

Innan jag hade hundar reste jag mer än vad jag gör nu. Jag brukade till exempel vara i London fyra gånger per år, både för att shoppa, träffa vänner och äta. En gång övertalade jag mina vänner att hänga med på fashion afternoon tea, så kallat Prêt-á-Portea, på lyxhotellet The Berkeley i Kensington.

I en engelsk afternoon tea börjar man oftast med sandvikare (sandwiches) och äter sedan sötsaker. Sötsakerna har på Prêt-à-Portean inspirerats av modevisningar: Kreatören av de små bakverken går på London Fashion Week för att sedan återskapa nyckelplagg och -accessoarer som kakor och bakelser. Bakverken byts ut efter modesäsongerna. Jättefint – men inte speciellt gott, om man ska vara ärlig. Sandvikarna är däremot väldigt goda, men kanske inte värda £39 + 12,5 % påtvingad dricks plus vad champagnen, som man ju vill ha, kostar.

Möjligt att få goda glutenfria alternativ om man förvarnar vid bokning.

IMG_0898
Fint porslin.

IMG_0903
Sandvikarna var inte bara brödsnittar utan såna här små läckerheter också.

IMG_0905
Mer söt – i dubbel bemärkelse – än god.

IMG_0920
Fina doggy bags. Bakelserna blev dock aldrig uppätna…

Recept: Pavlova (4 pers)

IMG_8026

I söndags fyllde sambon år och som glutenintolerant blir tårta ofta tråkigt. Därför gjorde vi en pavlova, ett slags enkel marängtårta, istället. En pavlova fylls ofta med grädde men förra årets Sveriges Mästerkock-vinnare fyller sin med lemon curd istället, det finns recept med amarettogrädde och jag kan tänka att en chokladsmet också skulle vara god. Mästerverket pyntas med bär eller frukt efter behag så möjligheterna är oändliga. Vi ogillar att diska spritsar så vi formade smeten utan sprits. Tårtan räckte till 4 sötsugna personer.

Så här gjorde vi:

Marängbotten

3 st äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk citronsaft
2 tsk Maizena

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna i en bunke så hårt att bunken går att vända upp och ner. Tillsätt socker och citronsaft och vispa nästan lika länge till; smeten ska vara glansig och bilda små toppar. Blanda i Maizena. Bredd ut i ett tjock runt lager på bakplåtspapper på plåt. Lägg sista slevarna smet som en kant runt ”marängpannkakan”. Kanten ska hålla fyllningen på plats sedan.

IMG_8018

Grädda i 15 minuter och sänk sedan värmen till 100 grader och grädda 30 minuter till. Här kan du också fundera på om du ska rengöra glaset på ugnsluckan någon gång i framtiden när du har tid.

IMG_8022
Vispa grädde och lägg på den svalnade marängbotten. Pynta med frukt och/eller bär (vi använde tinade blåbär och hallon).

IMG_8025

Tips: Kaffeverket

IMG_7836

I veckan hittade jag Kaffeverket där det inte fanns mindre än tre (3) bakverk jag kunde äta. Chokladtårtan var ljuvlig: kladdig, gräddig och chokladig. Så jag bortsåg helt från hur komiskt Vasastan stället och gästerna var (vit övre medelklass, ljust och fräscht) och tänker gå hit igen så snart jag kan!

IMG_7837

IMG_7838

Testat: Glutenfri semla från Friends of Adam

bild 1

Att ge namn åt en katt, det är knepigt som katten, det finns inte många som duger till de’… Och lika svårt verkar det vara att baka glutenfria semlor. Glutenfria bakverk blir per definition kompakta och torra. Semlorna på Friends of Adam är inget undantag. Men vi tar det från början:

Sedan jag upptäckte att jag inte tål gluten har jag inte ätit semlor. Jag har yrat om semlor, längtat efter semlor och också pratat om att ge mig ut på upptäcksfärd efter glutenfria semlor, men tagit för givet att en semla utan gluten är som pizza utan ost. Men i år tänkte jag att det var dags. På senare år har den glutenfria communityn, där jag själv ingår, lyckats tjata fram bättre glutenfria alternativ på både restauranger och i mataffärer så i år kändes det som att det fanns hopp. Jag twittrade och googlade och bestämde mig, efter att inte blivit något vidare upplyst av min ogrundliga research, till sist för att beställa semlor på glutenfria bageriet Friends of Adam. Friends of Adam gjorde mig förra året glad när de gjorde goda lussekatter i muffinsform: De såg visserligen inte ut som lussekatter men smakade lussekatter, och mer kan man inte begära av glutenfritt.

Förutom när det kommer till semlor. För en semla utan fluff är ingen semla, och utan gluten inget fluff. Friends of Adam gör även sina semmelbullar i muffinsform, men där lussemuffinsarna var hyggligt lika muffinsar har de här varianterna samma densitet som pitepalt. Och med minimalt utrymme för mandelmassa och grädde finns det heller inget kladd som kan hjälpa den tunga klumpen till bulle.

Jag har nu ätit fyra semlor från Friends of Adam och på den senaste innehöll två tuggor tillräckligt mycket mandelmassa för att smaken skulle kännas. Två! Trots hetvägg som handikapphjälpmedel för dessa torrbullar kan jag endast med nöd och näppe och avrundning uppåt tilldela Friends of Adams semla betyget 3 på en 5-gradig skala. Och då det här är de fyra enda glutenfria semlor jag har ätit i hela mitt liv är det möjligt att det är världens bästa glutenfria semlor. Men jag tror inte jag kommer att äta dem igen. Semla är alltid gott, men andra saker är godare. Jag äter hellre mumma från Grillska 365 dagar om året. Det är gott på riktigt, inte bara i brist på bättre.

Tips för glutenintoleranta: Mumma från Grillska husets brödbod

IMG_7544

I Gamla stan i Stockholm ligger Grillska huset. Där görs en liten glutenfri läcker sötsak som kallas för mumma. Den bakas på mandelmjöl och smakar, förutom lite mandel, mest kardemumma och socker och ägg. Även den glutentoleranta sambon tycker att det här är något i hästväg.

16 kr för de små (6-8 stycken är en lagom fika), 20 kr för de stora (3-5 st är en lagom fika). (Men betänk då att jag vanligtvis äter två portioner per måltid.) Lätt värt en omväg om Gamla stan om du är i Stockholm!