Kategoriarkiv: Fika

Kom igen, Hemglass!

IMG_0334

Det här är det roligaste jag har gjort idag – köpt glass från glassbilen för första gången på 30 år!

Hemglass borde vara Sveriges mest framgångsrika matleverantör, inte bara för att frysta varor håller sig frysta från butik till kök utan också för att:

1. Glassbilen är retro och vintage är mode.
2. Glassbilen hemleverar och hemleverans är mode, se bara på Mathem, Middagsfrid, Linas matkasse, Svarta lådan, med flera. Köper du direkt från bil är det bara nästan hemleverans, men Hemglass har faktiskt hemkörning också.
3. Det är typ en rullande glasskiosk och streetfood är mode.

Det enda som saknas är lite marknadsföringstricks. Dels ett mer modernt sortiment med frozen yogurt, laktos- och glutenfritt, frysta smoothies och olika ”hemlagade” alternativ, dels ny design som för tankarna till en amerikansk 50-talsdiner (polkagrisrandig glassbil med Jailhouse Rock som signal), dels ett samarbete med en känd kock eller valfritt matlagningsprogram. Varsågod för tipset, Hemglass. Jag skickar faktura.

Nyhet: Yoghs

IMG_9411

Frozen yogurt har länge varit väldigt populärt i USA; här i Sverige har det mest varit något vi har sett på TV. Tills nu. För på Grev Turegatan i Stockholm finns nu ett frozen yogurt-ställe, Yoghs. Deras ”glass” är laktosfri så gissa om jag ska hänga där i sommar! Nästa vecka ska jag göra pedikyr på stället intill så då ska jag passa på att vräka i mig alla smaker som finns. Återkommer med recension(er).

IMG_9412

Restaurangtips London: Prêt-à-Portea på The Berkeley

IMG_0893

Innan jag hade hundar reste jag mer än vad jag gör nu. Jag brukade till exempel vara i London fyra gånger per år, både för att shoppa, träffa vänner och äta. En gång övertalade jag mina vänner att hänga med på fashion afternoon tea, så kallat Prêt-á-Portea, på lyxhotellet The Berkeley i Kensington.

I en engelsk afternoon tea börjar man oftast med sandvikare (sandwiches) och äter sedan sötsaker. Sötsakerna har på Prêt-à-Portean inspirerats av modevisningar: Kreatören av de små bakverken går på London Fashion Week för att sedan återskapa nyckelplagg och -accessoarer som kakor och bakelser. Bakverken byts ut efter modesäsongerna. Jättefint – men inte speciellt gott, om man ska vara ärlig. Sandvikarna är däremot väldigt goda, men kanske inte värda £39 + 12,5 % påtvingad dricks plus vad champagnen, som man ju vill ha, kostar.

Möjligt att få goda glutenfria alternativ om man förvarnar vid bokning.

IMG_0898
Fint porslin.

IMG_0903
Sandvikarna var inte bara brödsnittar utan såna här små läckerheter också.

IMG_0905
Mer söt – i dubbel bemärkelse – än god.

IMG_0920
Fina doggy bags. Bakelserna blev dock aldrig uppätna…

Recept: Pavlova (4 pers)

IMG_8026

I söndags fyllde sambon år och som glutenintolerant blir tårta ofta tråkigt. Därför gjorde vi en pavlova, ett slags enkel marängtårta, istället. En pavlova fylls ofta med grädde men förra årets Sveriges Mästerkock-vinnare fyller sin med lemon curd istället, det finns recept med amarettogrädde och jag kan tänka att en chokladsmet också skulle vara god. Mästerverket pyntas med bär eller frukt efter behag så möjligheterna är oändliga. Vi ogillar att diska spritsar så vi formade smeten utan sprits. Tårtan räckte till 4 sötsugna personer.

Så här gjorde vi:

Marängbotten

3 st äggvitor
3 dl strösocker
2 tsk citronsaft
2 tsk Maizena

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna i en bunke så hårt att bunken går att vända upp och ner. Tillsätt socker och citronsaft och vispa nästan lika länge till; smeten ska vara glansig och bilda små toppar. Blanda i Maizena. Bredd ut i ett tjock runt lager på bakplåtspapper på plåt. Lägg sista slevarna smet som en kant runt ”marängpannkakan”. Kanten ska hålla fyllningen på plats sedan.

IMG_8018

Grädda i 15 minuter och sänk sedan värmen till 100 grader och grädda 30 minuter till. Här kan du också fundera på om du ska rengöra glaset på ugnsluckan någon gång i framtiden när du har tid.

IMG_8022
Vispa grädde och lägg på den svalnade marängbotten. Pynta med frukt och/eller bär (vi använde tinade blåbär och hallon).

IMG_8025

Tips: Kaffeverket

IMG_7836

I veckan hittade jag Kaffeverket där det inte fanns mindre än tre (3) bakverk jag kunde äta. Chokladtårtan var ljuvlig: kladdig, gräddig och chokladig. Så jag bortsåg helt från hur komiskt Vasastan stället och gästerna var (vit övre medelklass, ljust och fräscht) och tänker gå hit igen så snart jag kan!

IMG_7837

IMG_7838

Testat: Glutenfri semla från Friends of Adam

bild 1

Att ge namn åt en katt, det är knepigt som katten, det finns inte många som duger till de’… Och lika svårt verkar det vara att baka glutenfria semlor. Glutenfria bakverk blir per definition kompakta och torra. Semlorna på Friends of Adam är inget undantag. Men vi tar det från början:

Sedan jag upptäckte att jag inte tål gluten har jag inte ätit semlor. Jag har yrat om semlor, längtat efter semlor och också pratat om att ge mig ut på upptäcksfärd efter glutenfria semlor, men tagit för givet att en semla utan gluten är som pizza utan ost. Men i år tänkte jag att det var dags. På senare år har den glutenfria communityn, där jag själv ingår, lyckats tjata fram bättre glutenfria alternativ på både restauranger och i mataffärer så i år kändes det som att det fanns hopp. Jag twittrade och googlade och bestämde mig, efter att inte blivit något vidare upplyst av min ogrundliga research, till sist för att beställa semlor på glutenfria bageriet Friends of Adam. Friends of Adam gjorde mig förra året glad när de gjorde goda lussekatter i muffinsform: De såg visserligen inte ut som lussekatter men smakade lussekatter, och mer kan man inte begära av glutenfritt.

Förutom när det kommer till semlor. För en semla utan fluff är ingen semla, och utan gluten inget fluff. Friends of Adam gör även sina semmelbullar i muffinsform, men där lussemuffinsarna var hyggligt lika muffinsar har de här varianterna samma densitet som pitepalt. Och med minimalt utrymme för mandelmassa och grädde finns det heller inget kladd som kan hjälpa den tunga klumpen till bulle.

Jag har nu ätit fyra semlor från Friends of Adam och på den senaste innehöll två tuggor tillräckligt mycket mandelmassa för att smaken skulle kännas. Två! Trots hetvägg som handikapphjälpmedel för dessa torrbullar kan jag endast med nöd och näppe och avrundning uppåt tilldela Friends of Adams semla betyget 3 på en 5-gradig skala. Och då det här är de fyra enda glutenfria semlor jag har ätit i hela mitt liv är det möjligt att det är världens bästa glutenfria semlor. Men jag tror inte jag kommer att äta dem igen. Semla är alltid gott, men andra saker är godare. Jag äter hellre mumma från Grillska 365 dagar om året. Det är gott på riktigt, inte bara i brist på bättre.

Kaffeduell: Jura Impressa C5 vs Nescafé Dolce Gusto Circolo Automatic

kaffeduell

För flera månader sedan inleddes ett aktivt testande av en maskin från Nescafé som gör så kallat kapselkaffe. Sambon är kaffesnobb, jag gillar kaffe som är utspätt med mycket mjölk eller kanske rentav lite grädde. Hans favorit är etiopiska bönor, min favorit är Löfgrens Lila frystorkat (serveras bland annat på Berns). Vi är två personer som dricker kaffe varje dag, och någon gång i månaden har vi kafferep när vi brassar stora termosar fulla från Juran.

Sedan tidigare har vi en Jura Impressa C5 som kostade oss 7000 i inköp för sju år sedan och sedan dess ytterligare ungefär 2000 i reparationer (till exempel just när vi inledde Nescafé-testet). Dolce Guston kostar ungefär 2000 kr. Nescafé-kapslarna kostar ca 60 kr/16 st i mataffären (finns billigare på nätet, särskilt vid köp av storpack). Jag tycker det är dyrt, trots att jag har räknat ut att det tar mig och Sam 3,5 år att dricka upp prisskillnaden i kaffekoppar.

Vi är båda överens om att kaffet blir bättre i Juran, som maler hela bönor. Vi tycker också att den är mer prisvärd, då vi efter inköp bara betalar för bönor (och reparationer). Ska sägas att vi inte har haft Dolce Guston mer än tre månader; det kan hända att dess reparationer skulle bli ännu dyrare än Jurans (2000 kr under sju år).

Fördelarna med Dolce Guston är att den är enklare att lära människor (läs: gamla föräldrar) att använda. Juran ska tömmas och fyllas på och rengöras oftare, Dolce Guston är det bara kapslar och vattenpåfyll som kräver tankemöda. Handhavandet av Dolce Guston är lite mer intuitivt.

Jag gillar Dolce Guston men kan baserat på fakta och analys inte rekommendera någon att köpa den framför Juran. Ska du välja att köpa Dolce Guston ska du vara emotionell: välj den för att den är lite enklare att förstå och lite sexigare.

(LCHF-)mellanmål: Kycklingklubbor

IMG_7545

Kycklingklubbor är ett smart mellanmål att ha i kylen. Gör dem med lightmarianad om du bantar eller med sockerfri marinad om du LCHF:ar eller är diabetiker. För mig som är glutenintolerant är det suveränt att kunna ta en kycklingklubba eller två som mellanmål eftersom glutenfria mackor är så tråkiga. Jag har faktiskt ätit dem som frukost också.

Jag marinenerar dem i en brödpåse (6-litersplastpåse) i grillolja och afrikanska kryddblandningen berbere i två timmar, lägger dem sedan i en ugnsfast form och kör dem på över- och undervärme i ugnen i 225 grader i 30 minuter. (På bilden har jag slagit på lite grädde som fått koka med sista minuterna – det är alltid bra att ha lite extra sås i kylen).

Problemet med just de här kycklingklubborna var att de var så goda så vi åt dem innan de ens hade kallnat. Måste nu köpa fler klubbor och göra om processen. Den här gången köper jag dubbelt så många.

Tips för glutenintoleranta: Mumma från Grillska husets brödbod

IMG_7544

I Gamla stan i Stockholm ligger Grillska huset. Där görs en liten glutenfri läcker sötsak som kallas för mumma. Den bakas på mandelmjöl och smakar, förutom lite mandel, mest kardemumma och socker och ägg. Även den glutentoleranta sambon tycker att det här är något i hästväg.

16 kr för de små (6-8 stycken är en lagom fika), 20 kr för de stora (3-5 st är en lagom fika). (Men betänk då att jag vanligtvis äter två portioner per måltid.) Lätt värt en omväg om Gamla stan om du är i Stockholm!