Recept: Saftiga och snabba glutenfria scones

Perfekt frukost!


Semestern har tvingat mig att motvilligt baka eget bröd eftersom det glutenfria utbudet är ynkligt på landet. Då är det bra med bröd som varken kräver tid, teknik eller ugn. Perfekt för husvagnen!

Du behöver:

1 dl bovete- och teffmjöl

1 dl durramjöl

1 tsk socker

1 tsk bakpulver

1/4 tsk salt

2 krm xantangummi

1 morot (fint riven)

1 näve valnötter (grovt hackade)

ev. 1/4 näve frön, tex rostade solrosfrön 

1 dl mjölk
Gör så här: 

Blanda mjöl, socker, bakpulver, salt och xantangummi i en skål. Blanda. Släng i nötter, eventuella frön och riven morot. Blanda. Häll på mjölk. Blanda. Hetta upp stekpannan på maxvärme. Forma en stor, rund och förhoppningsvis lite kladdig boll med händerna. Platta ut den till en 2 cm tjock kaka. Lägg i torr stekpanna och sänk värmen. Stek 3-4 minuter. Tryck på kakan med stekspade efter halva tiden för att platta ut den lite till. Vänd och stek något kortare på andra sidan. Färdig!

Med övning gör du kakan på en kvart från scratch. Mjölet kan bytas ut mot andra glutenfria mjöler. 

Ingredienserna.
Stek kakan.
Dela den gräddade kalan i scones-kvartar.
Mums med ost och marmelad!