Restaurangtips i London: Margot (världens bästa råbiff!)

Sannolikt världens bästa råbiff!
 
Liten ravioli.


I Londons Covent Garden ligger italienska restaurangen Margot. Margot öppnade 10 oktober 2016 och kan vara den bästa italienska restaurang jag någonsin ätit på, inklusive de som ligger i Italien. 

På Margot presiderar kökschefen Maurizio Morelli, känd i Londons krogvärld som pastakocken. Och pastan är mycket riktig gudomlig. En liten fiskravioli bjuder på fyra läckra ravioli av olika slag (bläckfiskbläck, tomat, spenat och saffran) med varsin fisksort i fyllningen. (En stor ravioli består av fem kuddar.) Styrkan i fisksmak varierar med raviolisorten så det är tveksamt om jag, som inte gillar fiskig fisk, hade uppskattat alla fyra sorter men fiskälskaren Sam simmade på små fenprydda moln. Även tagliolinin med hare var habil, ”men inte så djup i smaken” sa fiskfantasten. Djup eller inte, hade jag tålt gluten hade jag ätit den!

Jag älskar råbiff. Jag har ätit mycket råbiff. Jag är en råbiffkonnässör. Den bästa råbiffen jag har ätit i hela mitt liv har jag ätit på Margot. Här serveras den välputsade, lagom grovhackade, välhängda biffen på en bädd av lös och väldigt gul äggröra. Över köttpucken ligger generösa skivor av tryffel och ett litet salladsgarnityr med subtil beska. Råbiffen är så god att jag redan vid första tuggan sörjer att den snart kommer att ta slut. Jag har nu varit på Margot fem dagar i rad. Fyra av dessa har jag ätit råbiff och när jag inte gjorde det ångrade jag mig. Det här är råbiffernas råbiff, the mother of all råbiffs. 

Råbiff som huvudrätt = högre.

Sallad med haricots verts, apelsin, hasselnötter, ruccola och buffelricotta.

Den umamitäta svamprisotton med tydlig smörsmak serveras ur bytta.

Den smakrika och alls inte milda olivoljan serveras på specialbeställda Costa Verde-fat.

Kolamousse med kaffe (och crumble på sidan, eftersom jag är glutenintolerant).

Till kaffet: fyra små söta. Endast kardemummateyffeln är värd besväret.

Jag är ingen efterrättsmänniska. När jag och mitt sällskap högg in på kolamoussen häromkvällen gjorde vi en high five. Jag har för få mousse-erfarenheter för att säga mer än ”ät den!”… eller kanske snarare ”ät den om du inte är sugen på baba al rum”. Baban är världsklass (säger mina glutentoleranta och baba al rum-kunniga vänner): apelsinbesk och kletig utan att vara söt. 

”Det är magiskt att en degklump kan vara en dessert och samtidigt vara läskande”, sa Sam.

Damrummet på Margot doftar fantastiskt, tröstande och aromatiskt åt sandelträhållet. När till och med toaletten luktar lyx vet jag att jag är något stort på spåren. 

Vill du gå hit? Här kommer tips från coachen:

Cocktail före maten: Purple Pearl (bardolinovin, bärjuice, Amaretto, körsbärdsbitters).

Förrätt: Liten råbiff med äggröra och tryffel. 

Varmrätt: Liten svamprisotto (eller tryffelrisotto men absolut inte tråkiga saffransrisotton).

Sidorätter: Stuvad savoykål med pancetta, förrättssalladen med fagiolini och buffelricotta. 

Efterrätt: Baba al rum (Glutenintolerant som jag? Ta kolamoussen men utan crumble.)

Kaffe + endast kardemummatryffeln. 


Varsågod för tips! Du kan tacka mig senare. 

Purple Pearl.