3 saker du inte visste innehöll gluten

Varning för crabsticks och soja!
En del livsmedel ser ut som vandrande gluten. Pizza. Pasta. Bröd. 

Andra livsmedel kan den någorlunde huslige räkna ut innehåller gluten. Redda såser. Köttbullar. Friterat. 

Men en del gluten har gömt sig så skickligt bland andra ingredienser att endast den rutinerade glutenkonnässören känner till dess existens. Du som nyligen upptäckt din glutenkänslighet kan vilja veta mer om dessa. 

1. Sushi

Inte all sushi, men den vanligaste sushin, innehåller faktiskt gluten. För ”vanliga rullar” är ofta gjorda med crabsticks, som hålls ihop av gluten. Så var noga med att förklara på sushirestaurangen att du inte tål gluten och se till att undvika crabsticks. De vegetariska rullarna är vanligtvis glutenfria. Tänk på att även soja innehåller pyttepyttelite gluten, om du är känslig. 

2. Kebab

Mycket industriellt kebabkött ”limmas ihop” med hjälp av gluten. Det är naturligt och smart – och besvärligt för oss glutenintoleranta. Vi får fråga och lita på att kebabrestaurangerna förstår skillnaden på gluten och exempelvis laktos, vilket är ovanligt på de flesta snabbmatsrestaurangerna, samt vet vad maten innehåller. Ofta är kycklingen glutenfri. 

3. Salami

Som tidigare nämnt är vetemjöl/gluten ett utmärkt bindemedel. Det ”limmar ihop” ingredienser, exempelvis i våra hemlagade köttbullar. Och många (ofta billigare) sorters salami behöver lite bindemedel, så läs innehållsförteckningen om du liksom jag älskar italiensk korv! Även de dyra och exklusiva salamisorterna kan vara pudrade med vetemjöl på utsidan, för att mjölet suger upp fukt under lagringen. Detta försvinner när du ”skalar” salamin, men den väldigt glutenallergiska bör avstå ändå.

Kycklingkebab går oftast bra!