En oväntat rolig sak med Moster Ullas matbloggkryssning till Helsingfors helgen som gick var att promenera omkring i 17 minusgrader i tre timmar. Det roliga var inte antalet timmar eller antalet minusgrader, utan att vi tack vare Foodsightseeing Helsinki gjorde regelbundna stopp i mindre och större matbutiker för provsmak och matshopping. Hit tycker jag att du också borde gå:
- Anton & Anton, en av få matbutiker som inte tillhör de två stora livsmedelskedjorna som dominerar det finska utbudet. Satsar på finskt och kvalitet – här köpte jag appenzellerliknande finska osten vilho.
- Chjoko, en före detta toppkock om och blev chocolatier istället. Har kommit på det utmärkta konceptet chokladbruncher och serverar även en gudomlig varm choklad. Vår var spetsad med habanerochili, men kryddningen ändras ofta.
Vi har också provat ättiksinlagt nejonöga (behöver jag inte göra om den närmsta veckan direkt), len och läcker kallrökt ren från finska Lappland (köpte hem ungefär 5 tunna små miniflan för 7,50 €) och så helsingforsspecialiteten lihapiirakka (köttpaj), en fluffig, osötad donut som fylls med köttfärs-ris-ägg-blandning och friteras.
Rundturen avslutades med lunch på Kellohalli, där jag åt en tam flankstek med hollandaise (!), vars bett var intressant vinägrigt. Jag tjyvsmakade också på Smaskens kycklingleverterrine som var så smulter att jag redan nu försöker tjata med sambon till Helsingfors bara för att äta den igen (en helt egen, den här gången).
Foodsightseeing Helsinkis största kundgrupp är företag som tar med kunder på intressanta luncher, men privatpersoner kan också boka sig en rundtur liknande vår för 38 €. Ber du snällt får du titta in i den vackra domkyrkan på vägen.
Titta också in på Eat&Joy nästa gång du är i Helsingfors: http://www.eatandjoy.fi/eatjoy-farmers-market-and-eatjoy-kluuvi-market-hall
De hittas i köpcentret Kluuvis källare ett stenkast från domkyrkan. De har ett lite blandat utbud (inte bara finländskt), men också mycket inhemska småproducenters produkter. Och så har de en köttavdelning som på plats tillverkar chark.
@bakpappa
Jättebra, tack för tipset! Det låter trevligt! Kött är ju gott liksom.
Våra fina saluhallar, speciellt Hagnäs hall är att rekommendera för matälskare. På sommaren finns det en torg bredvid hallen.
http://www.visithelsinki.fi/sv/se-och-upplev/shopping-i-helsingfors/torg-och-saluhallar-i-helsingfors