Kategoriarkiv: Moster Ullas event

Helsingfors jan 2013: Happy Lobster

IMG_7501

En av resans många positiva överraskningar var skaldjursrestaurangen Happy Lobster ombord på Silja Serenade. Inte nog med att maten var god (halv hummer, fyra ostron och en glutenfri crabcake till mig!), personalen var trots sedvanlig barsk ton väldigt hjälpsamma och vänliga. Till exempel hjälpte de den vegetariska halvan av Gulfager att få en pasta med gorgonzolasås från den intilliggande restaurangen. De rökta räkorna på bilden tillhör Vassaste kniven.

Jag kan tänka mig att åka snart igen bara för att äta en happy lobster. Och jag har haft skaldjurscravings ända sedan söndag morgon bara för att det var så gott och trevligt på lördagkvällen. (Var kan jag lära mig att öppna ostron?)

Det kan ju vara lite så att inläggets rubrik emotsäger inläggets första bild, om man tänker efter.

IMG_7504

IMG_7502

Helsingfors jan 2013: Food sightseeing

bild 1

En oväntat rolig sak med Moster Ullas matbloggkryssning till Helsingfors helgen som gick var att promenera omkring i 17 minusgrader i tre timmar. Det roliga var inte antalet timmar eller antalet minusgrader, utan att vi tack vare Foodsightseeing Helsinki gjorde regelbundna stopp i mindre och större matbutiker för provsmak och matshopping. Hit tycker jag att du också borde gå:

  • Anton & Anton, en av få matbutiker som inte tillhör de två stora livsmedelskedjorna som dominerar det finska utbudet. Satsar på finskt och kvalitet – här köpte jag appenzellerliknande finska osten vilho.
  • Chjoko, en före detta toppkock om och blev chocolatier istället. Har kommit på det utmärkta konceptet chokladbruncher och serverar även en gudomlig varm choklad. Vår var spetsad med habanerochili, men kryddningen ändras ofta.

Vi har också provat ättiksinlagt nejonöga (behöver jag inte göra om den närmsta veckan direkt), len och läcker kallrökt ren från finska Lappland (köpte hem ungefär 5 tunna små miniflan för 7,50 €) och så helsingforsspecialiteten lihapiirakka (köttpaj), en fluffig, osötad donut som fylls med köttfärs-ris-ägg-blandning och friteras.

Rundturen avslutades med lunch på Kellohalli, där jag åt en tam flankstek med hollandaise (!), vars bett var intressant vinägrigt. Jag tjyvsmakade också på Smaskens kycklingleverterrine som var så smulter att jag redan nu försöker tjata med sambon till Helsingfors bara för att äta den igen (en helt egen, den här gången).

IMG_7486

Foodsightseeing Helsinkis största kundgrupp är företag som tar med kunder på intressanta luncher, men privatpersoner kan också boka sig en rundtur liknande vår för 38 €. Ber du snällt får du titta in i den vackra domkyrkan på vägen.

IMG_7450

Helsingfors jan 2013: Menu Signature Tallink Silja

bild 4Tallink Silja plockar två gånger om året fram en signaturmeny. Vårens har just börjat serveras och Moster Ullas matbloggsnätverk passade så klart på att proväta den.

Signaturmenyn utgår från sju viner från samma vinhus, därefter komponeras rätterna för att passa vinerna. Jag tycker vinerna överlag var väldigt goda, två av dem köpte jag med mig hem. Maträtterna var av mer varierande kvalitet. Den inledande amuse bouchen med sikröra vad jättegod, liksom efterrätten på tranbär och vit choklad (med en sinnessjukt god kolasås!). Första rätten kungskrabba med inkokta granny smith-äpplen var to die for, liksom ”palette cleansern” rosmarinsorbet (alltså lite så där att jag kan åka igen bara för att äta dem). Däremot föll sniglarna och blåmusselrisotton platt. Lite för jordiga sniglar, lite för söt risotto. Överlag lite sött och jordigt, faktiskt.

IMG_7412

En del kallade den över förväntan, andra tyckte den var undermålig. Jag säger 3+ på maten och 4 på vinerna (om man nu ska sätta betyg och det ska man ju!).

IMG_7433

Helsingfors jan 2013: Matbloggkryssning genomförd – vi överlevde (knappt)

bild

Jag är helt trött efter en fantastisk weekendkryssning med Moster Ullas Event, som jag har valt att kalla detta tillfälle (och kanske fler) när jag försöker hitta på roliga saker för matbloggare. Jag har fått två frågor flera gånger under helgen, så jag tänkte att jag skulle svara på dem lite mer offentligt.

Hur valde jag vilka bloggare som skulle åka med? På samma sätt som jag väljer bloggare till min skönhetstidning Daisy Beautys beautybloggevent: bloggar som uppdaterar ofta, bloggare som har en personlighet i bild eller ton, bloggare som är trovärdiga. Det senaste är det viktigaste då jag pratar bloggetik på alla mina event. Självklart är det intressant med stora bloggare, då blir det mer intressant för olika företag att medverka som sponsorer, men för mig är det viktigaste att jag tror bloggaren kan bidra med något positivt på resan. Det har verkligen helgens gäster gjort. Tack för allt från öppenhet kring arvoden till självlysande discoarmband!
Blir det fler resor? Jag hoppas det! Att döma av den fina feedback jag har fått från helgens gäster så är det väldigt sannolikt. Tid är alltid ett problem, både för Moster Ullas Event (mig) och gäster, men jag tror ju att alla problem går att lösa så det ska nog ordna sig.

Nu gäller det bara att vänja sig av med obegränsade mängder sikrom med smetana till frukost och drinkar för 56 kronor och att ha en dubbelsäng för sig själv och att alla runt omkring en tycker det är helt normalt att man knapprar på mobilen samtidigt som man äter…

På Twitter och Instagram hittar du våra äventyr under #muhelsinki13. Jag heter för övrigt @kickinorman där. Och mer om resan kommer så klart så fort jag har sovit ikapp. Låt oss hoppas det var den första av många!

Allt gott.

Helsingfors jan 2013: Inför matbloggkryssning

Helsinki2

På fredag eftermiddag åker jag till Helsingfors med sex andra matbloggare. Vi ska äta den sjurätters signaturmeny som Tallink Silja tar fram en gång per säsong, gå på matrundvandring i Helsingfors, få nyhetsinformation från OBH Nordica och lära känna varandra. Vi kommer att prata om vårt bloggande och så klart om mat. Här är bloggarna som åker med, om du vill hålla koll på dem:

http://denvassastekniven.se/
http://www.smaskens.nu/
http://gulfager.se/
http://momaskitchen.se/
http://matdelikat.bloggplatsen.se/

Jag har under flera år gjort liknande resor för skönhetsbloggare. Nu är det dags att prova något nytt! Det känns pirrigt och lite läskigt, men mest roligt! Nina på Den Vassaste Kniven och Annika på Smaskens känner jag lite sedan tidigare, och Elin på Gulfager är skönhetsbloggare så henne känner jag väl, men Matdelikat och Momas blir helt nya bekantskaper för mig!

Helsinki1

Nu kör vi! Moster Ullas

varumärkesbevis

Jag tycker att alla som bloggar som har ett bloggnamn de känner starkt för ska varumärkesskydda det. Det vore ju förfärligt om det exempelvis dök upp en mattidning som hette Moster Ullas (och det inte var jag som gjorde den), eller en eventbyrå som hette Moster Ullas (och det inte var jag som drev den), eller kanske en sajt som heter Moster Ullas Mat, som kan blandas ihop med min matblogg. Så jag har sökt och fått varumärket Moster Ullas inom de områden som jag kommer att verka. Så tycker jag alla bloggare ska göra! Det kostar en eller ett par tusenlappar, beroende på inom hur många verksamhetsområden du vill äga ditt varumärke (mitt kostade 3600 kr), och är lite knepigt att förstå vilka verksamhetsområden man ska söka varumärkesskydd för, men det senare kan man få jättebra hjälp per telefon från handläggare på Patent- och registreringsverket (PRV). Läs mer på PRVs hemsida! Vem vet, någon dag kanske du vill öppna en restaurang som heter som din matblogg, då är det skönt att äga sitt varumärke!

Nästa vecka ska jag berätta mer om Moster Ullas matbloggevent.