Kategoriarkiv: Om Moster Ullas

En parisare är inte en korv – det är en smörgås

Trodde du att ”parisare” var en stor korvskiva? Det trodde jag med, men det var visst fel!

Min moster, Ulla, var kallskänka och den mest storslagna matlagare jag kände till under min uppväxt. När jag hälsar på henne får jag alltid klassisk husmanskost. Även om hon ”inte har något hemma” (råvaror alltså) så vispar hon alltid ihop något jättegott av ingenting.

Senast hon inte hade något hemma visade det sig att det fanns lite köttfärs i frysen så sa hon att hon skulle göra parisare. Jag fattade ingenting. Korv? Men nej. Det visade sig att ”parisersmörgås” är en blandning av Biff Lindström och hamburgare. En klassiker som jag kanske borde ha känt till!

Nu vet jag att en parisersmörgås är en köttfärsbiff med rödbeta, kapris och saltgurka, serverad med rå äggula på stekt bröd.

Fast jag fick vändstekt ägg i stället, tackålov! Jag gillar inte rinnig äggula. På bilden ser du Sams parisare, vars ägg var mer likt originalreceptets. Sam har inga problem med rinnig äggula.

Nu kör vi! Moster Ullas

varumärkesbevis

Jag tycker att alla som bloggar som har ett bloggnamn de känner starkt för ska varumärkesskydda det. Det vore ju förfärligt om det exempelvis dök upp en mattidning som hette Moster Ullas (och det inte var jag som gjorde den), eller en eventbyrå som hette Moster Ullas (och det inte var jag som drev den), eller kanske en sajt som heter Moster Ullas Mat, som kan blandas ihop med min matblogg. Så jag har sökt och fått varumärket Moster Ullas inom de områden som jag kommer att verka. Så tycker jag alla bloggare ska göra! Det kostar en eller ett par tusenlappar, beroende på inom hur många verksamhetsområden du vill äga ditt varumärke (mitt kostade 3600 kr), och är lite knepigt att förstå vilka verksamhetsområden man ska söka varumärkesskydd för, men det senare kan man få jättebra hjälp per telefon från handläggare på Patent- och registreringsverket (PRV). Läs mer på PRVs hemsida! Vem vet, någon dag kanske du vill öppna en restaurang som heter som din matblogg, då är det skönt att äga sitt varumärke!

Nästa vecka ska jag berätta mer om Moster Ullas matbloggevent.