De senaste två dagarna har jag varit på jobbresa till Köpenhamn. Jag älskar att äta på resa, så mycket att jag lyckades klämma in två middagar i måndags. Men nu tar vi saker i rätt ordning.
Glutenfri frukost på Arlanda kan till exempel se ut så här:
Och en lunch i Köpenhamn kan till exempel se ut så här:
Det är taskigt att kalla Peder Oxe för turistfälla, men jag kan inte förmå mig att kalla det en bra matupplevelse heller. Det var en helt okej lunch på ett ställe som ser trevligt ut, med trevlig personal och habil mat. Och menyn är fin:
Jag reser nämligen med en mycket härlig kollega som också gillar mat och som har lika mycket matproblem som jag. Jag är gluten- och laktosintolerant, hon tål inte nötter, sesam, soja och baljväxter samt gillar inte fisk och skaldjur. Det innebär att jag absolut inte kan äta på italiensk restaurang medan det ungefär är det enda kök som passar henne. Det enda stället vi kan enas om är ställen med kött och potatis. Som Peder Oxe.
Till middags löste vi det på ett annat sätt: genom att besöka två olika restauranger, en italiensk och en modern fransk-dansk. Först spisade vi förrätt på Geist, där jag klämde ett smörigt potatismos på brun stenkrabba:
Rätten var mäktig och hann bli lite långtråkig. Geist hade kunnat ha lite mindre portioner för att gästen inte ska hinna tröttna och då jag hade fått plats med fler rätter också, men jag ser fram emot att testa mig igenom hela menyn vid annat tillfälle. Väldigt trevlig bar och personal samt snyggt ställe i allmänhet:
Sedan gick vi till grannen Fiat, som tyvärr har slutat servera sin potatispizza men mitt sällskap åt ett halvt kilo biff istället och jag sällskapskäkade prosciutto med parmesan, som en efterrätt så där:
Potatisen må ha varit borta från pizzan i Fiat men återfanns istället i en omelett på Café Viktor morgonen efter:
Café Viktor känns väldigt franskt och dess frukost är det närmaste en Riche-frukost Köpenhamn kommer.
Vi hade bespetsat oss på Nimb, som jag blev snuvad på vid förra köpenhamnsbesöket, så vi lyckades hinna med en lunch där trots att dagen drog ut på tiden så att vi bara hade 45 minuter på oss:
Min kyckling hade perfekt krispigt skinn och inredningen av service var perfektion, plus att det fanns GOTT HEMBAKT glutenfritt bröd:
Jag saknar tyghanddukarna på damrummet, men deras frånvaro uppvägs av produktuppgraderingen från Tromborg till Aesop.
Tillbaka på Kastrup på kvällen hann jag klämma de ostron jag hade längtat efter hela resan. Eller, ett ostron, och så lite lax, räkor och krabba. Gott för att vara flygplatsmat:
Det enda som jag saknade på resan var ett besök på Balthazar, som tyvärr är stängt söndag-tisdag. Miss i planeringen och i fortsättningen kommer jag bara åka till Köpenhamn onsdagar, torsdagar, fredagar och lördagar. Annars tycker jag att jag och mitt sällskap gjorde en strålande insats!