Restaurang: Matsalen/Matbaren

Nästan alla jag känner känner till Bocuse d’Or-vinnaren Mattias Dahlgrens senaste projekt Matsalen/Matbaren, ett högklassigt koncept med modernt kök och ”naturliga” råvaror. (Råvarorna är så förfärligt naturliga att det exempelvis inte går att få låglaktosmjölk till kaffet – låglaktosmjölk innehåller ju ett tillsatt enzym.) Nästan ingen jag känner har ätit där. Jag tror det beror på att det upplevs som dyrt, men förfärligt dyrt är det inte jämfört med andra flotta krogkoncept i Stockholm. Förra veckan blev jag bjuden på lunch där av tryckeriet som trycker vår tidning och det är jag jätteglad för! Upplevelsen var lika rolig som maten var god.

Lokalen är liten, bord och stolar/bänkar kommer i många storlekar och former, och de flesta gästerna är slipsnissar, vilket känns tråkigt och onödigt. På menyn är alla rätter mellanstora och du beställer en i taget tills du är belåten. Jag åt först ett mört rådjur, sedan en sallad som var lika vacker som intressant med skivor av en fin broccolisort som såg ut som en pagod. Sam åt krabbkroketter och gris i bröd (”steamed bun of smoked pork”), vilket är vad jag skulle ha ätit om jag hade tålt gluten. Andra i sällskapet åt en varmrätt och en efterrätt; vi blev alla ungefär lika mätta. Rätterna kostar ungefär 250 kronor per styck. Det fanns gott glutenfritt bröd, vilket inte alltid går att ta för givet. Inredningen inte bara i matsalen utan också på damrummet var top notch.

Jag går gärna tillbaka hit, då kvaliteten på råvarorna och tillagningen av maten är suverän. Enda minuset är att servisen inte kan svara på alla frågor om råvarorna (jag ville veta vad blommorna i min goda sallad var). Det tycker jag att jag kan förvänta mig med tanke på nivån i övrigt.

Matsalen/Matbaren ligger i Grand Hôtels lokaler på Södra Blasieholmshamnen 8.

5 reaktioner på ”Restaurang: Matsalen/Matbaren”

 1. Broccolisorten heter Romanesco och är en hybrid mellan broccoli och blomkål. Helt underbar!

  1. Åh, du råkar inte veta vad det är för blomma också?

 2. Jag tycker blomman ser ut som en helt vanlig pensé som blivit delad. Frågan är hur de smakar dock. Aldrig sett dem i en sallad, vanligare med blommor som smakar mer som krasse, ringblomma, ros osv.?

 3. @catrin,
  Det var i Matbaren. Matsalen har inte lunchöppet.

  @sara,
  Ja bra tänkt! Jag tänkte att det var en förvuxen styvmorsviol men pensé är ju en bättre idé!

Kommentarer är stängda.