Sommaren 2013: Jakten på rosévin

collavery

Förra sommaren var en underbar rosésommar. Jag gick från att inte gilla rosé till att äääälska rosé, tack vare Collavery. Collavery hade den rätta ljusa laxrosa färgen och den milda, lätta smaken du nästan aldrig hittar på rosévin i Sverige annars. Vinet var då gjort 2011. (Ska sägas att i exempelvis Frankrike har jag inte problem med att hitta habilt rosé.)

Årets Collavery är från 2012, vilket verkar vara ett förjävligt år för producenten. Färgen är mörkare, smaken skarpare och vinet ger halsbränna. Så i år har jag ägnat mig åt att jaga en ny roséfavorit som fylla det flaskformade hålet i min mun. Det har gått så där. Två boxar, Renée Barbier och Pierre Paul, gör mig åtminstone inte förbannad, men hänförd? Nej.

Inte förrän jag lunchade med vänner på Lisa på Torget hittade jag en rosé som faktiskt smakade rosé som rosé ska smaka. Château Riotor Rosé finns i Systembolagets beställningssortiment, så nu har jag lagt en order. Ser fram emot!

IMG_0198
René Barbier Rosad0, 199 kr/3000 ml.

IMG_0449
Côtes de Provence Pierre Paul Rosé, 169 kr/2000 ml.

IMG_0054
Château Riotor Rosé, 105 kr/75 ml (beställningssortiment).

4 reaktioner på ”Sommaren 2013: Jakten på rosévin”

  1. Älskar själv rosé sommar som vinter, min favorit är Mulderbosch. Finns både som flaska (79 kr) och som box i beställningssortimentet (219 kr).
    /Lotta

    1. Bra tips! Tycker det har varit lite mörkt och väl bärigt tidigare, men det kan ju vara en bättre årgång nu?

  2. Jag gillar också Collavery, men har hittat ett annat rosé som jag tycker mer om.
    M de Minuty, nr 2590 på systembolaget. Testa det!

    1. Åh vilket bra tips, Anna, har inte hört om men ska kolla!

Kommentarer är stängda.