Skala, stycka och koka fem stora potatisar. (Mjöliga är bäst till mos, men andra går också bra.)
Plocka fram fiskvänliga kryddor, som citron-, rosé-, vitpeppar, dill, fänkål eller färsk koriander. Och salt!
Lägg laxfilé med skinnet nedåt i oljad form, krydda på och sätt in i ugnen 175 grader i 15-20 minuter.
Smält 2 msk smör i 1 dl mjölk i en tjockbottnad kastrull. Krydda med lite salt och vitpeppar, ev muskot.
Riv smakrik ost, exempelvis parmesan el Västerbottens-, så du får ungefär 1 dl rivost.
Är potatisen mjuk nu? Häll av vattnet och elvispa skiten ur den.
Häll värmda smörmjölken i potatisen tills du får önskad konsistens. Du behöver inte använda allt.
För mycket elvisp ger moset lattjo konsistens. Använd slev el slickepott för att veva ner osten.
Ungefär nu är laxen klar i ugnen, sådär perfekt tajmat.
Hade jag haft ärtor i frysen hade jag serverat det till. Ingen sås behövs pga fluffmoset.
En rätt som blir klar på 20-25 minuter och som du hinner både laga och äta på en normal lunchrast. Har du dessutom lyckats skicka iväg sambon på älgjakt så får du matlåda i ett par dagar.
Jag märker att jag ofta gör mat för tre personer. Jag gissar att det är för att de recept jag en gång lärde mig laga från egentligen är gjorda för fyra personer och att vi äter mycket mat hemma hos oss så det blir antingen fyra små eller tre rejäla portioner.
Som sagt- jag är barnsligt förtjust i parmis o har det till typ allt men har aldrig haft det i potatismos. Nu ska jag åtgärda det. Snabbt 🙂