Recept: Räksoppa (4 små portioner)

IMG_7059

Räksoppan räcker till fyra små förrätter eller två rejäla portioner. Jag har använt ett recept från Leif Mannerström och skalat ner mängden lite. Ursprungsreceptet är på 600 gram räkor och alla frysta räkor jag hittade såldes i 500-gramspåsar. Jag har också ökat mängden tomatpuré, dessutom tror svärmor att lite tabasco i soppan skulle göra susen så det ska jag testa nästa gång. (Den är väldigt snäll i smaken nu.)

IMG_7046
Fräs skal från 500 gram skalade räkor i en slurk olivolja i ett par minuter.

IMG_7047
Lägg till en tärnad fänkål och en finhackad lök samt 1,5 msk tomatpuré och fräs lite till.

IMG_7050
Slå på 5 dl vatten, en fiskbuljongtärning och 1 dl vitt vin. Låt koka 10 minuter.

IMG_7053
Sila soppan. Jag slog den genom ett durkslag ner i en tillbringare med pip. Sam tryckte ner räkskal och grönsaker i durkslaget med en sked för att få ut så mycket fond som möjligt. Slå sedan tillbaka fonden i kastrullen och slå på 2,5-3 dl vispgrädde. Låt koka 10 minuter till. Innan servering kan du röra ner ett knippe hackad dill och också garnera med lite dill.

Jag serverade vår nyårsförrätt med parmesanflan, som du gör genom att lägga riven ost på bakplåtspapper på en plåt i 275 grader i ugnen i 3 minuter. Lika enkelt som det låter, men håll ett öga på plåten för osten blir klar (=smälter ihop) snabbt. Låt svalna innan du serverar och tappa den inte i soppan – då smälter det fina kexet.

IMG_7044
Så här såg våra parmensanflarn ut innan de hoppade in i ugnen. Efter att de färdigbakade ”ostpinnarna” hade svalnat bröt jag dem på mitten.