Varm Brie-tårta med hjortronsylt

IMG_7020

Den varma Brie-tårtan trendar på matbloggarna, så jag tänkte ge den en chans på nyår.

En Brie-tårta är en hel Brie-ost som gärna får vara omogen (hård). Den bakas hel i ugn (225 grader, 20 minuter) så den blir lite puffig utanpå och skvalpig inut. Sedan äts den som efterrätt med exempelvis nötter, honung och fikon, eller en god varm sylt. Den kan också ätas som förrätt eller lättare rätt med exempelvis tomatsallad eller ruccolasallad.

Det var en himla tur att jag provgjorde och provåt den innan nyår, för det här var verkligen inte min kopp te. Tråkigt, mastigt och… tråkigt. Jag gjorde den med valnötter och hjortronsylt. Jag tror den hade varit ännu värre utan den blöta sylten.

Det positiva är att jag har insett hur lätt det är att koka sylt om du har syltsocker, och också att jag har lärt mig gilla hjortron. Trots att jag har rötterna i Lappland och min pappa har en hjortronmyr på tomten har jag tyckt att hjorton, mylta och hjortronsylt smakar petroleum. Men med rätt mängd socker är hjortron fantastiskt gott! Kommer prova igen med andra ostkombinationer.

IMG_7017