Recept: Fransk löksoppa (2-4 personer)

IMG_7537

I söndags fick jag löksoppecravings och som tur var hade sambon inget att invända. Det är en väldigt enkel rätt att göra, och god. Bäst är att du får öppna en flaska vin till soppan, använda 1 dl i maten och sedan dricka upp resten.

IMG_7522
Skala och skiva sex lökar och fräs dem i olja i en gryta. Jag tänkte inte på vad jag gjorde och råkade hacka en lök, på autopilot, och det gick bra det med.

IMG_7524
Mortla 10 svartpepparkorn och hacka en kruka timjan.

IMG_7528
Lägg kryddorna i lökkastrullen tillsammans med en liter vatten, 1,5 dl vitt vin och en buljongtärning. Många förodrar grönsaksbuljong, jag tog kyckling-, och nästa gång ska jag köra kött- för mustigare smak. Koka minst 10 minuter.

IMG_7531
Lägg smakrik ost (gruyère, extralagrad grevé el liknande) på ett vitt formbröd (rostbröd) där du skurit bort kanterna. Enligt klassiskt recept ska mackan läggas på soppan i en ugnsfast skål och gratineras i ugn. Jag grillade istället mackorna i 225 grader i 10 minuter. Hälften av tiden hade jag över- och undervärme, sista fem minuterna hade jag grillen inställd. Grilla då mackorna medan soppan kokar (och den ska som sagt koka minst 10 minuter).

IMG_7532
Eftersom du aldrig kan ha för mycket ost i en fransk löksoppa, eller i en soppa överhuvudtaget, eller i någon annan maträtt heller för den delen, kan du preparera skålarna med mer ost. Den rivna osten kommer att smälta när du sedan häller på den heta löksoppan.

IMG_7533
Eftersom du aldrig kan ha för mycket rökt kött i en fransk löksoppa, eller i en soppa överhuvudtaget, eller i någon annan maträtt heller för den delen, kan du preparera skålarna med gammalt bacon som du hittade i kylen. Vindelrökt skinka eller annat rökt kött går också bra. Köttet kommer att bli varmt när du sedan häller på den heta löksoppan. Obs! Ingenstans i originalreceptet ska du ha bacon eller skinka, men det fattar ju vem som helst att löksoppa blir godare med carbonaratwist.

IMG_7529
Smaka av soppan med salt och eventuellt med peppar och/eller timjan. Eller kött.

IMG_7535
Häll soppa på ost och kött, garnera med ostmacka.

Ska jag vara ärlig är mängden egentligen avsedd för 4 personer men när jag och sambon åt soppan så var den så god att det liksom bara räckte till oss två. Om din soppa inte blir lika god föreslår jag mer ost.

6 reaktioner på ”Recept: Fransk löksoppa (2-4 personer)”

 1. Fler som äter soppor nu i januarikylan.
  Även vi åt just en galet god löksoppa med Gruyère på häromdagen.
  har inte hunnit blogga om den ännu men om en annan soppa som var gudomlig ;Krämig Karl Johansoppa.

  Trevlig blogg, har nyss hittat hit 😉
  Lena från Make A head food

 2. Men ååå vad gott! Ost ftw alltså. Jag älskar verkligen ost. Det här ska jag laga redan ikväll 🙂

 3. @cissi
  Jag måste nog äta det igen snart. Problemet är att sambon ogärna äter samma rätt flera gånger på en vecka. Jag fattar ingenting.

  @lena
  Vilken fin blogg du har, tack för tipset!

  @annakaize
  Blir det du eller mannen som lagar? Den här tror jag du klarar av själv 🙂

  1. Jag lagade den själv, och den blev aaaasgod! Massor med ost hade jag. Stark ost. Mannen gillar inte stark ost men det struntade jag i. Hur kan man inte gilla stark ost? Kasta gärna in fler recept med ost 🙂

 4. Du vet att man kan ha ost i botten på typ alla soppor? Gäller bara att hitta en som matchar. Jag hade en mildare under potatis&purjolökssoppan.

Kommentarer är stängda.