Recept: Macarons (40 små)

Lagom till att macarons börjar bli omoderna har jag (och min nya ugn) (och Sam, för all del) gett oss på att baka dessa franska mandelmarängburgare med söt krämfyllning. Macarons är så populära vid det här laget att recept fanns både på mandelmjöls- och florsockerförpackningarna, jag körde på mandelmjölsreceptet för att det verkade krångligare och alltså måste vara bättre. Krånglet började redan kvällen innan baket, då jag separerade fyra äggulor från vitorna och lämnade vitorna ute i rumstemperatur över natten.

När vi dagen efter bakade, vispade Sam vitorna till så hårt skum att skålen kunde vändas upp och ner, sedan vispade han ned 25 gram socker. Under tiden vägde jag upp och siktade 225 gram florsocker i 125 gram mandelmjöl. Sedan blandade jag noga. Sedan vek vi ner marängsmeten i mandelblandningen försiktigt och spritsade sedan ut smeten i små rundlar på bakplåtspapper. Spritsandet var inget för någon med dåligt tålamod, så Sam fick göra det mesta.

Plåtarna (det blev två stycken) fick sedan stå till sig en dryg timme. Därefter gräddade vi rundlarna i 160 grader i 10-12 minuter. (Vi provade med 10 minuter och det blev kladdigt. 11 är perfekt i vår ugn.) När rundlarna sedan hade svalnat petade vi loss dem från papperet, la ihop dem två och två som burgare med lakritspulversmaksatt smörkräm emellan.

Smörkräm gör du genom att röra ihop 1,5 dl florsocker med 100 gram rumsvarmt smör. Den går att smaksätta med allt möjligt. Vi använder som sagt lakritspulver, men jag är säker på att vanilj, nutella, fruktpuréer och likör är gott också. Då burgarbotten och burgarlocket smakar väldigt lite är det viktigt att fyllningen exploderar i munnen, så vi öste på med massor av lakrits.

Vårt bak räckte till små till normala 40 macarons. Det hade nog kunnat bli tio till men då vi bestämde oss för att äta alla trasiga råkade väldigt många gå sönder i monteringen.

2 reaktioner på ”Recept: Macarons (40 små)”

  1. Men det blev ju jättebra! Kanske jag också vågar mig på det. Eller så hoppar jag på nästa trend. 🙂

    1. Ja det var inte alls krångligt. Mer att det var lite tålamodsprövande 🙂

Kommentarer är stängda.