Recept: Melanzane Parmigiana (3 pers)

Melanzane parmigiana betyder ”aubergine parmesan” och det är vad det är, med lite tomatsås. Jag gjorde rätten för första gången i fredags och serverade den som huvudrätt som jag skulle servera lasagne eller moussaka. Min slutsats är att den gör sig bättre i mindre mängd som förrätt eller till en köttbit, som jag åt den igår. Nästa gång utesluter jag buffelmozzarellan och kör på endast parmesan, som jag har ätit den i Italien.


3 auberginer, parmesan (+ ev mozzarella), tomatsåsingredienser (tomater, olja, lök, vitlök, oregano, vitvinsvinäger, salt, peppar).


Fräs lök, vitlök, oregano i olja. Enligt min vän Paolo från Rom ska det vara mycket olja, det ska minst täcka grytbottnen.


Skiva auberginerna. Salta lite och låt dem ligga. Då dras vätskan ur så du får mindre vattniga grönsaker att jobba med. Innan du steker dem sedan torkar du av dem med hushållspapper. Det här ingår inte i receptet egentligen utan är mitt egna trick, eftersom jag inte gillar såsiga lasagner/moussakor och liknande.


Häll på tomaterna i tomatsåsgrytan. 2 burkar (á 400 gram) blir bra.


Stek aubergineskivorna mjuka. Senast jag var i Italien hamnade jag mitt i en diskussion om huruvida auberginen ska stekas eller grillas, så jag gjorde mitt emellena: stekte dem så hårt att de nästan fick grillyta. En tredje variant är tydligen att panera innan stekning, men det verkar ju förfärligt jobbigt. Det tar nog lång tid ändå!


Så här blev det då.


Varva sedan 2 dl riven parmesan med aubergineskivorna i ugnsfast form. Grädda 40 minuter i 175 grader.


Samma kväll åt jag den som huvudrätt, det kändes futtigt. Två dagar senare var den perfekt med ryggbiff.

2 reaktioner på ”Recept: Melanzane Parmigiana (3 pers)”

Kommentarer är stängda.