Det här är världens godaste köttsoppa och kanske onödigt krånglig, eftersom jag silar buljongen två gånger, jag är säker på att en gång går lika bra. Men så här gjorde jag i alla fall.
Tina en älgbröstkorg som du har liggande i frysen. Såga upp den.
Ta fram säsongens rotfrukter som du köpte för 2,90 kr/kilot. Såga upp dem i grova bitar. (På bilden saknas en gul lök.)
Bryn älgbenen rätt hårt i grytan du sedan tänker koka soppa i. Ta ur dem när de fått fin ytfärg.
Släng rotsakerna i samma gryta, som du inte sköljt ur efter älgbensbryningen, och fräs på.
Häll på 1,5-2 liter vatten. Lägg i en buljongtärning av valfri sort per halvliter vatten.
Krydda med vitpeppar, svartpeppar, viltkrydda och lagerblad. Koka upp och låt koka minst 20 minuter.
Sila allt över en skål. Släng de soggiga gamla grönsakerna åt helvete. Häll tillbaka goda buljongen i grytan.
Koka de brynta revbenen i buljongen i 1,5 timme.
Låt souscheferna diska upp. Det är viktigt att hålla rent i köket.
När benen kokt ser soppan brungrå ut. Sila igen, häll i en ny omgång rotsaker – utan lök den här gången, men kanske med stora bitar potatis om du gillar det – och låt koka tillsammans med benen ytterligare 10-12 minuter. Rotsakerna ska vara mjuka.