Recept: Skinkrullar med färs (3-4 pers)

IMG_8767

Igår läste jag ikapp matbloggarna i min länklista och hittade ett recept hos Matdelikat som a) innehöll ingredienser jag gillade och b) var löjligt enkelt. Så igår gjorde jag Cecilia vTs svägerskas skinkrullar, med vissa modifikationer (det roliga med att laga mat är just modifikationerna). Till exempel ville Sam ha finskinka, inte smörgåspålägg, och jag ville ha varma grönsaker, inte kall sallad, och lökig gul lök, inte finsmakarrödlök.

Först preparerade jag de grönsaker jag ville ha. Jag skar en broccolikvast till små fina buketter och kokade sju minuter i saltat vatten. När det hade börjat koka tärnade jag en halv squash. Tärningarna slängde jag i kokvattnet tillsammans med en förpackning sockerärtor sista två minuterna av koktiden. Jag satte också på ugnen på 200 grader över- och undervärme.

Under kokningen hann jag också göra rullarna. Jag började med att riva en lök.
IMG_8760

Som jag sedan blandade med 400 gram blandfärs, 2 msk kalvfond, salt och peppar i en skål.
IMG_8761

Sedan gjorde jag järpar som jag la på skinkskivorna…
IMG_8763

…och rullade ihop till cigarrer. Cigarrerna fick bo i en ugnfast form.
IMG_8764

Här var grönsakerna kokta, så jag slog av vattnet.
IMG_8765

Grönsakerna fick bo i ugnsfasta formen med skinkrullarna i ugnen i 10 minuter.
IMG_8767

Ost är gott, så jag rev en dryg deciliter.
IMG_8766

Den la jag på grönsakerna och rullarna i ugnen och ställde in formen i 10 minuter till.
IMG_8770

Jag hade med fördel kunnat ha osten i ugnen hela tiden, 20 minuter, men hann inte riva den nog snabbt. Jag var hungrig. Så den fick bara vara med på slutet.
IMG_8771

Någon som inte är så hungrig som jag var kan ha lite mindre ost.
IMG_8776

Tack vare skinkan var rätten salt (väldigt salt för någon som går på lågsaltkost, lagom salt för oss västerbottningar), och då hade jag ändå varit försiktig med saltet. Så salta med lätt hand. I övrigt var den god och väldigt mättande.
IMG_8777

Uppdaterat 130422: Gjorde dem igen i helgen, med annan skinka och mindre ost. Lika gott och ser finare ut:

IMG_8798

3 reaktioner på ”Recept: Skinkrullar med färs (3-4 pers)”

  1. Men mums! Jag tycker mig skönja några morötter också? Detta ska jag laga! Det roliga med din mat är att min tråkigt kräsna man gillar den, och jag behöver all inspo jag kan få innan jag avlider av skörbjugg.
    Tack snälla du 🙂

  2. Gud så kul att din man gillar med väldigt enkla och väldigt hemlagade mat! Det är nästan den finaste komplimang jag har fått i matväg, tror jag.
    Testa lövbiffrullarna också. Den som tål laktos kan ju använda en god bredbar vitlöksost eller liknande. Mjum Mjum Mjum.

Kommentarer är stängda.