Kategoriarkiv: Hemlagat

Chokladbollar med smak

I chokladbollar ska det vara lite vätska, exempelvis vatten eller – vanligare – kaffe. På lördag har jag kalas hemma för mina kollegor så därför har jag och sambon experimenterat med godare och vuxnare smaker, nämligen sprit. Konjak, rom eller likör går alldeles utmärkt att som vätska ha i sina chokladbollar, så jag valde att testa punsch och päronkonjak (och rullade bollarna i kakao – vuxet), sambon gjorde sina med mint- och bananlikör (och rullade dem i pärlsocker – inte lika vuxet). Jag tyckte båda mina varianter var godare än hans, även om både Minttun och bananlikören överraskade positivt. Så här röstade jag:

1. Punsch
2. Päronkonjak
3. Mintlikör
4. Bananlikör

Vi ska testa några fler innan vi spikar lördagens vuxna barnsliga efterrätt.

 

 

Värmlandskorv, korv och annan korv*

Mina fina föräldrar var på besök i helgen och hade den goda smaken att ankomma med mandelpotatis och hemstoppad värmlandskorv. Dessutom stuvade min mamma morötter i måndags, till det åt vi korvbuffé (bratwurst, salsiccia, marquez, falu) och stekt fläsk. När de åkte var jag så överäten att det bara blev en liten tomatsoppa till middag igår…

*Inäggets rubrik är en lek med Astrid Lindgren.

Man tager vad man haver: Shepherd’s Pie

Jag blev hungrig och tittade i kylskåpet. Där fanns följande rester:

Så jag bestämde mig för att lämna ananasen och coleslawn därhän och göra en variant på Shepherd’s Pie, som är gratinerat potatismostäckt köttfärssås. Det fanns inte så mycket mos så jag gjorde två små formar och kompletterade med bakad potatis med laxröra.


Jag klipper (går fortast, blir minst disk) biffen i bitar.


Jag lägger på tomatsås. Med lite fantasi ligger det nu en köttfärssås här på botten (kött+tomatsås).


Potatimos på. In i ugnen sista 15-20 minuterna på bakpotatisen.

Hade jag haft gammal spagetti i kylen istället för potatismos hade jag kunnat göra likadant och kalla det pastagratäng. Då hade jag lagt spagettin underst, köttet ovanpå och tomatsåsen överst. Rester är kul att stoppa i ugnen!

Om ugnen funkar. Det gör inte min. Se twitterkonversationmonolog med Stockholm Gas (läs nerifrån). Gud ske pris att jag hann baka potatisen (i 225 grader) innan ugnen la av.


Recept: Laxröra (4-6 personer)


Du behöver: Bröd, smör, 2 hårdkokta ägg, 1/2 rödlök, dill, citron, gurka, majonnäs, crème fraîche, kryddor. Och en rejäl bit tillagad laxfilé, jag hade ungefär en kvadratdecimeter stor, rätt tjock filé kvar från igår.


Stek bröd i smör (två skivor blev lagom för min lunch idag).


Hacka dill, ägg, rödlök. Skiva gurka. Klyfta citron.


Gaffla laxen så den faller sönder i sina beståndsdelar. Blanda med 1 dl crème fraîche och 1 dl majo.


Krydda röran med kryddor du gillar.


Vänd ner hacket i röran.


Lägg röra på brödet. Pynta med gurka, citron och dill.

Jag är rätt nöjd att det blev så himla mycket röra eftersom jag har middagsgäster både idag och imorgon. Någon av dem kanske får sig en liten laxröretoast som förrätt, eller så serverar jag röran i en bakad potatis eller i en avocado. Jag gillar att laxfilén hitills har räckt till min lunch igår, min middag med en gäst igårkväll, och dessutom oändliga mängder röra. Bra invstering!

Den här röran brukar jag också göra med kall tonfisk på burk istället för lax, då med mer majonnäs än crème fraîche. Båda rörorna är goda på knäckebröd som lyxfrukost. Jag gissar att laxröran går att servera både kall och varm som pastasås också, möjligen att man då ska göra den helt utan majonnäs.

Recept: Laxfilé med parmesanmos (3 pers)


Skala, stycka och koka fem stora potatisar. (Mjöliga är bäst till mos, men andra går också bra.)


Plocka fram fiskvänliga kryddor, som citron-, rosé-, vitpeppar, dill, fänkål eller färsk koriander. Och salt!


Lägg laxfilé med skinnet nedåt i oljad form, krydda på och sätt in i ugnen 175 grader i 15-20 minuter.


Smält 2 msk smör i 1 dl mjölk i en tjockbottnad kastrull. Krydda med lite salt och vitpeppar, ev muskot.


Riv smakrik ost, exempelvis parmesan el Västerbottens-, så du får ungefär 1 dl rivost.


Är potatisen mjuk nu? Häll av vattnet och elvispa skiten ur den.


Häll värmda smörmjölken i potatisen tills du får önskad konsistens. Du behöver inte använda allt.


För mycket elvisp ger moset lattjo konsistens. Använd slev el slickepott för att veva ner osten.


Ungefär nu är laxen klar i ugnen, sådär perfekt tajmat.


Hade jag haft ärtor i frysen hade jag serverat det till. Ingen sås behövs pga fluffmoset.

En rätt som blir klar på 20-25 minuter och som du hinner både laga och äta på en normal lunchrast. Har du dessutom lyckats skicka iväg sambon på älgjakt så får du matlåda i ett par dagar.

Jag märker att jag ofta gör mat för tre personer. Jag gissar att det är för att de recept jag en gång lärde mig laga från egentligen är gjorda för fyra personer och att vi äter mycket mat hemma hos oss så det blir antingen fyra små eller tre rejäla portioner.

Recept: Kålpudding (4 pers)


400 gram blandfärs, ett litet vitkålshuvud, olja och sirap.


Strimla vitkålen. Ska man vara noga, och det ska man ju inte, ska det vara 700 gram. Ett litet huvud där man avstår från allra hårdaste mittbiten är ungefär lagom.


Stek kålen i rapsolja. Det brukar behövas två vändor i stekpannan, för det är en förfärlig massa kål.


Rör ihop blandfärsen med salt och peppar. Experimentera gärna med fler kryddor.


Häll sirap i kålen. Gott!!! Snåla inte, några matskedar kan du kosta på dig.


Lägg färsen under och kålen ovanpå i en stor ugnsfast form.


Sedan ska man hälla på 3 dl köttbuljong. Det glömmer jag ibland och det går bra ändå. Men det blir godare med mer vätska. Sedan kör du formen i ugnen i 175 grader i 45 minuter.


Under tiden kan du be souschefen smaka av…


… och vispa ihop grädde och fond i en stekpanna. (Vill du ha såsen såstjock så kan du hälla i maizena, men jag tycker rinnig sås är god och är dessutom lat så jag struntar i det.)


Servera kålpudding med gräddsås och lingon. Kokt potatis är också gott, helst då mandelpotatis.

Frukost: Baconmacka

Om man råkar ut för tråkigt glutenfritt bröd, som man ju gör om man inte tål gluten, kan man piffa brödet. Till exempel genom att steka det i mängder av smör och göra baconmacka.På den här ligger i tur och ordning: Majonnäs, tomat, tomat&äppelmarmelad (tack, Linnéa!), hemkokt senap (tack, moster Ulla!), stekt ägg, knaperstekt bacon, ketchup och saltgurka.

Glutenfria bröd håller sällan ihop speciellt bra så det blir en fördel att göra mackor som ska ätas med kniv och gaffel.

Recept: Enkel förrättssallad med getost (3 pers)

Den här bjöd jag på igår (före kokospanerad spätta) och ikväll ska jag bjuda på den igen (före renskav). Och jag är rätt säker att jag kommer att bjuda på den igen både fredag och lördag nästa vecka. En god sallad kan stå klar på bordet när gästerna kommer och ge dig mer tid att umgås och fördrinka, mycket smidigt.

1 päron
Valfria gröna blad
Valnötter
Getost (jag rekommenderar färsk getost!)
Hallonbalsamico eller annan god balsamico
Olivolja
Salt

Recept: Köttfärslimpa med morötter och grillolja (3 personer)

Förra helgen gjorde jag köttfärslimpa till sambo och svärmor. Vi skulle stänga sommarstugan och behövde något som var enkelt och passade höstregnet i Gävle. Meningen är väl egentligen att köttfärslimpan ska räcka till fyra personer, men vi var väldigt hungriga.

Om du också vill veva ihop en maträtt som lagar sig själv (särskilt om du serverar den utan sås, vilket också går bra då köttfärslimpan är saftig) så gör du så här:


Jag använde: Blandfärs (fast köttfärs är bättre med tanke på att grilloljan gör limpan rätt fet), morötter, gul lök, ägg, honung, grillolja, salt, peppar.


Riv en gul lök och 3 medelstora morötter.


Rör ihop 1 ägg, 400 gram köttfärs, knappt 1 tsk salt och 1-2 krm svartpeppar.


Be någon annan röra den ”tunga” (det vill säga: tråkiga) köttfärsen medan du häller ner 2-3 msk grillolja.


Rör ner (det vill säga: låt någon annan röra ner) riven lök och rivna morötter.


Kladda ner i smörsmord form. Grädda i 175 grader i 45 minuter.


Servera med kokt potatis, gräddsås (gärna med svamp), lingonsylt och hackad persilja.