En parisare är inte en korv – det är en smörgås

Trodde du att ”parisare” var en stor korvskiva? Det trodde jag med, men det var visst fel! Min moster, Ulla, var kallskänka och den mest storslagna matlagare jag kände till under min uppväxt. När jag hälsar på henne får jag alltid klassisk husmanskost. Även om hon ”inte har något hemma” (råvaror alltså) så vispar hon

Read more [+]

Recept: Glutenfri smördegspizza med grönkål och ost

Igår testlagade jag en rätt från Allt om mat, en grönkålspizza på smördegsbotten som var jättelätt att göra! Vem som helst kan faktiskt lyckas med den. Du behöver: 1 strimlad rödlök 1 msk smör (och lite mer smör och eventuellt lite rapsolja) 1 dl vatten 1 generöst msk socker 100 gram grönkål 1 förpackning smördeg

Read more [+]

3 viktiga saker att tänka på när du gör müsli

Jag har ju gjort müsli förut, men det var ett tag sedan. Så länge sedan att jag inte hittade igen receptet trots att det ligger på min egen blogg utan fick improvisera lite. Och det går ju bra när det gäller müsli. För trots att jag kanske inte gjorde den ultimata müslin, så är den

Read more [+]

Pickla, lägg in och konservera

Jag tycker inlagda saker är väldigt goda och har alltid trott att det är svårt att lägga in (pickla). Men när jag väl kollade så var det så klart löjligt enkelt, i alla fall om du använder en klassisk 1-2-3-lag. Den består av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Detta värms

Read more [+]

Recept: Glutenfri tempura med världens godaste dippsås

I förrgår åkte fritösen fram. Den är jobbig att städa ur eftersom den är dränkt i olja och inte går att diska i maskin eller ens skölja under kran, så när den åker fram så försöker jag använda den så mycket som möjligt så jag blir riktigt less på friterat och kan ställa undan den

Read more [+]

Recept: Snabb, enkel och god Nobis-dressing

Min kompis Linnéa har länge hyllat sin egen Nobis-dressing. Och det har hon gjort rätt i för i torsdags fick jag äntligen äta den, och den är magisk! Funkar som salladsdressing, skaldjurssås och lite allt möjligt. Tänk dig lite lättare majonnäs med smak, och smaken kan du bestämma över själv (min första dressing som jag

Read more [+]

Glutenfria färsbiffar

Förra veckan gjorde jag världens godaste färsbiffar på älgfärs. Glutenfria så klart! Jag använde havregryn istället för ströbröd, och det blev otippat bra. Istället för att lägga ströbröd i blöt i mjölk lade jag havregryn i blöt i vispgrädde. Älgfärs är så torrt att lite grädde nästan är nödvändigt. Sedan rev jag en gul lök

Read more [+]

Salladstips: Grönkål med granatäpple och blodapelsin

Sällan har mina instagramvänner varit så engagerade som när jag igår tillagade den omåttligt trendiga grönsaken grönkål. Hipsters är vi allihopa! Grönkålen är vitaminproppad (A, C och E), god och enkelt att tillaga. Den något träiga kvaliteten hos de grova bladen är enkel att komma tillrätta med. Först skär du bort de hårda stjälkarna och

Read more [+]

Karoline Nordefors: ”Coolt att mormor får pulled pork”

Hon har en av Sveriges mest prominenta matbloggarch har som ambition att förbättra maten för Sveriges äldre. ”Det ska vara gott att bli gammal”, är Karoline Nordefors motto. Efter en hel del övertalning och två somrar som kökschef ”på prov” har hon tagit över matlagningen på ett äldreboende i Danderyd. Där lagar hon varje dag

Read more [+]

Bästa grilltillbehöret: Tsatsiki

Av någon anledning (kyliga kvällar) har det blivit mycket klassiska husmanskosttillbehör till grillningen i sommar: pommes frites, ris, gräddsås. Men nu när värmen är här längtar jag efter helt andra tillbehör, som grönsaker (innehåller mer vatten än pommes frites) och kalla såser (kalla). Igår blev det dags att göra årets första tsatsiki, som jag går

Read more [+]