Kategoriarkiv: Hemlagat

Matlagning för lata – recept på, tillagning av och serveringstips för grillad paprika

Vill du impa med ett smörgåspålägg som är tillagat och hemlagat på samma gång? Står du vid grillen mest hela sommaren? Då har jag ett enkelt och snabbt tips till dig!

Sånt här har vi i kylen varje sommar!

Grillad, skållad, strimlad och oljeinlagd paprika är ett genialt smörgåspålägg!

Dels är det lent, sött och gott och ger frukostmackan en extra dimension. Dels är det superenkelt att göra men har viss imponeringsfaktor eftersom det är ett TILLAGAT smörgåspålägg. Samtidigt gör du det praktiskt taget med vänsterhanden medan du egentligen grillar och lagar till något annat. Perfekt ju!

Enklare kan det inte bli: Det enda du behöver göra är att lägga  vanliga paprikor på grillen och se till att grilla dem ordentligt runt om.

Sedan låter du dem svalna. Sedan skalar du dem. Jag använder en bordskniv för att riva bort skalen, ungefär som om jag skalade en bucklig röd jättepotatis. Sedan skär du bort kärnhusen och sköljer bort frön som fastnar och dräller. Sedan strimlar du paprikorna och lägger dem i en bunke eller burk med olivolja och salt. Klart!

Vanligaste misstagen vid paprikagrillning:

1. Du grillar för kort tid.

Paprikorna ska med fördel grillas minst 20 minuter, gärna 30, kanske till och med 40. Lägg dem på sidan av den absolut varmaste glöden och bli inte nervös om de blir lite svarta. Om du grillar något annat till middag kan du börja äta och låta paprikorna ligga kvar en stund extra efter det.

2. Du grillar bara långsidorna

Kortsidorna måste också grillas, annars lossar skalet inte jämnt. Så ställ paprikorna på vardera änden en lång stund. Det är också därför det tar så vansinnigt lång tid att grilla klart paprikor – men den som väntar på något gott…

Så här såg det ut på instagram sist jag grillade:

Grillade egentligen småpaprikor, men slängde på tre stora också.

 

Så här såg det ut på köksbänken ett par dagar efter grillen när jag rensade och gjorde i ordning paprikorna.
Två perfekta frukostmackor: en söt med med köttfärssås och grillade paprikor, en salt med ägg och kaviar.

Serveringstips 2: Grekisk sallad med en twist! Min kollega med rysk-polska rötter tipsade om att grillade paprikor är vansinnigt gott i en sallad med fetaost och oliver så det gjorde jag igår. Mums!

Grekisk sallad med en twist, det vill säga grillad paprika.

 

Varsågod för sommarens bästa grilltips!

Sommarpickles på gurka och rädisa

Det är roligt att lägga in saker! Gurka brukar ju alla lägga in, men missa inte att pickla morötter och rädisor också.

 

Det enklaste sättet att lägga in livsmedel är en 1-2-3-lag, med en del ättika, två delar socker och tre delar  vatten.

Utöver det kan du lägga med andra saker, som senapsfrö, dill, lagerblad, kryddpeppar eller annat gott som du har sett i något recept eller i någon inläggning din mamma eller mormor har gjort.

Hur äter man då sina picklade grönsaker?

Inlagd gurka är jättegott som smörgåspålägg, men skär gärna grönsaken i lite tjockare skivor då tunt skivad gurka fort blir sladdrig. Inlagda morötter och rädisor är goda i olika sallader, exempelvis asiatiska. Inlagd rädisa konsumeras med fördel omgående då lagen drar ut det röda ur skalen och färgad det vita innanmätet rosa. Fint, men inte lika fint som en rädisa som har fått behålla ursprungsfärgen.

Det tar ungefär 10 minuter att lägga in något, så du får mycket matlagning på kort tid. En 1-2-3-lag är dessutom närmast idiotsäker – till och med barn kan lyckas. Tänk bara på att lagen ska kokas eller röras ihop så att strösockret löser sig.

En parisare är inte en korv – det är en smörgås

Trodde du att ”parisare” var en stor korvskiva? Det trodde jag med, men det var visst fel!

Min moster, Ulla, var kallskänka och den mest storslagna matlagare jag kände till under min uppväxt. När jag hälsar på henne får jag alltid klassisk husmanskost. Även om hon ”inte har något hemma” (råvaror alltså) så vispar hon alltid ihop något jättegott av ingenting.

Senast hon inte hade något hemma visade det sig att det fanns lite köttfärs i frysen så sa hon att hon skulle göra parisare. Jag fattade ingenting. Korv? Men nej. Det visade sig att ”parisersmörgås” är en blandning av Biff Lindström och hamburgare. En klassiker som jag kanske borde ha känt till!

Nu vet jag att en parisersmörgås är en köttfärsbiff med rödbeta, kapris och saltgurka, serverad med rå äggula på stekt bröd.

Fast jag fick vändstekt ägg i stället, tackålov! Jag gillar inte rinnig äggula. På bilden ser du Sams parisare, vars ägg var mer likt originalreceptets. Sam har inga problem med rinnig äggula.

Recept: Glutenfri smördegspizza med grönkål och ost

IMG_5409

Igår testlagade jag en rätt från Allt om mat, en grönkålspizza på smördegsbotten som var jättelätt att göra! Vem som helst kan faktiskt lyckas med den.

Du behöver:

1 strimlad rödlök
1 msk smör (och lite mer smör och eventuellt lite rapsolja)
1 dl vatten
1 generöst msk socker
100 gram grönkål
1 förpackning smördeg (jag använde så klart glutenfri, Schärs funkade bra)
50 g riven västerbottensost (vad annars?)
50 g (grön)mögelost
ganatäppelkärnor

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Stek rödlöken 3-4 minuter i 1 msk smör så den nätt och jämt får färg.
3. Häll på vattnet och låt nästan allt koka in. Strö på sockret och låt resten koka in. Endast lite ”klet” ska vara kvar på löken. Ta löken ur stekpannan.
4. Ta i lite mer smör och eventuellt olja i stekpannan. Fräs grönkålen mjuk. Det tar ungefär fem minuter.
5. Rulla ut smördegen på bakpapper på en plåt. Min kom praktiskt nog inlindad i bakpapper som gick att använda.
6. Lägg på västerbottensost och kål, i den ordningen, och grädda i ungefär tio minuter.
7. Ta ut plåten och smula över mögelost, lök och shitloads of granatäppelkärnor eftersom granatäppelkärnor är skitgott. (Allt om mat säger 4 msk, för den som vill veta.)
8. Stycka i lagom bitar efter behov (snittar eller förrättsbitar) och servera.

Enligt receptet ska bli 24 snittar till välkomstchampagnen men som igår blev sex minipizzor till middag för två personer. Nästa gång ska den här goda men inte så mättande pizzan få bli förrättspizza till sex personer. Så nu har du ett hum om mängd.

Du kan passa på att steka mer grönkål än du behöver till pizzorna, om du exempelvis har råkat köpa en hel förpackning kål, och sedan använda den stekta kålen till exempelvis pasta någon dag senare. Jag ska använda den överblivna osten tillsammans med den extra stekta kålen som pastasås, som exempel.

IMG_5412

3 viktiga saker att tänka på när du gör müsli

IMG_4161
Jag har ju gjort müsli förut, men det var ett tag sedan. Så länge sedan att jag inte hittade igen receptet trots att det ligger på min egen blogg utan fick improvisera lite. Och det går ju bra när det gäller müsli. För trots att jag kanske inte gjorde den ultimata müslin, så är den jättegod! Jag siktade på ungefär 8-10 dl torra ingredienser och 2-3 dl blöta.

Förutom det uppenbara kloka rådet att om du har ett recept, titta på det innan du gör müslin istället för efter, så lärde jag mig några andra bra saker idag:

1. Müsli är godast om du inte glömmer saltet.
2. Ha inte för mycket torra ingredienser på plåten, då blir ingredienslagret tjockt och müslin torkar inte bra.
3. Olivolja går inte lika bra som rapsolja i müslin, eftersom den har en smak.

Idag gjorde jag müsli så här:

IMG_4154

IMG_4158 IMG_4155 IMG_4157 IMG_4159

Pickla, lägg in och konservera

IMG_2762

Jag tycker inlagda saker är väldigt goda och har alltid trott att det är svårt att lägga in (pickla). Men när jag väl kollade så var det så klart löjligt enkelt, i alla fall om du använder en klassisk 1-2-3-lag. Den består av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten. Detta värms upp under omrörning så sockret smälter och hälls sedan över det som ska picklas.

Bra saker att lägga in:
Blomkål med chili
Fänkål (utmärkt tilltugg till charkuterier)

Dåliga saker att lägga in:
Gurka (måste i så fall konsumeras inom kort, blir sladdrig)
Rädisor (tappar smaken)

Bra att tänka på är att burkarna ska vara sterila, vilket de kan bli exempelvis genom att grillas i ugn i tio minuter i 100 grader eller köras på varmaste programmet i diskmaskinen.

Recept: Glutenfri tempura med världens godaste dippsås

IMG_7473

I förrgår åkte fritösen fram. Den är jobbig att städa ur eftersom den är dränkt i olja och inte går att diska i maskin eller ens skölja under kran, så när den åker fram så försöker jag använda den så mycket som möjligt så jag blir riktigt less på friterat och kan ställa undan den en längre tid. Så efter torsdagens pommes frites (och hemlagad bernaise för första gången!) blev det igår tempura. Glutenfri tempura, så klart.

IMG_7467

Du behöver:
3/4 kopp kallt vitt rismjöl
1/2 kopp kall majsstärkelse (potatisstärkelse går också bra)
1/2 tsk salt
1/2 tsk kallt bakpulver
2/3 kopp kallt mineralvatten/sodavatten (öl går också bra)
saker du vill fritera, till exempel lax, lökringar, sparris, morotsstavar, sötpotatis, broccoli, spetspaprika
(Vill du ha klumpig tempurasmet kan du blanda i glutenfritt panko eller ströbröd.)

IMG_7465

Gör så här:
1. Värm frityrolja till 190 grader i en kastrull eller fritös.
2. Blanda rismjöl i en skål. Vänd det du ska fritera i blandningen och lägg på en tallrik.
3. Häll i majsstärkelse, salt och bakpulver i skålen. Blanda.
4. Häll i bubbelvattnet, lite i taget, och vispa till en jämn smet (om du inte vill ha tempura med mer struktur – då lämnar du klumparna.)
5. Doppa det du ska fritera i smeten och sänk ned dem en och en i den heta oljan. Du kan med fördel använda metalltång för att hålla ned fisken/grönsakerna i oljan 30 sekunder innan du släpper, på så sätt sjunker maten inte ned mot botten och fastnar.
6. Fritera varje matbit i totalt 30 sekunder. Stoppa inte ned för många bitar i oljan samtidigt, då blir frityrsmeten mindre krispig.
7. Låt tempurabitarna rinna av. Jag lät de friterade bitarna rinna av på en gammal men ren kökshandduk, som det inte gör något om den får flottfläckar som inte går att tvätta bort.

IMG_7475

Asiatisk dippsås:
1/2 kopp glutenfri soja
1/4 risvinsvinäger
2 rivna vitlöksklyftor
Riven ingefära
1 finhackad piri piri (peta bort kärnorna)
2 hackade salladslökar
.
Egentligen ska den också innehålla 2 tsk socker och 1 tsk sesamolja, men det struntade jag i och såsen blevvärldens godaste asiatiska sås ändå.

IMG_7469

Val av saker att fritera:
Eftersom det var min första tempura igår provade jag alla grönsaker som fanns hemma. Jag friterade även lite sashimi som egentligen var tänkt som förrätt. Bäst att fritera var 4-5 mm tjocka skivor Salma-lax, lökringar och ringar av söt spetspaprika. Små broccolibuketter funkar också bra för den som gillar broccoli. Stavar av sötpotatis var mer framgångsrika än stavar av morötter och friterad salladslök blir visserligen väldigt krispig men smakar inte så mycket.

Mina kommentarer:
Alla ingredienser ska vara så kalla som möjligt för att göra tempuran krispigare. Jag hade alla torra ingredienser och mineralvattnet i frysen en stund innan tillagning. Grönsakerna var kylskåpskalla.
Jag var också noga med att torka av alla grönsaker med en ren kökshandduk innan jag vände dem i mjölblandningen då vattnen gör konsistensen tråkigare.
Snåla inte på saltet, då saltet i tempurasmeten tydligen hindrar oljan från att tränga in i grönsakerna och göra dem mjuka och soggiga.

Behöver jag säga att det var helt fantastiskt gott? Det kan faktiskt ha varit den krispigaste tempura jag har ätit i hela mitt liv och den absolut godaste asiatiska dippsåsen! Tänker gå vidare med att fritera exempelvis banan innan jag tar bort fritösen för den här gången.

IMG_7468

Recept: Snabb, enkel och god Nobis-dressing

IMG_7201

Min kompis Linnéa har länge hyllat sin egen Nobis-dressing. Och det har hon gjort rätt i för i torsdags fick jag äntligen äta den, och den är magisk! Funkar som salladsdressing, skaldjurssås och lite allt möjligt. Tänk dig lite lättare majonnäs med smak, och smaken kan du bestämma över själv (min första dressing som jag har gjort idag är ganska vitlökig för jag ska ha den inte bara till salladen i det här inlägget utan också till lobster rolls imorgon).

Du behöver:

1 ägg
1/2 vitlöksklyfta (hackad eller fint skivad)
1 tsk fransk senap
en skvätt citron, typ  (går bra med vitvinsvinäger också, säger Linnéa, och jag körde äppelcidervinäger)
en dos salt
neutral olja (jag körde raps-)
en doft vitpeppar (Linnéa byter ut mot Srirachasås eller lite sambal – det gör smaken rundare)

Gör så här:

Koka ägget 1 1/2-3 minuter beroende på storlek. Vitan ska ha stelnat lite, gulan ska vara lös. Tiden räknas från det att du släpper ned ägget i kokande vatten. Ta mycket vatten i kastrullen så vattnet inte slutar koka när ägget läggs i.
Lägg vitlök, senap, citron/vinäger i en skål. Knäck ägget med vass kniv + bryt isär, gröp ur med sked.
Mixa allt.
Fyll på med olja, i små skvättar. Mixa tills du får önskad konsistens. Smaka av – mer salt, citron, hetta? Till sist – mixa ner kryddgrönt (jag har bladpersilja i dressingen på bilden). Blir såsen för tjock? Tunna ut med lite mjölk eller vatten. För tunn? Mer olja.
Salladen jag har gjort idag är tunt skivad blomkål, tunt skivad fänkål, strimlad (med potatisskalare) morot och hjärtsallad. Den åt jag till bräserad endiv och varmrökt lax. God lunch!

IMG_7197IMG_7199_2IMG_7201

IMG_7203_2IMG_7205

Glutenfria färsbiffar

IMG_6897

Förra veckan gjorde jag världens godaste färsbiffar på älgfärs. Glutenfria så klart! Jag använde havregryn istället för ströbröd, och det blev otippat bra. Istället för att lägga ströbröd i blöt i mjölk lade jag havregryn i blöt i vispgrädde. Älgfärs är så torrt att lite grädde nästan är nödvändigt. Sedan rev jag en gul lök och blandade i havregrynssmeten med salt och peppar, sedan rörde jag ned älgfärsen (ca 400 gram). Jag stekte på hög värme i smör och serverade med potatismos, lingonsylt och gräddsås.

IMG_6894

IMG_6896_2

Salladstips: Grönkål med granatäpple och blodapelsin

Gronkål1

Sällan har mina instagramvänner varit så engagerade som när jag igår tillagade den omåttligt trendiga grönsaken grönkål. Hipsters är vi allihopa!

Grönkålen är vitaminproppad (A, C och E), god och enkelt att tillaga. Den något träiga kvaliteten hos de grova bladen är enkel att komma tillrätta med. Först skär du bort de hårda stjälkarna och mittensträngen på bladen, sedan misshandlar du bladen på något vis. Jag masserade dem med olja, citronsaft, salt och honung (bild nedan), min kusin strimlar kålbladen yttepyttesmått och mina instagramvänner har förvällt samt vitvinsångat )den senare metoden ska jag prova snart själv).

Sedan gjorde jag sallad på den redan dressade grönkålen (en hel påse), kärnor från två granatäpplen och en skivad blodapelsin. Mums!

Grönkål2